Annons
Annons
Hus och Eiffel tornet i bakgrunden

Vagabonds webbredaktör Helle Kikerpuu tycker att Belleville är Paris hetaste stadsdel just nu. Foto: Anthony Tan/Unsplash

Frankrike

Därför är Belleville den hetaste stadsdelen i Paris

Skippa klyschan i Paris för "the real thing". Vagabonds webbredaktör tycker att Belleville är stadens mest intressanta och heta stadsdel just nu.

Text: Helle Kikerpuu • 2022-02-06 Uppdaterad 2022-02-08

Det finns ingen annan stad i världen som brottas och lever på sin egen klyscha mer än Paris. Är man inte varsam kan man hamna på tillgjorda turistfällor med vit- och rödrutiga dukar, billiga imitationer och dyra menyer. Men tar man sig bortom de mest turisttäta gatorna finns det genuina Paris väl bevarat med bistron, små bokaffärer och kvarterets lokala boulangerie och fromagerie.

Mitt nya favoritställe är stadsdelen Belleville i det 20:e arrondissementet. Precis som Montmartre ligger stadsdelen på och kring en kulle, vilket betyder att det finns riktigt schyssta vyer över Paris att njuta av. Dessutom är stadsdelen ett vattenhål för arbetarklassen och stretande kreatörer, även om fler och fler investerare och trend-hajar hittat hit de senaste åren.

Men frågan är hur länge stadsdelen kommer förbi fredad? Det finns planer på att addera sex nya stationer på metro-linjen 11 som går genom Belleville, och inför de Olympiska spelen 2024 talas det om investeringar på bostadsmarknaden, vilket kommer höja hyrorna rejält. Så vem vet? Kanske står gentrifieringen och lurar bakom knuten?

Idag är Belleville hem för många olika kulturer, bland annat finns det ena av Paris två Chinatowns här, och vill man äta gott finns en mängd restauranger med kök från världens alla hörn. Här kan även de med tunnare plånböcker äta gott och de matfantaster som tröttnad på finliret på stadens kända krogar tar sig hit för genuina matupplevelser.

För den som suktar efter vietnamesiska smaker är Dong Huong en institution som i över 20 år hållit fanan högt, men även Cô My Cantine är en baddare på nudelsoppan pho. Chez Alex Wenzhou är en känd och uppskattad kinesisk restaurang som gått i arv till andra generationen. Om man ska lyssna på stammisarna får man inte missa restaurangens dumplings eller krabban med gräslök och ingefära.

För det franska köket är Le Baratin ett måste. Vid första anblicken är den enkla inredningen en ögonbrynshöjare ”kom jag ända hit för en helt vanligt – lite sliten – kvarterskrog?” men faktum är att gästerna här slickar sina tallrikar för att inte gå miste om minsta smakupplevelse. Den argentinska ägarinnan har lyckats kombinera klassiska bistrorätter med influenser från bland annat Argentina.

Tar man metron till Ménilmontant finns Spécialités Antillaises bara några steg bort. Den klargula skylten är en fyr för alla som navigerar mot karibiska vibbar. Medan restaurangen temporärt stängt på grund av pandemin har butiken lyckats bättre genom att erbjuda lunchlådor – något som orsakat kö utanför. Deras frikassé på hummer är omtalad.

Och där det finns mat finns också dryck. I Belleville finns allt ifrån sunkhat, där man fastnar i det klistriga golvet, till trendiga hantverksbarer. Bar Combat på 63 rue de Belleville är en prisbelönad cocktailbar som serverar mat och dryck. Ta metron till Belleville och knata uppför gatan eller ta metron till Pyrénées och knata nedför gatan – ta dig hur som helst dit för en riktigt välskakad drink. Flytta sen ut till uteserveringen som lutar i kapp med den branta gatan och inandas kvällsluften.

Vill man hänga på ett genuint ”hak” som lockar stadens opretentiösa – ja, då ska man slå sig ner på brasseriet Aux Folies som sedan 1700-talet varit en livlig samlingspunkt för de boende i området. Under den röda neonskylten trängs folk från alla samhällsskikt vid de små borden och i gränden Rue Dénoyez delar man plats med graffitikonstnärer, konstgallerier och ännu fler restauranger.

Är man sugen på klubblivet eller livemusik är Belleville, och intilliggande stadsdelen Oberkampf i 11:e arrondissementet, perfekt (när pandemin inte står i vägen). La Bellevilloise har många bollar i luften och fungerar dels som en bar och restaurang, dels som klubb och utställningsutrymme. Missa inte deras brunch-jazz.

På soliga dagar ska man inte trängas på små krypin, utan då ska man bege sig till Parc des Buttes-Chaumont i angränsande stadsdelen Comat. Här brusar det från vattenfallet, klippavsatsen skjuter upp majestätiskt över den konstgjorda sjön och likt en sälkoloni breder lokalbor, och en och annan turist, ut sig på gräsmattorna.

Från bergsknallen, som toppas av ett vackert utsiktstorn, har man en 360 graders utsikt över staden. På avstånd kan man beskåda massturismen vid Sacré-Cœur och stilla njuta av det faktum att man slipper trängas. Korka skumpan, fram med osten och njut!


Text: Helle Kikerpuu • 2022-02-06
FrankrikeParisRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen