703904.jpg

Danmark

Köpenhamns bästa secondhandshopping

I Köpenhamn vimlar det av bra butiker där gårdagen är högsta mode. Följ med på jakt i Köpenhamns vintagevärld.

Text: Louise Larsson • 2009-02-20

Köpenhamn är fyllt av upplevelser, av kläder och prylar från svunna år som än idag betingar sin vikt i guld. Ofta kallas kläderna för “vintage”, av god årgång. De är snäppet bättre, och dyrare, än vanliga secondhand-kläder.

Affärerna ligger spridda runt om i staden och i jakten på de snyggaste plaggen får man se en stor del av “byen”. Hippa NÙ?rrebro lockar med kaféer och nattliv, men också med goda shoppingmöjligheter på Blågårdsgade och Ravnsborggade. På Østerbro är det istället Nordre Frihavnsgade som gäller för antik- och secondhandfantaster.

Men även Vesterbro lockar sin beskärda del besökare. Satsade miljoner till trots, så märks det att det här är en stadsdel som varit med om saker. Som slitits, brukats. Arbetarkvarter. Red Light-distrikt som lockar med “hotte piger”. Köttaffärer, små kaféer, saris i ett skyltfönster. Och flera vintagebutiker.

Den som hellre håller sig inom tryggt avstånd från Strøget behöver inte söka sig längre än ett kort stycke norr eller söder om nämnda shoppingstråk. Parallellt med Strøget ligger Strædet där flera antikaffärer och en och annan vintagebutik finns. Allra mysigast är området “Pisserenden” kring Vestergade, Larsbjørnsstraede och Studiestraede. Här är affärernas utbud riktigt kul med modern design, sneakers, udda kläder, skivbutiker och skyltdockor som outtalat viskar “kom, kom och köp!”.

Köpenhamns bästa secondhandshopping

1) Fisk: Shopping som god gärning

Ett stenkast från universitetet finns en av Köpenhamns finaste secondhandbutiker. Fisk drivs av Folkekirkens Nødhjælp och utbudet är en härlig blandning av nytillverkade saker från Afrika, väldoftande teer och mjuka kläder i milda färger. Den vänliga atmosfären och utbudet kan beskrivas med ett ord: bedårande. Adress: Skt. Peders Stræde 1. tel +45-33-15 28 01. Öppet: mån–fre 10–18, lör 11–15. http://www.noedhjaelp.dk

2) København K: För honom och henne

Klubbmusik ljuder från högtalarna. På det nyskurade golvet står rad efter rad med kläder. Priserna är relativt höga, å andra sidan är København K välsorterat. På en galge hänger flera flugor och i ett ställ finns åttiotalsgympajackor i skrikiga färger. Utbudet av skor, mössor, tjocka tröjor, jackor och skjortor riktar sig främst till män, men det finns också kjolar och skor med hög klack.
Adress: Studiestræde 32B samt Teglgårdstræde 4, tel +45-33-73 15 19.
Öppet: mån–tor 11–18, fre 11–19, lör 11–17.

3) Carmen & Fantasio: Vackert i två lokaler

På Larsbjørnsstræde finns flera butiker med vintagekläder. Carmen & Fantasio har två affärer, där den som går under namnet “Carmen” kort och gott bär med sig en behaglig smak av Paris. Här finns skor, pälsar, japanska kimonor, väskor, skira underkläder samt färgsprakande klänningar och eleganta dräkter. I systerbutiken är atmosfären något sunkigare, men även här finns fina fynd.
Adress: Larsbjørnsstræde 5 och 11, tel +45-26-83 30 36.
Öppet: mån 11–18, fre 11–19, lör 10–17. Öppettider kan skilja något mellan de båda
butikerna.
http://www.myspace.com/carmenogfantasio

Köpenhamns bästa secondhandshopping

4) Glam: En bal på slottet

En rosa tyllkjol fyller ingången. Inne i den lilla butiken finns aftonklänningar i smakfull sjuttiotalsstil för 350 till 500 danska kronor (ungefär 520–740 svenska). Hit skulle jag gå om någon drog med mig på bal. Butiken drivs av två brittiska tjejer som reser runt i Europa för att hitta de finaste plaggen till sin affär.
Adress: Silkegade 7, tel +45-35-38 50 41.
Öppet: mån–tor 11–18, fre 11–19, lör 11–16.
http://www.glam.dk

5) Kitsch Bitch: Allt för retroälskaren

Liten välsorterad butik där vill-ha-plaggen uppenbarar sig ett efter ett. Finns även porslin och lampor. Spana in de söta klänningarna, spexiga skjortorna och de snygga kostymbyxorna. Kitschen tar sig främst uttryck i osedvanligt många och läckra örhängen i genomskinlig röd plast samt det faktum att en del kanske är mer fulsnyggt än snyggt.
Adress: Læderstræde 30, tel +45-33-13 63 13.
Öppet: mån–tor 12–18, fre 12–19, lör 11–17.
http://www.kitschbitch.dk

Köpenhamns bästa secondhandshopping

6) Frk Lilla: Lyxig återanvändning

I Frk Lillas ljusa butikslokal säljs kläder som faller under etiket-ten “luksusgenbrug”. Kläderna säljs på kommission och vem som helst kan lämna in sina dyrgripar till försäljning. “Vi delar halvtres/halvtres”, säger ägaren Viktor Hansen. Med andra ord: hälften/hälften. På skorna i det inre butiksrummet står det namn som D&G, Prada, Boss, Gucci. De kostar ungefär 500 till 1 500 danska kronor styck.
Adress: Frederiksborggade 41, tel +45-24-78 01 85.
Öppet: tis–tor 11–17.30, fre 11–18, lör 10–14.
http://www.frklilla.dk

7) Time’s Up: Drömmar om lyx

Kliv nedför några trappsteg och in i klädhimlens källarlokal. Det är hit alla vackra kläder kommer när de dör och återfår livet, men de riskerar att lämna hål i din plånbok. Här finns skinnväskor, jackor, mössor och otroligt söta klänningar i sidenbrokad, djupt röda och rosa till färgen. 600–650 danska kronor styck. Bredvid finns ytterligare en vintagebutik, men med ett något vanligare sortiment. Prisnivån på de färgglada femtiotalsklänningarna är däremot lägre.
Adress: Blågårdsgade 2A, tel +45-35-10 61 89.
Öppet: mån–tor 11–18, fre 11–19, lör 10–16.
http://www.times-up.dk

8) Genbrug: Klänningens himmelrike

I skyltfönstren ligger rader av rävpälsar. I ett hörn står en figur som ska föreställa jungfru Maria. Inne i den större av de två butikerna väntar varje klänningfantasts våta dröm: sidenklänningar med puffärm, femtiotalsklänningar med prickar, korta klänningar, långa klänningar  … Prisläget är helt okej, du kan få en klänning som ingen annan har, för mellan 200 och 400 danska kronor (300–600 svenska kronor). Kläderna är sorterade efter vilket årtionde de kommer från. Den större butiken har en systerbutik runt hörnet där det finns skor, väskor och pälsar.
Adress: Vesterbrogade 79 (stora butiken), Kaalundsgade 1 (lilla butiken),
tel +45-39-27 02 06.
Öppet: mån–fre 11–17.30, lör 10–15.
http://www.myspace.com/genbrug199

9) Tiger Lily: Blandad kompott

Bredvid en butik med delikatesschoklad ligger Tiger Lily, en pralin bland klädbutiker. Längs ena halvan av den lilla lokalen hänger secondhandkläder, på motsatt sida finns nya plagg i glada färger och härliga material, signerade danska designers. Expediten förklarar konceptet med att “det blir en go stil om man blandar gammalt och nytt”. Säljer också fantastiska nytillverkade läderportföljer i sjuttiotalsstil, vilka går under namnet “the last bag”.
Adress: Værnedamsvej 11, tel +45-44-61 22 04.
Öppet: mån–tor 11–18, fre 11–19, lör 10–16. http://www.tiger-lily.dk

Köpenhamns bästa secondhandshopping

10) Pigen & Pigen: Åtråvärda accessoarer

Det här är som en godisaffär för den som gillar smycken och kläder som har några decennier på nacken. I butiken finns fina accessoarer som kostar dryga hundralappen, läckra väskor för 200 danska kronor och utvalda kläder. På samma gata finns flera antikaffärer och ideella genbruksbutiker. Här finns också många nischade affärer med superhäftiga designkläder.
Adress: Istedgade 92, tel +45-33-22 22 20.
Öppet: mån ibland, tis–fre 12–18, lör 11–16.
http://www.e-vintage.dk, http://www.pigenogpigen.dk

Tips!

1) Om det ekar tomt i plånboken:

Prisnivån är ofta relativt hög i vintagebutiker. Den som vill fynda billigt kan söka sig till genbruksaffärer, alltså vanlig secondhand. Röda korset har till exempel en bra butik på Vestergade. Prisnivån är låg och utbudet bra.

2) Om du vill loppisfynda:

Kom på våren eller sommaren. Då är flera stora loppismarknader igång för säsongen. Det finns flera att välja mellan, bland annat “loppetorv” på Frederiksberg, Israels Plads, Nørrebrogade och Gammel Strand. Året om arrangeras stora mässor på Forum där både antikhandlare och privatpersoner säljer varor.

3) Om du vill gå i antikaffärer:

Om inte vintage känns rätt kan du skapa dig ditt eget antikströg, genom att vandra Kompagnistræde (Strædet) via Læderstræde till Bredgade och St Kongensgade.

4) Tänk också på att:

Många antik- och vintagebutiker har helt stängt på måndagar och öppnar ofta klockan 12 övriga dagar.


Text: Louise Larsson • 2009-02-20
DanmarkRestipsKöpenhamn

Scroll to Top