Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Cypern

Vagabonds bästa Medelhavstips

Vi har samlat våra bästa personliga tips på utflykter på några favoritöar i Medelhavet. En del har varit våra hemlisar. Nu ger vi dem till dig.

Text: Redaktionen • 2004-11-30 Uppdaterad 2004-11-30

Sardinien

Medelhavets näst största ö. Men jämfört med storasystern Sicilien har den alltid haft mindervärdeskomplex: fulare ruiner, påvrare katedraler, sämre vin, ingen vulkan och löjligare brottslingar (män som stjäl får av varandra blir aldrig kultförklarade).

Ändå har Sardinien mycket att stoltsera med: flera av Medelhavets bästa stränder, många av dess mest dramatiska berg och den starkast doftande fårosten. Dessutom är ön ganska glest befolkad varför man ofta kan få ha stranden, berget eller osten för sig själv.

Bila i bergen

Vägen mellan Nuoro via Oliena till Orgosola tar andan ur en. Sträckan vindlar genom vindgårdar, förbi skogar av korkek och olivlundar. I Orgosola lockar man turister med väggmålningar, men det är mest för att ha något att göra sedan man slutat med vendettor, fårstölder och kidnappningar.
Var? I Sardiniens centrala bergsmassiv.
Bilhyra: Från 350 kronor om dagen.

Badön Isola Tavalora

Utan hyrbil i Olbia? Då är den märkliga Isola Tavolara bästa utflyktsmålet för den badsugne. Hoppa på bussen mot Nuoro men stig av redan efter ett par mil, i Porto San Paolo. Där tar du genast båten till den dramatiska klippön som borde ha fått vara med i en James Bondfilm för länge sedan.
Var? Sydost om Olbia på norra delen av ön.
Kostnad? Cirka 150 kronor för bussen och båten.

Lyx på Le Dunes

Le Dunes ligger utkastat i sanddynerna på öns västkust. Byggnaden hörde en gång till en numera nedlagd gruva och är i dag K-märkt. Från det ensligt belägna lyxhotellet böljar sanddyner åt alla håll, utom västerut där havet vräker på. Inget annat inom synhåll, men vem behöver mer?

Var? Mellan Capo Pecora och Capo Frasca.
Text: Johan Tell

Sicilien

Medelhavets största ö ligger som en historisk hållplats mellan Afrika och Europa. Här har de satt sina avtryck: grekerna, bysantinerna, araberna, spanjorerna. Präglat av sitt yviga förflutna har Sicilien blivit en italiensk outsider. Stolt och egensinnig. Vild och rufsig. Men med ett rikt kulturarv och en ekonomi som efter år av utbredd fattigdom är på väg uppåt.
Kanske kittlas vi av myterna kring maffians Palermo. Kanske bländas vi av havsbandets glitter när solen går ner i Syrakusa. Eller känner jorden pulsera under vulkanisk mark på Etna. Sicilien är. Otämjbar och vacker.

Vardag i Taormina

När du tröttnat på trängseln utmed Taorminas flärdfulla shoppinggata, Corso Umberto, väntar vardagen runt hörnet. Och den är mycket mer spännande. Vandra gata upp och gata ner, genom trånga gränder, uppför tusentals trappsteg. Hör eftermiddagens teveprogram genom öppna fönster och burfåglarnas rop från balkongerna.

Känn historiens vingslag på den grekisk-romerska amfiteatern och ta linbanan ner till Mazzaro för ett dopp i det stora blå, precis som Jean-Marc Barr gjorde i filmen med samma namn. Se nattens lampor lysa i tusental ända från Kalabriens tåspets (på fastlandet), från utsiktsplatsen vid Piazza IX Aprile.

Var? På Siciliens östkust, norr om Catania.

Vandra på Stromboli

Det hettade till mellan Ingrid Bergman och Roberto Rossellini under inspelningen av filmen Stromboli. Öns puffande och mullrande vulkan är i allra högsta grad aktiv, och förför sina besökare genom att med jämna mellanrum hosta upp ett litet fyrverkeri.

Att vandra till toppen tar några timmar och är tidvis riktigt slitigt. Men när solen går ner kommer belöningen: glödande kaskader som lyser upp mörkret ungefär var tjugonde minut.

Den våghalsige väljer, tillåtet eller ej, att stanna på vulkanen över natten för att i gryningen åka kana i askan nedför den branta sluttningen Rina Grande, mot det stundande morgondoppet. Guidade turer utgår från Bar Ingrid.

Var? I det lipariska ölandskapet nordost om Sicilien. Färjor går från Milazzo på norra Sicilien och från Neapel på fastlandet.

Gatuliv i Palermo

Imponerande arkitektur ger eko i katedraler och palats. Svala skönheter lämnar juvelbutikerna i höga klackar intill kostymklädda herrar i solglasögon. La famiglias ande flåsar en lätt i nacken, trots att Palermo är så mycket mer än historier om maffia och mord. Det går bara inte att bortse från den historia, verklig eller fiktiv, som sitter som gjuten i stadens stenväggar.
Längs gatorna i kvarteret Kalsa doftar det av starka kryddor och arabisk-siciliansk kultur, och från 1500-talsporten Porta dei Greci kan du skymta havet.
Mellan Via Roma och Corso Vittorio Emanuele ligger den kända marknaden La Vucciria. Ta in gatulivet, känn stämningen och smaka på de lokala produkterna.

Var? Norra sidan av ön.

Text: Karin Wallén

Cypern

Solsäkra Cypern ligger i korsvägen mellan Mellanöstern och Europa och det märks. Här möts kulturerna, religionerna och naturtyperna och bildar en brokig väv. Ön, som är nästan tre gånger så stor som Mallorca, har flera brusande storstäder med genuint vardagsliv, antika utgrävningar av världsklass, höga skogiga berg som bjuder på vandring och skidåkning, hundratals fantastiska sandstränder och en handfull exploaterade charterturistorter.
Att upptäcka Cypern på egen hand är enkelt, hyrbil är mycket billigt (cirka 1 400 kronor för en vecka). Även om ön är stor är den inte större än att det är möjligt att återvända till sitt charterhotell varje kväll.

Charm i Pafos (Paphos)

Turistgettot Agia Napa på östra Cypern är en konstlad turiststad som gör att man snabbt får en fadd smak i munnen. Men det avhjälps lätt med en utflykt till Pafos på västra Cypern.
Pafos är en liten fiskeby med bra fisk- och skaldjurs-tavernor, palmkantade små gator och en fin strand. De senaste tio åren har även Pafos exploaterats av charterturism, men staden har ändå lyckats behålla sin småskaliga charm.

När du tröttnat på att bada har du några av Cyperns bästa antika lämningar inom räckhåll. Ano Pafos (övre Pafos) grundades på 400-talet f Kr och var en viktig utpost i det grekisk-makedoniska ptolemeiska riket (vars huvudstad låg i Alexandria i dagens Egypten).

Här finns bland annat en Afroditehelgedom som beskrivs redan av Homeros i Iliaden. År 58 f Kr blev Pafos huvudstad i en romersk provins som satte tydliga spår: lämningar av en antik stadsmur, en teater, romerska villor med mosaiker med mera – allt detta är i dag världsarvsklassat av Unesco.

Var? Sydvästra hörnet av Cypern.

Värme och snö i Mount Olympus

Utförsåkning i nypistade backar mellan snötäckta pinjeträd. Jo, du läser rätt, Cypern har en skidort med allt från gröna till svarta nedfarter. De fyra liftarna, som har namn hämtade ur den grekiska mytologin (Hera, Afrodite, Hermes och Zeus), är mellan 150 och 500 meter långa och har en fallhöjd på som mest 120 meter. Inget att jämföra med Alperna således, snarare Hallandsåsen. Men kombinationen värme och snö och hav och berg är oslagbar.

Här kan du åka en halvdag i backarna, äta en moussaka på restaurangens uteservering och njuta av utsikten, och sedan rulla ner till kusten med din hyrbil och ta ett kvällsdopp i Medelhavet. Ett halvdagskort kostar 130 kronor. Februari är snösäkraste månaden. Läs mer på http://www.cyprusdestinations.com/skiing.

Var? Sydvästra delarna av inlandet, i närheten av Troödos.

Turkiska delen genom Nicosia

Självklart måste du besöka huvudstaden Nicosia om du är på Cypern. Nicosia är vad Berlin var fram till 1989: en delad stad med ett taggtrådsstaket i mitten. I norra delen av staden och ön styr Turkiet, i söder Grekland. Inför Cyperns inträde i EU första maj i år hölls en folkomröstning på Cypern för att en gång för alla ena det delade Cypern. Men grekcyprioterna röstade nej.

Nicosias muromgärdade gamla centrum har anor från 1000-talet och är ett spännande virrvarr av gränder med kaféer, restauranger och små affärer. Södra delen av gamla stan är grekisk, moderniserad, renoverad och full av bysantiska kyrkor. Norra delen av Gamla stan är turkisk, traditionell, skruttig och full av moskéer. Gör en utflykt till den turkiska sidan, drick en kopp turkiskt kaffe, besök ett traditionellt hamam (badhus) och upplev en bit av orienten i utkanten av Europa.
Text: Per J Andersson

Korsika

Som ett mäktigt, vilt, grönskande berg reser sig Korsika ur havet. Växtligheten är ymnig och landskapet dramatiskt med fler än 20 bergstoppar på mer än 2000 meter. Traktens store son, Napoléon Bonaparte, påstod sig kunna navigera till sin barndoms ö med förbundna ögon, vägledd endast av doften.

Korsika – även kallad Skönhetens ö, Île de Beauté – är Medelhavets till ytan fjärde största ö med en sammanlagd kuststräcka på närmare hundra mil. Den tillhör Frankrike men ligger geografiskt (och kanske även vad gäller kynne) närmare Italien och har status som egen region med betydande självstyre.

Vindlande landskap i Gorges de la Restonica

Corte – öns forna huvudstad – är en utmärkt utgångspunkt om man vill ta sig en närmare titt på de riktigt höga bergen. Turen går genom den vackra, vilda dalgången Gorges de la Restonica.

Efter en dryg mils färd på de smalaste av vägar genom kastanj- och pinjeskog öppnar sig landskapet och den mest hänförande vy blir synlig. Omgivna av snöklädda bergstoppar forsar vattenfall och bäckar fram kring en klunga åldriga stenhus som fåraherdar i alla tider har brukat som rast- och övernattningsplats. Härifrån utgår flera vandringsleder.

Var? Corte ligger centralt placerat mitt på ön. Vägen genom Gorges de la Restonica löper i sydvästlig riktning.

Solnedgång vid svart strand

Det finns gott om vita sandstränder på Korsika – långa och öppna eller små och undangömda i skyddande bukter. Men Korsikas allra svartaste och kanske också vackraste om än inte mest badvänliga strand ligger alldeles intill byn Nonza, där husen gömmer sig bland blommande, purpurfärgad bougainvillea.

Att stå där i solnedgången och skåda de kolsvarta klapperstenarna vid det djupblå havets rand är inte bara en upplevelse av skönhet utan också av stor dramatik.

Var? Byn Nonza ligger längst i norr, på den västra sidan av den långsmala halvön Cap Corse.

Romantik i Sartène

Har kallats för “den mest korsikanska av Korsikas städer”. Detta sällsynt trivsamma och behagliga samhälle klättrar runt en kulle med torget Place de la Libération som högsta punkt och naturligt centrum. Där flockas flirtande tonåringar, glatt käftande gubbar och vackra damer runt kaféborden.

I Gamla stans gränder råder Lady & Lufsen-stämning; där kan man med fördel strosa i sakta mak i sällskap med traktens hundar och katter under klädstrecken som har spänts mellan de medeltida husens fasader.

Var? På Korsikas sydvästra del, drygt en mil in i landet från hamnstaden Propriano.
Text: Johan Werkmäster

Malta

Malta är en av “de sju dvärgarna”, Europas sju lilleputtstater. Maltas öar, tre bebodda och två obebodda, upptar sammanlagt bara 316 kvadratkilometer landyta (tiondels Gotland). Öarna ligger mitt i Medelhavet, mellan Europa och Afrika, mellan Sicilien och Tunisien. Det är denna placering som har gjort att malteserna fick ansvar för sitt eget land först 1964.

Innan dess har fenicier, kartager, romare, bysantiner, araber, sicilianare, riddar från St John-orden, fransmän och engelsmän haft lekstuga här. I dag är det turisterna som invaderar!

Upptäck Valletta

Maltas huvudstad byggdes av riddarna av St John-orden på 1500- och 1600-talen. Orderns “vd”, stormästare Jean Parisot de la Vallette lånade storsint ut sitt namn. Det är spännande att vandra omkring i Vallettas trånga gränder och branta stentrappor, för den befästa staden är en sådan där plats där historien känns extra närvarande. Ringmuren, St Elmo-fortet, stormästarens palats, St Johns katedral, Stadsporten och utsikten från Upper Barrakka Gardens ger alla stark historiekänsla.

Men liksom i Venedig blir känslan störst av att låta slumpen styra stegen på smågatorna och i stället upptäcka sina egna pärlor på en fasad, balkong eller kupol.

Grottdyk på Gozo

Landet Malta består av ön med samma namn, men också av Gozo och Comino, två glesbefolkade öar nordväst om huvudön. Gozo, Maltas motsvarighet till Gotland, är väl värd en dag eller två. Livet levs lugnare, gräset är (faktiskt) grönare och biltrafiken är mindre bullrig på Gozo.

Gå genom gränderna i Victoria upp till den medeltida fästningen Il-Kastell, titta på de gamla saltbassängerna vid Marsalforn, besök Ggantija, en av de äldsta stenkonstruktionerna i världen (mer än tusen år äldre än Stonehenge och pyramiderna) och vandra längs den storslagna kustlinjen vid Dwejra. Vid Dwejra finns också Blue Hole, som bjuder på Maltas bästa dykning. Riktigt bra grottdykning!

Var? Gozofärjan tar 30 minuter och avgår en gång i timmen från Cirkewwa. Åk på en veckodag, på helgen invaderas ön av malteser från fastlandet.

Fira en Festa

En festa är en viktig del i det maltesiska bylivet. Varje by och småstad har sin speciella dag då man firar sitt skyddshelgon. Under sommarmånaderna finns det alltid en festa som pågår någonstans på Malta. En festa pågår i fem dagar (från onsdag till söndag).

Kyrkan dekoreras med färgade lampor och girlanger, brassband spelar musik, det äts och dricks i massor och en förmögenhet i fyrverkeripjäser avfyras för att dekorera kvällshimlen. Festans höjdpunkt är processionen där statyn av byns skyddshelgon bärs genom byns gator.

Var? Turistbyrån på Malta har en lista över vilka byar som firar festa. De flesta arrangeras under perioden juni–september, men the Feast of St Paul’s Shipwreck firas i Valletta i februari och the Feast of the Immaculate Conception firas i Cospicua i december.
Text: Christian Andersson

Mallorca

1953 eller möjligen 1955 (därom tvistar de lärde) gick den första svenska charterresan med flyg till Mallorca. Ett halvsekel senare håller ön – något större än Gotland till ytan – ställningarna som ett av de absolut populäraste resmålen.
Längs Mallorcas nordvästra kust sträcker sig den mäktiga bergskedjan Serra de Tramuntana. På öns sydöstra del finns mjukare, blygsammare berg. Större delen av Mallorca utgörs dock av platt jordbruksmark med väderkvarnar och sömniga samhällen.
Dessutom finns förstås alla strÙ?nderna. Och alla badorterna – fula och fina i en salig blandning.

Trängselfria stränder

Några oupptäckta, orörda stränder existerar inte på Mallorca, men visst finns det badvikar som är mer oförstörda än andra. Cala Llombards och Cala Mondrag, med gröna pinjer, vit sand och turkosblått vatten, hör båda till öns absolut vackraste stränder. Eftersom det inte går att ta sig dit med allmänna kommunikationer råder sällan någon trängsel.

Var? På Mallorcas sydöstra kust, söder om Cala d’Or. Mittemellan stränderna ligger det idylliska fiskeläget Cala Figuera med flera bra restauranger.

Fika i Fornalutx

Nära staden Sóller finns några av Mallorcas mest sevärda byar. Trakten genomkorsas av mängder av turistbussar, och ett stort antal av de mest attraktiva husen har köpts upp av förmögna utlänningar. Det gäller i hög grad samhällena Dejà och Valldemossa, i viss mån också byn Fornalutx.Men Fornalutx ligger trots allt en smula undanskymt vid sidan av allfarvägarna bland doftande lundar av apelsin-, citron- och mandelträd. En fika på det behagliga torget och en promenad genom de branta gränderna är en rofylld sysselsättning för kropp och själ.

Var? Fornalutx är beläget några kilometer norr om Sóller mitt i bergskedjan Serra de Tramuntana på den nordvästra delen av ön.

Storstadsliv Palma

Precis som i Barcelona är katalanska, vid sidan av -spanska, det officiella språket. Inte nog med det, öns sjudande huvudstad har också sin egen rambla – Passeig des Born. Vid promenadstråkets norra ände ligger den legendariska baren Bosch, vid dess södra ände torget Plaça de la Reina varifrån det är nära till allt: nöjeslivet, restaurangerna, hamnen och de medeltida gränderna runt katedralen.

Dessutom passerar de flesta busslinjer här, vilket är bekvämt när det är dags att lämna Palmas gamla charmiga kvarter och bege sig hem till betonghotellet i Magaluf eller Palma Nova.
Text: Johan Werkmäster

Menorca

Jämfört med systeröarna Mallorca och Ibiza är natt- och nöjeslivet på Menorca högst stillsamt. Här lägger man sig tidigt. Förr fanns det lag på att befolkningen skulle sova vid midnatt. De turistkategorier som kommer hit är främst pensionärer, barnfamiljer och romantiskt lagda par som njuter av vackra badstränder och det gröna, böljande, orörda landskapet; ungefär hälften av öns yta är naturreservat.

Under hundra år var Menorca brittisk koloni. Huvudstaden Maó präglas än i dag av engelsk arkitektur och levnadsstil; där finns till och med en fabrik som tillverkar gin enligt brittiskt recept.

Restaurangerna i Ciutadella

Menorcas administrativa centrum fram till 1722, då britterna gjorde Maó till huvudstad. Kolonisatörerna var inte intresserade av Ciutadella. Staden fick leva sitt eget liv och har på ett bättre sätt än Maó lyckats bevara öns kultur och ursprungliga atmosfär.

Samhällets centrala delar ser i princip ut på samma sätt som på 1600-talet med inbjudande kullerstensgränder och vackra valvgångar längs gågatan Ses Voltes. Branta trappor leder ner till hamnen där restaurangerna ligger på rad – inbyggda i klippväggens grottor.

Var? Vid Menorcas västra kust.

Modernt i Binibeca Vell

Mitt i ett pärlband av ganska själ- och charmlösa badorter gömmer sig den originella semesteranläggningen Binibeca Vell med vitkalkade hus i morisk stil, smala sluttande gränder, skuggiga valvgångar och en liten hamn. Klocktorn finns men ingen kyrka. Samhället skapades på 1970-talet av arkitekter som ville visa att ett modernt turistområde inte behöver se ut som ett betonggetto. Binibeca Vell liknar snarast en traditionell nordafrikansk fiskeby.

Var? Vid den sydöstra kusten, rakt söderut från Maó.

Fjärran tid och fyrar

Vid Menorcas kuster finns även annat än badstränder – exempelvis fyrar, ofta belägna på ödsliga uddar. För att ta sig till Punta Nati eller Cap de Favaritx passerar man genom overkliga ökenområden, veritabla månlandskap, som skiljer sig påtagligt från den frodiga naturen på resten av ön.

Det rör sig om egendomliga trakter som skapar egendomliga känslor – som om man hade förpassats till en -fjärran urtid. Endast de blinkande fyrljusen påminner om civilisationens närhet.

Var? Punta Nati ligger i Menorcas nordvästra hörn och Cap de Favaritx i det nordöstra.
Text: Johan Werkmäster


Text: Redaktionen • 2004-11-30
CypernRestipsKorsikaSardinienSicilien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top