Annons
Annons
Krogar i Paris

Metropolen Paris på ett silverfat när vi guidar till stadens hetaste krogar och barer. Foto: Valentin Le Cron/Depth Expose

Frankrike

Krogguide: Paris bästa restauranger, barer och bagerier

Det råder ingen brist på grymma restauranger i Paris. Matjournalisten Anna Norström listar några av stadens hetaste ställen för en grym cocktail, matkonst och smöriga bakverk.

Text: Anna Norström • 2023-04-04 Uppdaterad 2023-04-05

1. Early June

Coolt kock-residens

Early June är en krog som funkar för kockar som konstresidens gör för konstnärer. Hit bjuds matlagare från hela världen för att inta köket och laga sin mat i form av smårätter. Därför vet man heller aldrig vad man kan förvänta sig när man kliver in genom dörren här nära Canal Saint-Martin. Även om ställets väl tilltagna lista av naturviner alltid består, såklart. Svenska kockar som lagat mat en månad i stöten här under 2022 är Joel Aronsson, tidigare kökschef på svenska Fäviken, och Hasan Sahin Erdal, från Malmökrogen Aster.

Notera att det inte heller går att boka bord, utan devisen ”first come, first served” gäller – och det brukar vara huggsexa om borden, så tipset är att hänga på låset vid klockan 18 då de öppnar.

Adress: 19 Rue Jean Poulmarch, early-june.fr

Hugg ett bord på Early June och se vilken kock som lagar maten just idag. Foto: James Edward

2. Tapisserie

Gottegrisens paradis

De proffsiga krögarna Bertrand Grébaut och Théo Pourriat står bakom de hajpade krogarna Septime, med en stjärna i Guide Michelin, och mer avslappnade systerkrogen Clamato (som vi tipsar om här också). Deras senaste tillskott i krogfamiljen är Tapisserie som gör alldeles förträffliga bakverk och desserter. Om man inte får plats på Clamato som ligger på andra sidan gatan så kan man trösta sig med att här säljs här deras signaturdessert la Clamatarte med krispig botten och djup smak av lönnsirap. Men även enklare bakverk, som croissantkusinerna Kouign Amann eller Roulés är försvinnande goda.

Adress: 65 Rue de Charonne, tapisserie-patisserie.fr

3. Liberté

Baguette, så rätt!

Nyligen blev den franska baguetten listad som en kulturskatt av Unesco. Här i landet säljs dagligen cirka sex miljoner av det långsmala franska brödet med sin signifikant krispiga yta. Liberté är ett bageri som just nu hyllas av franska foodies, här tar man bakning på stort allvar och jobbar med kulturspannmål istället för kommersiella mjölsorter.

Folk lämnar sin egen stadsdel och kommer till Liberté vid Canal Saint-Martin för citrontarte och smöriga croissanter. Dock finns få bord i lokalen, så häng på låset klockan 7 på morgonen för att äta på plats, annars går det utmärkt att ta med sig bakverken to go.

Adress: 39 Rue des Vinaigriers, liberte-paris.com

Visste du att den franska baguetten listats som kulturskatt av Unesco? Foto: Liberté
Eklusiva bakelser på Liberté. Foto: Jerome Galland

4. Le Servan

Familjär kroghörna

Le Servan är en krog som drivs av systrarna Tatiana och Katia Lehva, som lagar mat från sin mixade bakgrund: franskt med en touch av filippinskt förpackat i en bistro på en hörna i 11:e arrondissementet. Systrarna har spännande cv:n med jobb i Manila. Hongkong, Thailand och Frankrike, vilket märks på menyn som uppdateras dagligen. Tatiana, som är kocken, har även varit en sväng på en av stadens bästa finkrogar, nämligen L’Arpege vars trestjärniga kök drivs av kocken Alain Passard.

Le Servan är dock långt ifrån det finstilta, här kommer du undan med att bära sneakers och kan äta gott utan att notan blir alltför dyr!
Adress: 32 Rue Saint-Maur, leservan.fr

5. Clamato

Skaldjurs-bonanza

Clamato är det där coola stället som alla vill hänga på, precis som systerkrogen Septime, och inte sällan är det kö på gatan utanför. Mer en charmigt stökig skaldjursbar än en finkrog, och som kön antyder tar de inga bordsbokningar. Menyn består av de finaste skaldjur som finns att erbjuda just för dagen: ostron, sjöborrar, valthornssnäckor och hjärtmusslor från Baltz sur Mer vid Atlantkusten. Missa inte heller ställets variant på grekisk tarama, alltså dipp på torskrom liksom rå fransk bläckfisk med tillbehör.

Adress: 80 Rue de Charonne, clamato-charonne.fr

6. Parcelles

Pärla i Marais

En typisk fransk bistro som nyligen dykt upp på Paris kroghimmel är Parcelles, inredd i sann retrostil med något mer modern twist på maten. Menyn är kort och okomplicerad: paté, en tartar, några ravioli, en bit kött. Vinlistan är dock mer diger. Fråga krögaren Sarah Michielsen om råd och hon matchar vin efter person. I självaste Michelinguiden går att läsa om stället att det är som klippt och skuret ur Woody Allens film Midnatt i Paris. Och visst, dess läge på en pittoresk gata mellan Arts et Métiers och Beaubourg, i tredje arrondissementet i norra Marais, gör sitt för stämningen.

Adress: 13 Rue Chapon, parcelles-paris.fr

Okomplicerad meny och diger vinlista på Parcelles. Foto: Valentin Le Cron
Stämningsfulla Parcelles är en favort i Marais. Foto: Valentin Le Cron

7. lai’Tcha

Inte dumt med dim sum

lai’Tcha är en systerkrog till yam’Tcha, den hajpade fransk-kinesiska Michelinkrogen som drivs av franska kocken Adeline Grottard och hennes make Chi-Wah Chan. Adeline har gjort sig känd för att laga mat med ytterst få ingredienser och låta dem spela huvudrollen på tallriken, och hon var en av de första kockarna i Netflix serie Chef’s Table (säsong 1, avsnitt 3) samt deltog även i Niklas Ekstedts serie Four Hands Menu.

lai’Tcha har en Bib Gourmand-utmärkelse från Guide Michelin vilket betyder att här finns god, vällagad mat till bra pris. På menyn, som drar mer åt det kinesiska hållet, hittar man smakrik dim sum och hemslagna nudlar. Här dricker du med fördel te.

Adress: 7 Rue du Jour, yamtcha.com/cafe-laitcha.html

8. Chantoiseau

Franskt så det förslår

Vad vore en guide utan ett riktigt klassiskt fransk ställe? Och i Montmartre, dessutom! Krogen Chantoiseau är bröderna Nicolas och Julien Durands hyllning till 1700-talskrögaren Mathurin Roze de Chantoiseau som på sin tid var en pionjär inom modern matlagning. Det som då var nyskapande är idag det som fransk gastronomi liksom vilar på. Här hittas pithiver med inbakad duva eller, för den vågade gästen, inbakad kalvhjärna. Maten är väldigt klassisk och teknisk, mycket vikt läggs vid att hitta de bästa råvarorna. Som när ravioli fylls med pinfärska räkor och karljohanssvamp från Jura sauteras. Se till att boka bord i förväg.

Adress: 63 Rue Lepic, chantoiseau-paris.fr

9. The Cambridge Public House

Cocktailbar utklädd till pub

Att lägga The Cambridge Public House på minnet är inte så svårt, det finns något motsägelsefullt med en brittisk pub som gör cocktails – i Paris! Men ändå. Det här är en av stadens mest hajpade barer inom cocktailsfären just nu. Den drivs av mannen med det vackert klingande namnet Hyacinthe Lescoët. Han har faktiskt varit i Sverige flera gånger och gjort gästspel, bland annat på Lucy’s Flowershop i Stockholm. Hans bar är inredd som en brittisk pub, men både service och cocktails är i världsklass. Notera dock att det brittiska snackset sausage roll finns på menyn.

Adress: 8 Rue de Poitou, thecambridge.paris

Brittiskt möter franskt i Paris. Foto: The Cambrige Public House
Brittisk pub med cocktails i Paris. Välkommen till The Cambridge Public House. Foto: Depth Exposed

10. Little Red Door

Säsongsstyrd bar

En av världens bästa barer heter The Little Red Door, vilket märktes inte minst i höstas under World’s 50 Best Bars-ceremonin i Barcelona då stället knep en prestigefylld femteplats. Stället, som ligger i Marais, är även känt för sitt rigorösa hållbarhetsarbete. Här jobbar man strikt i säsong och skapar sina drinkar med avancerat tekniskt hantverk. En bra grej här är att det går att boka bord, något som underlättar för resenärer i staden som inte vill spendera tid i kö.

Adress: 60 Rue Charlot, lrdparis.com


Text: Anna Norström • 2023-04-04
FrankrikeMat och dryckParisWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen