Annons
Annons
Emily Lester och Paris

Emily Lester från USA flyttade till Paris för att följa sina drömmar och mål i vinvärlden. Foto: GettyImages/Emily Lester

Frankrike

Från kabaréartist till sommelier – hon följde drömmen till Paris

När Emily Lester insåg att hon behövde flytta till Frankrike för att fullfölja sina drömmar packade hon väskan och lämnade USA för att jobba som sommelier i Paris. Vi frågade henne om resan dit, och tips för andra som drömmer om att arbeta med vin och upptäcka Paris.

Text: Helle Kikerpuu • 2023-02-26 Uppdaterad 2023-02-26

Emily Lester lever livet utan förbehåll. 2016 gjorde hon något många bara vågar drömma om och följde sin passion till ett nytt land. Passionen – vin! Landet – Frankrike! Innan hon packade väskan för vindrömmen i metropolen jobbade hon på en kabaré i Seattle som professionell luftakrobat. Hon var intresserad av vin men hade ingen akademisk utbildning eller träning, men när hon tog ett formellt WEST-certifikat bestämde hon sig för att resa till Paris för första gången.

– Jag kom hit och introducerades för en vinvärld som jag inte visste existerade. Det fanns ett signifikant samband mellan vad jag drack, vilka lukter jag kände och vad jag såg. Det fanns ett kulturellt samband mellan alla de sakerna – och så maten! Det förändrade helt hur jag såg på vin.

– Det var en mycket gripande och stark upplevelse för mig och jag blev besatt av vin och speciellt franskt vin. Jag visste att jag behövde flytta till Frankrike för att kunna fullfölja mina föreställningar om vad jag ville göra.

Emily Lester

Från: Seattle, USA
Bor nu: Bourgogne
Ålder: 37 år
Yrke: Journalist/vinkommunikatör/sommelier

Hon följde drömmen till vinlandet Frankrike och lämnade USA. Idag bor Emily Lester i Bourgogne med besöker Paris någon gång varje månad. Foto: Emily Lester

Vid tidpunkten för flytten till Frankrike uppträdde Emily fortfarande som artist och det var så hon fick sitt visum – ett konstnärsvisum. Medan hon fullföljde mina vindrömmar arbetade hon som poledance-instruktör i Paris. Så småningom började hon jobba på vinbaren Ô Chateau.

– Jag presentera franska viner för engelsktalande gäster. Vilket var jättebra eftersom jag lärde mig att prata om vin framför människor. Att kunna prata om vin på engelska, även om det är lite, är väldigt bra i Paris även om man är fransktalande eftersom det finns så många turister i staden.

Emily startade bloggen Paris Wine Girl där hon delade med sig av hennes vinupplevelser och 2019 började hon samarbeta med Heide Evans på Women of Paris – ett företag som erbjuder guidade turer med fokus på kvinnor och kvinnohistoria i Paris.

–  Det var härligt att få kombinera min passion för kvinnor och vin, och ge en röst för andra än den vanliga vita manliga rösten inom vinvärlden. Ge vinet ett annat perspektiv. Vi startade en gemensam tur om litteratur där vinprovning ingick, och alla vinerna var av kvinnliga producenter.

Semur-en-Auxois
Emily Lester delar sin tid mellan Paris och olika vinregioner, speciellt Bourgogne dit hon flyttat med sin man. Foto: GettyImages

Men så lamslogs världen av covid-19 och Emilys liv som sommelier i Paris tog en vändning. Livet sattes på paus på gott och ont, vilket betydde att hon hade tid att tänka nytt. Hon startade en digital marknad- och kommunikationsbyrå om vin. Idag driver hon verksamheten från Bourgogne dit hon flyttat med sin man. Hon delar tiden mellan olika vinregioner och Paris och jobbar inte i längre som sommelier på restauranger, men har privata provningar vid tillfällen.

Kommer du ihåg hur ditt vinintresse började i Seattle?

– Kul att du frågar för det är en sak jag funderat över mycket och skriver om just nu. Ett tag arbetade jag som kabinpersonal och jag älskade jag att jobba i förstaklass, hälla upp vin och berätta historier – även om jag inte visste någonting om vin vid den tidpunkten. Jag trodde att jag gjorde det, men jag visste ingenting. Jag gillade showen antar jag, vilket inte är särskilt förvånande med tanke på mitt jobb som artist.

Emily förklarar att vin omges av mystik. Att det finns en vacker ritual med vin då drycken har en lång och rik historia, till och med en helig sådan genom kyrkan.

– Folk kan vara väldigt spirituella i sitt förhållande till vin. Det finns så många vägar man kan gå gällande vin vilket gör mig fortsatt intresserad.

Det finns den kalibrerade provningen som är väldigt akademiskt och så finns de kulturella elementen varför vin produceras på ett visst sätt och historien bakom, geologin och människorna.

Emily Lester älskar att se sambandet mellan vin, kultur, människor, geologi och historia. Foto: Emily Lester

Berätta om hur det är att jobba med vin i Paris som nyinflyttad från ett annat land!

– På ett sätt finns en nationell identitet kring vin, men genomsnitts fransmannen vet inte så mycket om vin generellt, och om de kan något handlar det ofta uteslutande om franska viner.

Emily berättar att hon behöver bevisa sig mer gentemot fransmän som kvinna och amerikan.

– Man har alltid en fördel om man är en man, och än mer om man är en fransk man – även om man inte vet något.

En gång skulle hon ha en vinprovning med en engelsktalande grupp med folk från Tyskland, Frankrike och andra europeiska länder. Hon presenterade sig som kvällens sommelier varpå mannen som ordnat eventet skrattade och gick och frågande chefen var den riktiga sommelieren var.

– Jag fortsatte ändå och gjorde hela vinprovningen och när det var klart kom han fram till mig och sa att jag var en av den bästa sommelieren han träffat.

Vilka vinregioner är du intresserad av?

– I södra Frankrike – speciellt Languedoc – händer det väldigt mycket intressant. Där experimenterar man en del med viner eftersom regionen inte är lika begränsad med regler för vinproduktionen som många andra regioner är.

– Men som vinkännare tycker jag att Champagne är väldigt fascinerande i helhet – här finns ett mousserande vin med högt anseende som associeras med lyx och festligheter, men som kommer det från en region som sett många krig och som var sönderbombat efter två världskrig. Och så har man en komplex produktionskedja där 80 procent av druvorna är odlade av småskaliga producenter medan 80 procent av vinet som produceras tillverkas av större producenter. En väldigt delikat balans i relationen mellan dessa.

När andra vinregioner i Frankrike påverkades av pandemin förblev tillvaron relativt lugn i Champagne på grund av det enorma intresset för det mousserade vinet. Foto: GettyImages
Men relationen i området är en delikat balans – därför finner Emily Lester regionen som intressant. Foto: GettyImages

Vad är dina tips till någon som drömmer om att jobba med vin?

– Fortsätt testa olika viner och ha ett öppet sinne. Besök så många vinproducenter som du kan och ställ så många frågor du kan. Att hoppa på ett WSET-program är en bra start, åtminstone för nivå ett och två – men vill man jobba professionellt med vin borde man ta ett certifikat. Precis som när man studerar klassisk musik eller något liknande kan det vara akademiskt och ibland ointressant – men sen har man den grunden att stå på och kan börja bryta reglerna, hitta undantag och så vidare.

Din tre bästa tips för den som vill upptäcka vinstaden Paris?

1. Bekanta dig med regionala druvor. Varje vinregion i Frankrike är förknippad med specifika druvor. Till exempel är Bourgogne känd för Pinot Noir och Chardonnay, Beaujolais för Gamay och Sancerre för Sauvignon Blanc. Att känna till de viktigaste druvorna i varje region hjälper dig att välja ett vin från en meny och bestämma vilka regioner du föredrar.

2. Smutta på de trendiga naturvinerna. Naturviner är på modet i Paris, som avokadotoast eller en meme som fortfarande är aktuell efter ett år. Hållbarhet är det enskilt viktigaste ämnet inom vinvärlden idag, men glöm inte att det krävs en mästerlig vinmakare för att tillverka ett naturvin som inte får dig att uttrycka “Eww, vad är det i mitt glas?” Smaka på massor av viner och hitta det du älskar (även om det luktar ladugård).

3. Besök olika stadsdelar. Parisiska stadsdelar är som syskon, alla med sina egenheter och personligheter. Och precis som ett syskon kommer de lokala vinbarerna att visa dig kvarterets rätta ansikte. Så ta en karta, välj ett område och smaka dig fram genom Paris vinvärld.


Text: Helle Kikerpuu • 2023-02-26
FrankrikeIntervjuMat och dryckVinresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top