Annons
Annons

Svenska Jennifer har sedan tre år tillbaka bott i Paris och njuter av tillvaron i den vackra huvudstaden. Foto: Privat/Unsplash

Frankrike

Weekend i Paris – reporterns bästa tips

Svenska Jennifer Paterson är frilansjournalisten som flyttade till Paris med sin hund Garbo. Här lever hon ett späckat liv mitt i hjärtat av staden. Vi tog del av hennes bästa tips för en minnesvärd citysemester.

Text: Karin Wimark • 2023-07-02 Uppdaterad 2024-02-18

– Paris får dig att känna dig full av liv. Det finns något livsbejakande och livsnjutande här som jag verkligen uppskattar, säger Jennifer Paterson.

Under de senaste tre åren har hon varit baserad i Paris där hon jobbar som frilansande journalist för bland annat SVT och TV4 och rapporterar om aktuella samhällsfrågor och gör intervjuer med franska kulturpersoner. Vi ställde fem snabba till Jennifer och fick dessutom hennes bästa tips till den franska huvudstaden.

Floden Seine och en båt.
Upptäck Paris från vattnet. En båttur på floden Seine är väl värd sin tid. Foto: Unsplash

Första gången i Paris – vad får man inte missa?

– En båttur på Seine. Paris är som vackrast från vattnet. 

Någon fördom om Paris som stämmer in/kan slopas?   

– Att inga fransmän pratar engelska. Det gör de, särskilt i Paris. Saker som stämmer är att fransmän ofta är ganska arroganta och stolta. Jag har lärt mig att se charmen med det. 

Par sitter på uteservering i Paris.
Foto: Getty Images

Vilket är ditt favoritkvarter/område i Paris?

– Jag älskar Palais Royal, parken bakom Louvren, av den enkla anledning att den är så väldigt vacker. Som kvarter gillar jag femte där jag bor. Här är en härlig blandning sv studenter, gamlingar med små hundar, charmiga bistros och mängder av gamla biografer som visar olika filmklassiker. Det är mindre turistigt än till exempel le Marais men fortfarande väldigt charmigt och centralt. 

Kvinna med hund och gata i Paris.
Jennifer Paterson bor sedan tre år tillbaka i Paris tillsammans med sin hund Garbo. Foto: privat/unsplash

Bästa frasen att kunna vid en resa till Paris?  

Y a-t-il une grève demain? (Är det någon strejk imorgon.) Efter ett år med väldigt många strejker och manifestationer kan det vara bra att hålla koll på så att man inte hamnar mitt i ett trafikkaos. 

Detta står fortfarande på min bucketlist…

– Att äta grodor! Jag försöker äta mig igenom alla franska klassiska rätter och har bestämt mig för att jag är en kulturian – det vill säga någon som äter kött för matkulturens skull.

Utsikt över Paris i solnedgång.
Upptäck Paris olika områden till fots. Foto: Getty Images

Weekend i Paris 

Jennifers 5 smultronställen

1. Upptäck till fots

Paris är en stad att strosa i och upptäcka till fots. På vägen stannar man till för att ta en kaffe på en terass eller ramla in en av alla gamla passager (galerie på franska). En annan favorit är att ta med sig lite vin och tilltugg och sätta sig nedanför bron Pont neuf. Längst ut finns ett gammalt pilträd vars grenar hänger ned i Seine. Jag har fått för mig att det trädet har magiska krafter men har inga bevis mer än att det verkligen ser ut som det. 

Kvinna tittar upp mot tjusiga byggnader.
Det finns många vackra passager i Paris värda att promenera igenom. Foto: Unsplash

2. Äta franskt & klassikt

Är man i Paris så måste man äta klassik fransk mat. En av mina favoriter är Bistrot Paul Bert i elfte arrondissementet. Det är avslappnad stämning med bra priser och äkta fransk mat. Dessutom serverar de den största ostsufflén som jag har sett i hela mitt liv. En söt liten restaurang i Pigalle som är bra för brunch är Buvette.

3. Checka in i Montmartre

En liten gömd skatt i Montmartre är Hôtel particulier Montmartre. Här skulle jag gärna checka in på en staycation (om jag hade haft råd). Istället nöjer jag mig med att dricka vin i deras trädgård. 

4. Bästa barerna

Drinkar dricks bäst på hotell Ritz undangömda Bar Hemingway. Här kan man låtsas att man utgör en del av författarna från den förlorade generationen. En annan favorit för drinkar är den gamla bordellen Maison Souquet i Pigalle. Dekadent och tjusigt, precis som Paris ska vara. 

Bar i grönt och rosa med stolar i sammet.
Slå dig ner för en drink på tjusiga Maison Souquet. Foto: Maison Souquet

5. Frossa i museum

Är man i Paris så måste man såklart också upptäcka stadens alla museer. Mina favoriter bland de mindre välkända är Musée Rodin och Musée Gustave Moreau

Följ Jennifers vardag i Paris på @jennpa och @garboinparis.


Text: Karin Wimark • 2023-07-02
FrankrikeRestipsIntervjuListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen