Annons
Annons
Aerial view of the historic town of Dinan with Rance river with dramatic cloudscape, Cotes-d'Armor department, Bretagne, northwestern France.

Dinan är bara en av Frankrikes många vackra byar. Foto: GettyImages

Frankrike

Frankrikes vackraste byar värda en omväg

Det råder ingen brist på vackra byar i Frankrike. Här är en lista man gott kan beta av på en resa genom landet – bland annat några riktigt pittoreska bergsbyar, medeltidsbyar och vinbyar.

Text: Helle Kikerpuu • 2024-04-18 Uppdaterad 2024-04-21

1. Gordes, Provence

När det kommer till bergsbyar i Frankrike, och rent ut sagt i hela Europa, är Gordes en av de vackraste – och därför väldigt populär att besöka. Omgärdat av Provence vackra landskap slingrar sig gatorna upp mot det tusenåriga slottet. Vill man kombinera småstadslivet med storstad ligger påvestaden Avignon en 30 minuters bilresa bort.

Hotell i Gordes

Minimalistiska Villa Vagabonde ligger 20 minuters promenad från Gordes och är en oas med sina tre moderna rum i vit- och gråskala. Njut av frukost på terrassen, poolen och panoramavyer av omgivningen.

Bergsby när den är som bäst. Gordes är välbesökt på högsäsongen – sikta på att komma på våren eller hösten. Foto: GettyImages

2. Roussillon, Provence

När man närmar sig Roussillon är det stadens ockraröda hus på toppen av berget som imponerar. Bara en kvarts bilresa från Gordes och regionens andra mest besökta by. Atmosfären är dock märkbart lugnare, byn och kringliggande landskap lummigare. Vid torget Place de la Mairie finns möjlighet att slå sig ner på en servering och insupa omgivningarna. 

Hotell i Roussillon

En halvtimmes promenad från staden ligger ekogården Gîtes Et Chambres À La Poterie De Pierroux. Detta familjeägda lilla krypin har tre rum och erbjuder också keramikkurser, och det är ekotänk som genomsyrar såväl boendet som omgivningarna.

I Roussillon är det ockran som satt färg på stadsbilden. Foto: GettyImages

3. Bonifacio, Korsika

På Korsikas sydligaste spets hänger öns äldsta stad Bonifacio dramatiskt nära klippavsatsen och är så där bedårande som bara städer i Medelhavet kan vara. Innanför stadsmurarna knatar man längst kullerstensbelagda gränder, förbi citadellet från 1100-talet och små torg med mysiga restauranger.

Hotell i Bonifacio

Det finns mycket lyx att välja mellan i, och nära stadskärnan. Snuskigt vackra U Capu Biancu är för den som kan, och vill, hosta upp några tusenlappar per natt. Trestjärniga Solemare ligger vid hamnen och snäppet billigare. Här kan man slappa vid poolen och se hur lyxiga yachter seglar in i hamnen.

Dramatiskt häng! Besök södra Korsika och byn Bonifacio. Foto: GettyImages

4. Saint-Émilion, Nouvelle-Aquitaine

Den medeltida staden Saint-Émilion är ett uppskattat avbrott mellan de monotona vinrankorna som dominerar regionen. Här planterade romarna vin redan på 100-talet, och Saint-Émilion är ett av landets charmigaste vinbyar. Men här finns också gott om historia – gå bland annat en guidad tur genom kyrkan Église Monolithe som höggs ut i kalkstensberget på 1100-talet.

Hotell i Saint-Émilion

Les Chambres d’Ovaline ligger fem minuters promenad från stadskärnan och är lite billigare än de andra centrala konkurrenterna. Här landar man på omkring 1700 kronor/natt. Frukost intar man i den söta lilla innergården. Vill man bo på en vingård finns vackra Le Relais Franc Mayne en halvtimmes promenad från stadskärnan.

Världsarvslistade Saint-Émilion omges av ett enormt vinlandskap. Foto: GettyImages

5. Èze, Côte d’Azur

Ett örnnäste på franska rivieran, Èze ligger mellan Nice och Monaco och är en perfekt avstickare. Ta tåget till Èze-sur-Mer och vandra uppför den branta leden Chemin de Nietzsche som tar en till två timmar beroende på hur snabb man är. Betala några euro för inträde till Jardin Exotique och ta del av spektakulära utsikter. Lyxa till det med lunch eller middag på Chateau Eza. 

Hotell i Èze

Man lider ingen brist på lyxhotell på franska rivieran, som bland annat nämnda Chateau Eza. Det billigaste man kommer undan med landar omkring 2000 kr/natt på trestjärniga Hôtel Eze Hermitage B&B, som inte precis är fy skam.

Spektakulära vyer över franska rivieran från Èze. Foto: GettyImages

6. Bayeux, Normandie

Bayeux har många museum och minnesplatser för andra världskriget. Det var nämligen den första staden som de allierade intog efter landstigningen i Normandie 1944. Tack vare att de informerades om tyskarnas reträtt bombades inte staden och därför är den fortfarande vackert åldrande. Besök katedralen, de botaniska trädgårdarna och se den kända Bayeuxtapeten som skildrar normandernas erövring av England år 1066.

Hotell i Bayeux

Centralt belägna Le Petit Matin är ett härligt och prisvärt B&B med fina rum, gedigen frukost och en välskött trädgård där man kan slå sig till ro.

Floden Aure slingrar sig igenom Bayeux. Foto: GettyImages
Broderad historia! Bayeuxtapeten är inte en vävd tapet utan en linneremsa broderad med garn. Foto: GettyImages

7. Najac, Occitania

Redan när man hoppar av tåget vid den pittoreska stationen i Najac syns slottsruinerna trona på berget ovanför. Den lilla byn, med omkring 700 invånare, ligger på toppen av en bergsrygg invid floden Aveyron och omges av vacker skog. En del av byn balanserar på bergsryggen och slingrar sig fram till ruinerna av slottet Château de Najac medan resten av byn klättrar uppför bergsryggen nedanför. Det är inte konstigt att Najac tilldelats titeln “Frankrikes vackraste by”. I samma region, Aveyron, finns flera av Frankrikes vackraste byar – Peyre, Conques och Estaing.

Hotell i Najac

Checka in på Oustal Del Barry Hotel som har fjorton fina rum. Ingen överdriven lyx, men en familjär känsla, god service, bra restaurang och guldläge sätter prägel på vistelsen.

Vykortsvackert i Najac – speciellt när byn är insvept i fotogenisk dimma. Foto: GettyImages
Medeltida byn Najac ligger strategiskt placerad på bergsryggen framför slottsruinerna. Foto: GettyImages

8. Belcastel, Aveyron

En annan av Aveyrons vackra byar är lilla Belcastel där invånarantalet ligger strax under 200 personer. Trots byns blygsamma storlek finns såklart ett medeltida slott även här – Château de Belcastel – och en Michelin-restaurang, Le Vieux Pont. 1974 köpte den kända franska arkitekten Fernand Pouillon slottet och restaurerade den för hand tillsammans med ett dussintal stenhuggare och tio glasmästare – efter åtta år var de klara. Idag är det öppet för allmänheten att besöka, här anordnas även event och middagar.

Hotell i Belcastel

Bo gör du på slottet såklart! Passa på att checka in på ett B&B i 900-tals miljö. Ät frukost på verandan och bada i den privata poolen. Om det är upptaget driver Michelin-restaurangen Le Vieux Pont även ett hotell.

För en kunglig visit, checka in på Château de Belcastel. Foto: GettyImages

9. Château-Chalon, Jura

Château-Chalon ligger i regionen Bourgogne-Franche-Comté i östra Frankrike. Här produceras kvalitetsviner, men mest känt är “det gula vinet” Vin jaune som görs på  Savagnin-druvan. Byn växte fram kring ett benediktinerkloster, som idag knappt finns kvar. Dock kan man besöka det interaktiva vinmuseet på Maison de la Haute-Seille och gå en guidad tur i den gamla ostfabriken och lära sig allt om osten comté.

Hotell i Château-Chalon

Mitt i byn ligger The Charlemagne Tower som har tre fina dubbelrum och ett stort familjerum. Det finns pool och terrass för lugna dagar.

Mitt i vinregionen Jura ligger pittoreska Château-Chalon. Foto: GettyImages

10. Montrésor, Loiredalen

Intill floden Indrois ligger den medeltida lilla byn Montrésor som har en befolkningsmängd på sisådär 300 personer. Här är det kullerstensbelagda gator och korsvirkeshus som dominerar stadsbilden framför de medeltida slottsruinerna och renässansslottet. Ta in staden på promenaden längs floden Balcons de l’Indrois. Fram till och med 1800-talet var staden en hub för textiltillverkning, och på söndagarna kan man handla textilier på marknadsplatsen Halle des Cardeux.

Hotell i Montrésor

Strax utanför byn ligger La Tour de la Conterie. Här sover man gott i trevliga rum, badar i poolen, njuter av trädgården och den gemensam loungen och terrassen.

Montrésor är en av många byar som röstats fram som Frankrikes vackraste – inte konstigt! Foto: GettyImages
På promenad längs floden Indrois. Foto: GettyImages

11. Dinan, Bretagne

Prickar man in festivalen Fête des Remparts, som hålls vartannat år två dagar i juli, kommer man uppleva en bubblande medeltidsby – tänk medeltidsveckan på Gotland på steroider. Vi snackar kostymer, riddarturneringar, en stor medeltida marknad och den storslagna paraden. Andra dagar är Dinan, med sina färgglada korsvirkeshus och smala kullerstensgator, en pittoresk liten stad med cirka 3000 invånare.

Hotell i Dinan

Lyxa till det på La Maison Pavie som erbjuder den kombinerade charmen från ett 1400-tals hus med modern inredning. Njut av konsten, den vackra inredningen, de bekväma rummen och den utsökta frukosten som intas tillsammans med de andra gästerna och värdarna.

Historisk stadskärna i Dinan. Här lajvas det medeltid vartannat år på sommaren. Foto: GettyImages

LÄS MER:

10 vackra bergsbyar i Europa du måste besöka

Frankrike för naturälskaren – 11 vackra resmål

Franska för nybörjaren – användbara fraser inför resan


Text: Helle Kikerpuu • 2024-04-18
FrankrikeListorWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen