Annons
Annons
Tågkupé

Tänk va! Om alla tåg kunde vara så här lyxiga. Foto: Helen Cathcart (t.v) & Matt Hind (t.h)

Restips

Världens lyxigaste tåg – 10 guldkantade resor på räls

Hummer & champagne i restaurangvagnen. Badrum med marmor och service dygnet runt. Varsågod, här är tio tågresor utöver det vanliga!

Text: Karin Wimark • 2023-03-27 Uppdaterad 2023-03-27

1. Mytomspunnet tåg

Orientexpressen, Paris–Istanbul

En mytomspunnen resa mellan Paris och Istanbul som en gång i tiden representerade det mest eleganta man kunde tänka sig i transportväg. På Venice Simplon-Orient-Express har sviterna marmorbadrum med mosaikgolv, möbler i mahogny, fritt flöde av champagne och service dygnet runt. Även de lite ”enklare” hytterna har historiska och ikoniska detaljer från 1920-talet. Sent på kvällen njuter du av piano-underhållning, drinkar och hummer i champagnebaren.

I år lanseras ytterligare en Orientexpressen under namnet La Dolce Vita, som har en interiör inspirerad av den italienska tidsepoken under 1960- och 70-talet. Se Federico Fellinis film La dolce vita och du får ett hum om hur det ser ut!

Som på vilken stjärnkrog som helst. La Dolce Vita. Foto: Maxime dAngeac, Martin Darzacq for Orient Express Accor

Visste du att?

I slutet av 2024 öppnas ett Orientexpress-hotell i Rom av Accor Group, med inredning inspirerat av tåget.

Den som vill ha ett dekadent avslut kan slinka förbi på en midnattsbrunch i barvagnen på Venice Simplon-eOrient-Express med lobster rolls, club sandwich med tryffel och champagne.

Agatha Christies klassiker Mordet på Orientexpressen utspelar sig på tåget.

Prisklasser

Venice Simplon-Orient-Express har ett flertal kategorier som Twin Cabins och Cabin Suits som kostar från 36 000 kr/person och Grand Suites, från 106 000 kr/ person. Priserna inkluderar måltider, välkomstchampagne och service 24/7. Den legendariska 5-nätters-resan till Istanbul kostar hela 220 000 kr/person. Den nya Orientexpressen La Dolce Vita har 14 sovvagnar, men priserna har inte släppts ännu.

En tur med La Dolce vita är inte gratis, men utlovar glamour. Foto: Maxime dAngeac, Martin Darzacq/Orient Express Accor

2. Storslagen natur

Rocky mountaineer & Royal Canadian Pacific, Kanada

Rocky Mountaineer tar dig från kuststaden Vancouver till bergsdestinationen Banff med dess storslagna sjöar. Tågen har spektakulära vagnar i glas med panoramavyer och man sover bekvämt på hotell längs vägen. Du kan också resa med Royal Canadian Pacific från Vancouver eller Calgary till Banff och Lake Louise i varsamt renoverade vagnar som har transporterat presidenter, som John F Kennedy. Här sover du i lyxiga sviter med tunga draperade gardiner, guldkandelabrar på väggarna och högblanka träväggar.

Upplev Kanadas vackra natur från tågkupén! Foto: Rocky Mountaineer

Visste du att?

Det finns chans att se varg och grizzly från tågkupén med Royal Canadian Pacific.

Checka in och logga ut. Ombord på Rocky Mountaineer finns inget wifi och större delen av rutten är bortom mobiltäckning.

Rocky Mountaineer rullar mellan april och oktober för att kunna erbjuda dagsljus på hela resan.

Prisklasser

På Rocky Mountaineer kan du välja mellan servicenivåerna Silverleaf och Goldleaf med lyxiga måltider, service och stora glasfönster för bästa vyerna där guldnivån kommer med något lyxigare mat serverat i separat vagn, större fönster och mer sätesutrymme. Hotell är inkluderat i paketresan. På Royal Canadian Pacific checkar du in i eleganta och historiska sviter, äter middag vid ett långbord ombord på tåget och följer med på arrangerade utflykter. Från 100 000 kr/person för 4 nätter/5 dagar.

Vackra vyer utanför…
… och innanför tågfönstret. Foto: Rocky Mountaineer

3. Historisk extravagans

Royal Scotsman & British Pullman, Storbritannien

Royal Scotsman lanserades 1985 och passar den som vill uppleva den brittiska landsbygden på ett extravagant vis. Turerna sträcker sig från några timmar till veckolånga resor med höjdpunkter som Edinburgh, Glenfinnan och Glasgow med båt till Isle of Bute. I England rullar British Pullman på dagsturer i historisk anda. Northern Belle är ytterligare ett lyxtåg med dagsturer i Storbritannien och har vagnar i 50- och 60-talsstil där du njuter av afternoon tea, turer till berömda hästkapplöpningar eller spektakulär ångloksresa mellan Settle och Carlisle.

Vackra sviter på Royal Scotsman. Foto: Matt Hind

Visste du att?

Res med Royal Scotsman och gå på spa! Ja, i tåget finns faktiskt ett avkopplande sparum med vita träpaneler och marmorbänkar.

Du kan följa med på en whiskeyresa med Royal Scotsman för besök på destillerier, provningar och medlemskap i Scotch Malt Whiskey Society.

Delta i detektivarbete på British Pullman. På resan ”Murder mystery lunch” är du med och löser mordgåtor i stil med Agatha Christie.

Prisklasser

På Royal Scotsman väljer du mellan twin cabin, double cabin, single cabin eller interconnecting cabin. Från 75 000 kr/person för tre nätter för twin cabin, då ingår bland annat service dygnet runt, flerrätters lunch och middag, dryck, utflykter och underhållning ombord. Res över dagen med British Pullman från 6 800 kr med femrätterslunch inkl dryck i art déco-miljö eller med Northern Belle med luncher eller afternoon tea, måltider och utflykter beroende på destination. Från 4 000 kr/person.

Lyxigare start på lunchen på British Pullman. Foto: Helen Cathcart

4. Tågfrossa Down Under

The Ghan, Indian Pacific & Great Southern, Australien

Upplev Australiens vildmark med tåg! Historiska The Ghan har korsat landet sedan 1929 och går mellan Adelaide i syd och tropiska Darwin i norr, med överdådiga middagar, eleganta privata hytter och service likt ett flerstjärnigt hotell. Indian Pacific tar dig på en episk långresa mellan Perth och Sydney, medan Great Southern serverar stränder, karg kust och spännande städer som Brisbane och Adelaide.

Somna gott med bästa utsikt på The Ghan. Foto: Journey Beyond

Visste du att?

Tågresan med Indian Pacific mellan Perth och Sydney är 435 mil, det vill säga nästan tre gånger Sveriges längd.

Platinumgäster kan ta med sig upp till 90 kg packning vardera.

Kör ombord med bilen! Tågen har nämligen en vagn längst bak för den som vill ta med bilen på resan.

Tåget The Ghan bär namn efter de afghanska kamelryttare som för 150 år sedan försåg nationens svårtillgängliga inre med mat och förnödenheter.

Prisklasser

Välj mellan servicenivåerna Gold, Platinum och Chairman’s Carriage på resan där den enklare bland annat inkluderar trälackerade hytter med bäddar som görs om till säten om dagarna, högtalare, alltinkluderat-måltider i restaurangen och off-train-upplevelser. Den som bokar Chairman’s Carriage, exklusiv på tåget Indian Pacific, kan njuta av en tågvagn som anses vara Australiens lyxigaste. Säg vad du önskar och tågvärdarna löser det. Resorna på 2–4 dagar kostar från 10 000 kr/person och uppåt.

Njut av lokala viner eller champagne! Foto: Journey Beyond
Man lider inte på tåget mellan Perth och Sydney. Foto: Journey Beyond

5. Lyxtåg i Alperna

Bernina Express & Glaciärexpressen, Schweiz

Namnet på de knallröda tågen som slingrar sig över de schweiziska alptopparna är värt att lägga på minnet: Glaciärexpressen. En lyxig dagstur som bjuder på 291 broar och 91 tunnlar mellan St. Moritz och Zermatt och flerrätters middag, champagne samt afternoon tea i nyrenoverade panoramavagnar. Bernina Express från Chur i Schweiz till Tirano i Italien är den högsta järnvägslinjen över Alperna med höjdpunkter som Landwasserviadukten och den läckra cirkulära viadukten Brusio.

Tåget har ingen matvagn, men en minibar rullar mellan vagnarna med förfriskningar. Gotthard Panorama Express bjuder på en av Schweiz mest ikoniska rutter, mellan Luzern och Lugano, och erbjuder kombination av tåg och båt.

Res med Glaciärexpressen till Zermatt och ta sedan den sceniska utflykten med Gornergrat Bahn. Foto: GettyImages

Visste du att?

Glaciärexpressen brukar kallas för Europas långsammaste tåg!

På Gotthard Panorama Express finns en speciell vagn i mitten av tåget kallad ”fotovagnen” med fönster som går att öppna.

Bernina Express är en av Europas högsta järnvägar och når 2 253 meter över havet vid Ospizio Bernina Station.

Prisklasser

Välj mellan första och andra klass på Glaciärexpressen, med en kostnad från 1 500 kr/person enkel resa. Addera måltider i beställningen, från 400 kr/person. I Bernina Express finns första och andra klass med enkelbiljetter från 700 kr/person. Priset för Gotthard Panorama Express inkluderar såväl färja som tåg, där fartygen har första- och andraklassbiljetter men tåget endast förstaklass-säten. Från 1 700 kr/person. Interrailkortet gäller på Bernina Express utan extra kostnad i de ordinarie vagnarna.

Ta tåget till mysiga alporter som Zermatt. Foto: Daniel Cox

6. Exklusivt & lokalt

The Vietage, Vietnam

The Vietage tar dig på en lyxig resa längs kusten mellan Da Nang nära Hoi An och Quy Nhon i centrala Vietnam. På tåget finns endast sex sviter, med säten som går att göra om till sängar för den som vill vila under resan. Läckra rottingväggar, ockragula säten och en halvcirkelformad bardisk i marmor välkomnar den som känner för en drink. Under resan erbjuds trerätters med gåslever, skaldjurssallad och inhemskt vin.

Missa inte iskaffet från de centrala högländerna samt att avsluta resan i något av relaxrummen där nack- och huvudmassage ingår i tågbiljetten.

Upplev Vietnam från tågfönstret! Foto: The Vietage

Visste du att?

Tågresan tar sex timmar och binder samman historiska Hoi An och kustlinjen ner till Quy Nhon.

Resan inkluderar 20 minuters huvud- och axelmassage. Extra njutning!

Beställ in kaviar från stör från området Da Lat eller lokala vietnamesiska ostar för en extra lyxig måltid.

Prisklasser

Från 4 000 kr enkel väg inklusive måltid, dryck och massage. Den som önskar kan boka en kombinationsbiljett med Anantara Hoi An Resort och Anantara Quy Nhon Viollas för upplevelser och boende på båda destinationerna.

Snacks och drinkar på The Vietage. Foto: The Vietage
Njut av ljusa, rymliga hytter på tågresan. Foto: The Vietage

7. Tåg genom Anderna

Andean Explorer & Hiram Bingman, Peru

Den femstjärniga resan med Andean Explorer är Sydamerikas första lyxtåg med sovvagnar och tar dig från Cusco till Titicacasjön och vidare till färgstarka Arequipa – Perus näst största stad. Peru Andean Explorer tar med resenärer på upptäcktsfärd såväl utanför tåget som ombord. En spavagn bjuder på ritualer och massagebehandlingar, och sover gör du i sviter med vackra textilier från Peru. Hiram Bingham bjuder på lyxklass i 1920-talsinspirerade vagnar och tar dig genom de peruanska högländerna till inkastaden Machu Picchu.

Resan börjar med en välkomstdrink följt av en brunch och gourmetlunch innan du anländer till Machu Picchu.

Färdas med stil till inkastaden Machu Picchu. Foto: Richard James Taylor
Vad sägs om en Pisco sour och livemusik? Foto: Matt Hind

Visste du att?

Hiram Bingham döptes efter den amerikanska upptäcktsresande som sägs ha återupptäckt Machu Picchu.

Du bjuds på livemusik, cocktails och dans i Bar Car på väg upp till Machu Picchu med Hiram Bingham.

Resan med Peru Andean Explorer är en av världens högst belägna tågresor.

Prisklasser

Andean Explorer erbjuder allt från Bunkbead Cabins med skinnklädd soffa som omvandlas till säng på natten till Suite Cabins med en stor dubbelsäng, sköna skinnfåtöljer och ett tjusigt badrum med trägolv och stuckaturer på väggarna. Från 38 000 kr/person för tre nätter. Hiram Bingham tar 3,5 timmar och kostar 6 000 kr/person inklusive gourmetlunch, livemusik, cocktails, entré till Machu Picchu och afternoon tea på Belmond Sanctuarty Lodge Hotel.

Res genom Anderna med Andean Explorer. Foto: Richard James Taylor

8. Tågnostalgi i norr & söder

Al Andalus & Costa Verde Express, Spanien

Al Andalus tar dig på en veckolång resa genom Andalusien till städer som Córdoba, Cadiz, Ronda och Granada. I norra Spanien kan du resa med de tre lyxtågen El Transcantabrico Gran Lujo, Costa Verde Express och Expreso La Robla som färdas mellan San Sebastián eller Bilbao till Santiago de Compostela eller León. Gemensamt för tågresorna är de historiska inslagen, den höga komforten och fokuset på gastronomin.

Uppdukat för en festmåltid. Foto: Al andalus

Visste du att?

Al Andalus är det längsta tåget på spanska järnvägar. 450 meter i längd går att jämföras med en 150 våningars skyskrapa.

Transcantabrico var det första turisttåget i Spanien och invigdes 1983.

Costa Verde Express sträcker sig i samma område som vandringsleden Santiago di Compostela. Varför inte kombinera de båda?

Prisklasser

På Al Andalus finns det Grand Class Room och Deluxe Suite med sängar som dagtid omvandlas till en soffa. Ca 47 000 kr/person. På Tren Expreso de la Robla finns standardrum med singel- eller dubbelbädd. Från 20 000 kr för två personer. På El Trentranscantabrico finns fjorton Deluxe Suite Room, singel eller dubbel, med stora fönster. Från 75 000 kr/person. På Costa Verde Express sover du i Gran Class Room, singel eller dubbel, med guldgardiner, blanka träväggar och oljemålningar på väggarna. Från 40 000 kr/person.

På El Transcantabrico finns fjorton lyxiga sviter. Foto: Xurder Margaride

9. Världens bästa tågland

Twilight Express Mizukaze, Japan

Twilight Express Mizukaze tar dig från Osaka genom västra Japans historiska landskap på rutter som varar i mellan två och tre dagar. Den sobra inredningen är influerad av lokala designers och de tio vagnarna bjuder på observationsdäck, sviter och salong med bar. Cruise Train – Seven Stars in Kyushu färdas genom Kyushus grönskande berg och vackra kust med sina sju vagnar.

Missa inte terummet och loungen Blue Moon med modern japansk atmosfär och piano. Train Suite Shiki-shima tar gäster från Ueno Station till bergsbyar i Nagano, längs kusten i regionen Kanto eller genom Tohukoregionen. Tänk dig badkar i cypressträ och eldstäder på rummet (inte äkta, men med ljudeffekter och värme).

One more sake for the road. Foto: Unsplash

Visste du att?

20 sekunder. Det är den genomsnittliga förseningen för det japanska snabbtåget Shinkansen som kan susa fram i 320 km/h. Säger en del om tåglandet Japan.

Tåget Train Suite Shiki-shima har en egen specialkomponerad klassisk låt som ska föra tankarna ut i naturen

Missa inte mousserande sake och de klassiska bento-måltiderna med lokala råvaror på Cruise Train – Seven Stars in Kyushu.

Prisklasser

Biljetter till Twilight Express Mizukaze kan endast köpas i Japan. Cruise Train – Seven Stars in Kyushu har tre klasser – Suites, Deluxe suite B och Deluxe suite A. Från 68 000 kr/person allt inkluderat. Train-Suite Shiki-Shima erbjuder Suite, Deluxe Suite och Shiki-shima Suite, pris från 28 000 för två dagar/en natt i billigaste rummet.

10. Safari på räls

Rovos Rail, Södra Afrika

I över 30 år har Rovos Rail tagit besökare på spektakulära tågresor genom södra Afrika. Resorna som varar i allt från 48 timmar till 15 dagar bjuder inte bara på sagolika vyer
och spännande destinationer, utan också rejäl lyx ombord. I restaurangen serveras väl utvalda viner, afternoon tea och middagar på vita linnedukar med silverbestick. Missa inte observationsdäcket längst bak i tåget där en dörr leder ut till en plattform med fri sikt.

Räck upp en hand om du är redo att flytta in! Foto: Dookphoto/Rovos Rail Tours

Visste du att?

På Rovos Rail finns klädkod. Medan man dagtid kan skrida runt i avslappnade kläder förväntas män på kvällarna bära kavaj och slips och kvinnor cocktailklänning eller kostym.

Butler dygnet runt! Det är bara att ringa på hen från din kupé när så önskas.

Du kan hyra hela tåget! Jajemen, det är möjligt att chartra ett helt tåg med upp till 250 gäster för den som önskar (och har råd). Dags att pitcha inför nästa företagsevent?

På Dar es Salaam- och Lobito-resorna finns en historiker tillgänglig på tåget.

Prisklasser

Välj mellan Royal, Deluxe och Pullman, alla med dusch, toalett, måltider och utflykter inluderat. Medan de kungliga sviterna tar upp en halv vagn med sin privata lounge, skinande blanka skrivbord, eget badrum med badkar i viktoriansk stil och service 24/7 kommer de enklare pullmanhytterna med våningssäng som görs om till säten om dagarna. Från 15 000 kr/ person för tre dagar.


Text: Karin Wimark • 2023-03-27
RestipsTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen