Annons
Annons
Foto All over press, Kajsa beausang och Thinkstock

Foto All over press, Kajsa beausang och Thinkstock

Frankrike

10 tips till romantiska Paris

Paris är känd som "romantikens stad", en klyscha som faktiskt stämmer! Ta med din älskling till den franska huvudstaden och låt kärleken flöda. Staden gör jobbet åt dig.

Text: • 2014-02-12 Uppdaterad 2021-06-23

1 Promenad och picknick vid Seine

Gör som parisarna själva! Så länge temperaturen tillåter är flodbankerna längs Seine fyllda av kärlekspar, kompisgäng och familjer som promenerar och umgås. Lyktorna glittrar i vatten­ytan, någon spelar dragspel längre bort, ett skratt klingar av bakom er. Plocka med er det ni vill förtära under kvällen, slå er ner och känn er som hemma.

10 tips till romantiska Paris
Promenad längs Seine, romantisk klassiker som dessutom är gratis!

2 Kultur för själen

Missa inte det fantastiska Musée d’Orsay som ligger i en gammal tågstation. Bara byggnaden i sig är värd inträdet på 9 euro. Glöm att ni klarar av att titta på alla utställningarna på samma dag, det är helt enkelt för mycket att ta in. Om ni har bråttom, ta er upp till översta våningsplanet och besök impressionisterna. Här hänger bland annat Claude Monets ­berömda tavla “Näckrosor”
och andra romantiska verk.

• 62 rue de Lille, musee-orsay.fr

10 tips till romantiska Paris
Musée d’Orsay

3 Drink med bästa vyn

En av de bästa vyerna över Paris med Eiffeltornet tronande i bakgrunden hittar ni på re­staurangen Maison Blanche. Vill ni inte äta middag här går det fint att bara slinka in, eller snarare upp, för en drink på ­terrassen. Det är svårt att låta bli att plocka fram kameran med tanke på den magnifika ­utsikten.

• 15 Avenue Montaigne, maison-blanche.fr

10 tips till romantiska Paris
Maison Blanche. Maten blir ännu godare med en utsikt som denna.

4 Hjärtlig utsiktsplats

Paris högst belägna punkt i Montmartre ligger Sacré-Coeur, Heliga hjärtats basilika. Även om ni inte är religiöst lagda, så är det en gudomlig upplevelse att ta sig hit upp, om inte annat för folklivet, ­utsikten och de myllrande kullerstensgatorna. På kaféerna och barerna i Montmartre har Salvador Dalí, Claude Monet och Pablo Picasso suttit och druckit absint i en svunnen tid. Här, liksom på de flesta platserna i Paris, vimlar det av turister, men stadsdelen har ändå mycket kvar av den gamla, ­bohemiska charmen.

• Det går att traska eller ta en taxi upp till kullens topp, men vi föredrar linbanan. Den avgår från foten av kullen på rue Tardieu

10 tips till romantiska Paris
Mysiga kullerstensgator i Montmartre.

5 Finlunch på anrik adress

Paris har många vackra hotell med fina vinterträdgårdar som tjänar som restauranger. En av de finaste ligger i det klassiska lyxhotellet George V, men smakar det så kostar det och det är dessutom knepigt att få bord här om man inte har bokat i förväg.
Ta då istället några steg upp­för gatan till grannhotellet Prince de Gaulle. Här finns den minst lika fina, men inte lika omtalade, restaurangen De Patio i dess vinterträdgård, med utsökt mat och en nättare nota, särskilt lunchtid. Vi rekommenderar club sand­wichen varmt.

• 33 Avenue George V, princedegallesparis.com

10 tips till romantiska Paris
Prince de Gaulle

6 Chict hotell med hjärta

Ska ni unna er lite lyx utan att spränga kontot totalt, så är det snygga hotellet Maison Champs Élysées ett finfint ­alternativ. Snygg design som klarar av att vara sobert stilren utan att bli opersonlig. Fina, tämligen nyrenoverade rum, trevlig personal och en mycket bra frukostbuffé. Bra läge i ­närheten av Champs Élysées. Dubbelrum från 2 050 kr per natt.

• 8 rue Jean Goujon, lamaisonchampselysees.com

10 tips till romantiska Paris
Ljust och fräscht på Maison Champs Élysées.

7 Franskt kaffestopp

Till Bar du Marché går man inte i första hand för den förträffliga maten, för den är i ­ärlighetens namn inte utsökt, snarare en stabil trea i betyg, men läget på hörnan i den ­pittoreska korsningen rue de Seine och rue de Buci är genom­­trevligt. Här finns all fransk romantik som man kan hoppas på inom blickavstånd. Från den lilla uteserveringen har man utsikt över grönsaksstånd, kaféer, tobaksbutiker, kullerstensgator och ett livligt folkliv. Ta en kaffe och bara njut av skådespelet i en kuliss som är så perfekt fransk att den nästan känns som på låtsas.

• 75 rue de Seine

10 tips till romantiska Paris
Bar du Marche. Maten är sisådär men läget får högsta betyg.

8 lyxshoppa

Om ni tänker ge varandra en onödig kärleksgåva är Paris en ypperlig plats. De finaste juvelerarna ligger kring Place Vendôme, här hittar ni Cartier, Bulgari och alla de andra. Den första juveleraren vid torget var huset Boucheron (26 Place Vendôme). Rekommenderas! Fråga gärna efter den trevliga smyckesexperten Teresa Lopez.
Har du planer på att slå till på en riktig dyrgrip från något av de stora franska modehusen, så är ett hett tips att inte välja flaggskeppsbutikerna på Champs Élysées, utan istället leta upp samma märkesbutik på mindre gator i staden. Här får du bättre service och mer uppmärksamhet än på de stora skrythusen, som är smockfulla med gapande turister som inte tänker handla.

 

9 Klassisk show

Moulin Rouge är ingenting för svartsjuka kvinnor, det ska sägas direkt, men om ni vill njuta av en kväll med högklassig underhållning så är det dumt att missa en show här.
Nöjesetablissemanget hade länge ett skamfilat rykte, men idag är det ett populärt kvällsnöje, främst bland par. Antingen bokar ni bara en biljett till showen, men vi rekommenderar att ta ett middagspaket. Då får ni bättre plats och maten håller hög klass.
Var beredd på en hel del nakna bröst, men dessa visas ändå upp på ett stolt, självironiskt och smakfullt sätt. Föreställningen innehåller klassisk cancan, men även akrobatik, humor och suveräna dans­nummer.

• 82 Boulevard de Clichy, moulinrouge.fr

10 tips till romantiska Paris
Moulin Rouge. Här har det sprattlats med ben sedan 1889.

10 Avskild middag på balkongen

Hotellet Pershing Hall har en restaurang som passar alla som gillar eklektisk flärd och franskt kök med en asiatisk touch. Ena väggen i vinterträdgården är täckt av växter och blommor hela vägen upp till himlen. Be om ett bord på en av balkongerna på andra våningen, för ­avskilt mys med överblick över resterande gäster. Vi rekommenderar vårrullarna och ­svärtad torsk. Ljuvliga!

• 49 rue Pierre Charron, pershinghall.com

Missa inte:


Text: • 2014-02-12
FrankrikeRestipsListorParis

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top