Annons
Annons
Foto Susanne Walström

Foto Susanne Walström

Restips

Vietnams skönaste stränder

Jakten på den perfekta stranden tar aldrig slut. Har man väl hittat den kan man svära på att »de andra« är en hack i häl och vid nästa besök har den charmiga stranden förvandlats till en stökig turistremsa. Men än finns fina stränder i Vietnam som de stora hotellkomplexen inte har satt grävskopan i.

Text: Gunilla Eldh • 2014-01-14 Uppdaterad 2021-06-23

Strandlivet på turistorter är sig likt världen över; ett fåtal surfar, dyker, spelar boll eller seglar. De allra flesta ligger platt och använder stranden som solarium, masar sig ner till havet för avsvalkning, tillbaka till pressen, med täta avbrott för mat och dryck. Aktiviteterna inskränker sig till pocketläsning och facebookande.
Vietnam är inget undantag. Så fungerar det på de stora resmålen i Vietnam, Nha Trang, Phan Thiet och Phu Quoc. När exploateringsgraden når en viss nivå är den ursprungliga platsen bortbyggd och orten utbytbar. Med överutnyttjandet kommer också nedskräpningen, en stressfaktor för oss som växt upp med kampanjen ”Håll Sverige rent” och källsortering. När ”paradisön” Phu Quoc blivit ett chartermål, Halong Bay förvandlats till något slags marint Skansen och den lite vilda, farliga Jungle Beach i Nha Trang blivit familjevänlig, har det blivit dags att dra vidare till cen­trala Vietnam. Från både Ho Chi Minh-staden och Hanoi Ù�r det bara en dryg timmes flygresa till Da Nang, landets tredje största stad som ligger vid kusten. Biljetten kostar cirka 300 kronor med lågprisbolag och cirka 500 kronor med Vietnam Airlines.
På kuststräckan mellan Hue i norr och Hoi An i söder hittade vi ett antal stränder som har ett eget liv och en speciell karaktär, från hemliga Bai Rang till megalånga Da Nang Beach – som egentligen består av flera stränder – där vietnameserna gör tai chi och yoga, spelar badminton, joggar och badar, fiskar med nät och spö, promenerar och pratar. Deras strandliv börjar i god tid före soluppgången och medan den röda skivan reser sig ur havet klingar aktiviteterna av. Framåt lunch ser man bara turister här, men efter solnedgången återtar ortsbefolkningen sin strand.

Lang Co

Ostronfynd på vit puderstrand

Lang Co är en cirka 7 kilometer lång strand med vit, finkornig sand som ligger sydost om kejsarstaden Hue. Om du kommer söderifrån på Highway 1 eller vandrar leden som går över bergen, Rang Cua, dyker den magiska udden upp ett par kilometer efter det berömda Hai Van-passet. Stranden ligger som en aura kring en pastellfärgad fiskeby som är berömd för sina ostron. Om du har särskilda preferenser när det gäller champagne är det säkrast att du köper med dig den från Hue. Vattnet är långgrunt och känns några grader varmare här på andra sidan bergen. Här finns fortfarande bara ett strandhotell men där får du en bungalow eller åtminstone ett rum med havsutsikt för 300 000 VND, vietnamesiska dong (cirka 100 kronor).
Norr om Lang Co ligger Thuan An, en rofylld, enkel, mer scoutmässig strand med lite solstolar. Just här beseglades faktiskt vietnamesernas öde en gång. 1883 skrev vietnameserna under ett traktat som gav Frankrike kontroll även över norra och centrala Vietnam. Södern kontrollerades redan av fransmännen.

Vietnams skönaste stränder
Lang Co omsluter en franskinfluerad by med en katolsk kyrka i centrum.

An Bang

Njut av lugnet, wifi och god mat

An Bang ligger knappt 5 kilometer öster om Hoi An, raka spåret på Hai Ba Trung från gamla stan med hyrcykel (max 100 000 VND per dag, vilket är cirka 30 kronor) eller moped (max 200 000 VND per dag). Taxi kostar cirka 60 000 VND enkel resa. Stranden är ren, relativt glest befolkad och varierad. Perfekt för dig som vill varva ner och samtidigt ha nära till wifi, bra viner, kall öl och snacks. På den gräsbevuxna sanddynen som löper längs en del av An Bang finns det mÙ?nga coola barer med skuggande palmer och bananträd, riktigt sköna stolar och djupa soffor. Vårt favorithäng är Soul Kitchen som serverar fräsch och lite lagom turistanpassad vietnamesisk mat och en del franska bistroklassiker som caesarsallad och croque-monsieur.
Tar du den södra vägen ut från Hoi An mot havet hamnar du på Cua Dai som är en rikskänd strand i Vietnam, med pinjeträd, kiosker och gatustånd med frityrmunkar. På några ställen har hotell i staden mutat in sig och där får du en solstol och handduk mot voucher från receptionen. Bra bad och fullt ös på helger och skollediga dagar, inget ställe att förvänta sig lugn och ro på.

Vietnams skönaste stränder
En kall öl i kvällssolen nedanför Soul Kitchen, bästa hänget på An Bang.
Vietnams skönaste stränder
Vietnams skönaste stränder
Vietnamesiskt kök med fransk touch.

My Khe

Perfekt för aktiviteter och vattensporter

My Khe är en 3 kilometer lång del av den milslånga Da Nang Beach, den strand som amerikanerna kallade China Beach när de landsteg i bukten 1965. Den norra delen som löper ända upp till halvön Son Tra kallas Pham van Dong. Söder om My Khe byter stranden namn till Non Nuoc och så kallas den ända ner till An Bang öster om Hoi An.
Da Nang Beach som är bred och flat, inbjuder till strandaktiviteter. Tidiga morgnar, och då snackar vi före soluppgÙ?ngen, är det fullt ös här.
Dagtid är det nästan bara gäster på lyxresorter som Furama och Fusion Maya som ligger på stranden. Hotellen har förstås egna parasoll och stolar men stranden är fri hela vägen. Ungefär mitt på  My Khe finns även en badanläggning för allmänheten, med omklädningshytter.
På kvällen lever stranden upp igen när fotbollsspelare och kärlekspar söker sig till Pham van Dong. Längs hela stranden går en bred, stenlagd promenad, kantad av kokospalmer och med gatlyktor som ger ett varmt ljus. Här kan du hyra en dubbelsolstol för småpengar, och den ljumma havsbrisen, stjärnorna och månen är gratis.
Blir du sugen på något att äta finns det läckerheter på nära håll.
I norra änden av My Khe, på andra sidan vägen, ligger en rad riktigt bra skaldjursrestauranger. De bästa har ett trettiotal levande krabbor, snäckor och hummer som tillagas på beställning.

Vietnams skönaste stränder
Efter solnedgången regerar romantiken på Da Nang Beach.
Vietnams skönaste stränder
My Khe 06.30: Vietnameserna älskar att strandsporta i gryningen.

Bai Rang

Skyddad från monsuner

Bai Rang är namnet på den första av en handfull små, sömniga stränder med guldgul sand på Son Tra, en halvö som skyddar Da Nang-bukten från nordostmonsunen. Bai Rang ligger cirka 10 kilometer från Da Nang centrum. Det är cykel, moppe eller taxi som gäller (se priser under An Bang). Någon kilometer efter buddastatyn – ett av Da Nangs landmärken – ser du stranden. Håll utkik efter en restaurangskylt där det står Ho Binh. Enda access till stranden är en smal stentrappa som leder rakt ner bland bananträden.
Det här är stället för dig som längtar efter en dag i radio­skugga. Här finns allt – utom wifi – panorama över Sydkinesiska sjön, kon­turerna av dimhöljda Cham Islands och Da Nang-bukten med sin oändligt långa strandremsa. När det skymmer börjar staden att glittra och bron Son Han pulserar i neonfärger. Hit kommer många nygifta par för att bli förevigade av bröllopsfotografen.
De två restaurangerna har serveringar på pålar ute i vattnet. På Ho Binh kan du få goda nudelrätter, papayasallad, fräscha skaldjur och några importerade viner i mellanklass till bra pris. Efter Bai Rang kommer en lite längre strand, Bai But. Här finns en servering och uthyrning av vattenskotrar och surfingbrädor, som verkar vara öppen bara under sommaren, men stranden är tillgänglig året om. De andra stränderna på sydsidan kallas Bai Tien Sa, Bai Con och Bai Bac, inga med övernattningsmöjligheter såvitt vi kunnat utröna. På norra sidan finns Son Tras enda hotell, sexstjärniga Son Tra Peninsula.
Än så länge är de flesta stränderna på Son Tra så gott som obebyggda men även i den här regionen går det undan nu. Nästa gång vi kommer hit kanske Ho Binh förvandlats till en sparesort på pålar …

Vietnams skönaste stränder
Vietnams skönaste stränder
Till Bai Rang kommer brudpar för fotografering.

Cu Lao Cham

Ta en utflykt till en ö

Cu Lao Cham Ù�r en ögrupp som ligger en halvtimmes färd med speed­boat från Hoi Ans yttre hamn, längst ut på Cua Dai, efter lyxhotellet Sunrise Resort. För 630 000 VND (cirka 210 kronor) får du
en snabb, sjösäker båtutflykt, bra lunch och ett tält som du kan övernatta i på den långa stranden som ligger norr om hamnen, fiskebyns självklara centrum. Alternativet är att övernatta hos en fiskarfamilj och då förutsätts du dela deras måltider.
Den långa stranden är bred, med skuggande kokospalmer, solstolar och servering. Här finns också toaletter och omklädningsrum med sötvattensduschar.
På andra sidan byn finns en rad mindre paradisstränder med vit sand och skuggande grönska. Från byn är det bara ett par branta backar till den första. Dit kan du gå på tio minuter från fiskehamnen men från den långa stranden på andra sidan byn är det en halvtimmes promenad.

Vietnams skönaste stränder
På ön Cu Lao Cham kan du tälta på stranden.
Vietnams skönaste stränder
Snorkling från båten och nyfångad hummer på ötur.
Vietnams skönaste stränder

Läs också:

Sydostasiens bästa stränder
Rundresa i centrala Vietnam


Text: Gunilla Eldh • 2014-01-14
RestipsVietnam

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen