Annons
Annons
Annons
Ola Wong

Ola Wong

Restips

24 timmar i Hanoi

Vietnams huvudstad fyllde tusen år förra året. Välkommen till en metropol som bjuder på vårrullar, galen trafik och rolig shopping!

Text: Ola Wong • 2011-11-17 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

02.00 Var smart

Landa på Hanois flygplats. Svenskar är lyckligt lottade och behöver inte visum för besök kortare än 15 dagar. Boka för säkerhets skull din taxi genom hotellet. Taxichaufförerna i Hanoi är kända för att vara luriga och man blir lätt bortkollrad av alla nollor i den lokala valutan dong när man landar mitt i natten.

03.00 Sov med stil

Checka in på Melia Hotel (44B Ly Thuong Kiet Street) i centrala Hanoi. Trots att det är ett fint hotell går det att hitta kraftigt rabatterade rum på sajter som Agoda (agoda.se). Hotellet ligger på promenadavstånd från alla attraktioner som bör avverkas under dagen.

09.00 Ta en simtur

Prova hotellets swimmingpool och gym. Den fina utsikten över Hanoi kompenserar för att bassängen är liten och redskapen är lite slitna.

Annons

10.00 Känn på staden

Promenera ut i det myllrande stadslivet. Hanoi är känt för sin galna trafik. Men om man bara går långsamt över gatan så funkar det förvånansvärt smärtfritt. Tricket är att gå med samma tempo hela tiden så att skoterförarna kan förutsäga dina rörelser och flyta runt dig.

11.00 Gå till kyrkan

Titta på St Josephkatedralen. Vietnamesiska ungdomar brukar umgås kring låga stolar och bord på kaféet bredvid den gamla grå kyrkan.

12.00 Äkta vårrullar

Lunch på La Restaurant & Bar (25 Ly Quoc Su). Maten är definitivt en av anledningarna till att åka till Vietnam. Nem ran, vårrullar, kostar 65 000 dong (25 svenska kronor) och smakar himmelskt. Vietnamesiska vårrullar serveras både “råa” och friterade. Degen är tunn och fyllningen består ofta av grönsaker, nudlar och räkor eller fläsk. Prova även fisken cha ca serverad med dill och jordnötter. Glasnudelsalladen, mien xao, går inte heller av för hackor.

24 timmar i Hanoi

13.00 Militär mystik

Åk till militärmuseet Bao Tang Quan Doi (Dien Bien Phu Street). Museet visar hur vietnameserna besegrat de många gånger större inkräktarna från Kina, Frankrike och USA. På innergården finns erÙ�vrade stridsvagnar och en staty gjord av nedskjutna franska och amerikanska stridsflygplan.

14.30 Gratis underhållning

Se vietnamesiska ungdomar göra tricks med skateboard framför Leninstatyn tvärsemot armémuseet.

16.30 Nationalrätt

Dags för pho! Vietnams national­rätt uttalas föö. En läcker anrättning av risnudlar, buljong, biff eller kyckling. Krydda den med chili och den lokala citrus­frukten som liknar en minilime, chili eller kanske ett saltat ankägg. Skölj ner den med en Hanoi Beer. På den lilla server-ingen på hörnan vid Joseph-katedralen kostar det 45 000 dong (17 svenska kronor).

17.00 Shopping

Längs Hang gai-gatan finns många sidenbutiker och souvenirhak. Det här är också ett bra ställe om du behöver ett par nya billiga glasögon. Butiken Nagu (20 Na tho Street) säljer nallar med Vietnams röda stjärna på fötterna för 23 000 dong (9 svenska kronor).

20.00 Dockteater

Se på vattendockteater på Thang Long Water Puppet Theatre (57B Dinh Tien Hoang Hanoi). En traditionell vietnamesisk konstform. Det gör inget om man inte förstår språket. Föreställningen är barnvänlig. Dockorna – drakar, människor, sköldpaddor och fenixfåglar plaskar omkring i vattnet till levande musik.

24 timmar i Hanoi
Vattendockteater är kul för hela familjen.

21.00 Elegant middag

Middag på Green Tangerine (48 Hang Be-gatan). Vietnams bästa franska restaurang mitt i den pittoreska gamla stan. Som gammal fransk koloni har Hanoi fortfarande kvar många galliska inslag, exempelvis baguetterna som säljs i gathörnen. Green Tangerine har vunnit mängder av priser och utmärkelser men är fortfarande en prisvärd och läcker matupplevelse. Prova gärna ankbröst eller lammspjällen.

23.00 Dyrbar drink

Drink på Hotel Metropole (15 Ngo Quyen Street). Ett av Asiens mest klassiska hotell. Byggt 1901 och smakfullt renoverat. Metropole är Hanois lyxigaste hotell och en pärla. Priserna är tyvärr därefter.

Missa gärna!

Att bli blåst. Riggade taxametrar och kreativ prissättning av taxi-, motorcykel och cykelchaufförer är förekommande problem i Hanoi. Kom överens om pris i förväg och skriv gärna upp det så det inte kan råda tvivel om vad som gäller när det är dags för betalning.

Missa inte!

Naturligt underverk. Halong Bay är en fin dagsutflykt. Vietnameserna kallar det världens åttonde underverk.


Text: Ola Wong • 2011-11-17
RestipsVietnamHanoi

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top