Foto: Angelica Zander

Foto: Angelica Zander

Cypern

Bästa doppet i maj

Sommar i förskott? Javisst, om du tar dig ner till Medelhavet. Vagabond har kollat var chansen är störst för behagligt strandliv och ett härligt dopp.

Text: Angelica Zander • 2008-04-24 Uppdaterad 2008-04-24

Sydliga breddgrader och höga lufttemperaturer i all ära, det kan ändå vara kallt när du doppar fötterna i semesterplurret. Värt att tänka på är att precis som i Sverige värms vattnet i Medelhavet upp stegvis.

– Får vattnet ligga still blir det snabbt varmt, så där det långgrunt och lugna vikar är chansen störst till ett trevligt bad. Frånlandsvind gör havet kyligare, samtidigt som vindar från havet in till land har motsatt effekt, säger Weine Josefsson, meteorolog på SMHI.

Ska man sola och bada i maj är Turkiet, Rhodos och Cypern tre relativt säkra kort. Den sistnämnda är statistiskt sett månadens allra varmaste medelhavsdestination för sol- och baddyrkaren. Enligt Weine Josefsson är det främst Cyperns sydöstliga läge som gör resmålet extra “hett” under våren och sommaren.

– Det är inte så mycket av den kalla vårluften som drar ned vid östra Medelhavet. Därför hinner djupare skikt av havet värmas upp snabbt i den här regionen.

LÅGTRYCKEN KOMMER ISTÄLLET in över västra medelhavsregionen, och kan ge ganska svala temperaturer vid Portugals och Spaniens kuster och öar.

Reseföretaget Ving vill ändå slå ett slag för en spansk favorit.

– Mallorca är ett bra alternativ för den som snabbt vill komma ner på kontinenten till varmt vatten och härliga stränder, menar Lisa Thorngren, informatör på Ving.
Trots läget i västra Medelhavet och närheten till spanska kusten, står sig Mallorca bra i konkurrensen om temperaturer och badvänlighet.

– Mallis ligger lite i lä för lågtrycken som främst tas upp av Portugals och Spaniens kustband, säger SMHI:s Weine Josefsson.

FAKTUM ÄR ATT Mallorcas vattentemperaturer i maj är att jämföra med dem i Tunisien. Ett land som ligger betydligt längre ner bland breddgraderna. Hur är detta möjligt?

– En stor del av Tunisien har en ostkust. Blåser vinden från väster är risken stor att det varma ytvattnet försvinner och det blir relativt sett kallt i vattnet. På Mallorca kan man alltid välja sin badstrand så att det är pålandsvind varvid det varma ytvattnet blåser in och det blir behagligare temperaturer, förklarar Weine Josefsson.

Från reseföretaget Fritidsresors håll rekommenderas de grekiska öarna Rhodos och Kreta.

– Kallithea på Rhodos ostkust är ett bra val om man vill spendera sin tid på stranden. Det är inte lika mycket vågor på östkusten och här är fullt med små, natursköna badvikar, säger Marie Malmros, informatör på Fritidsresor.

METEOROLOGEN WEINE JOSEFSSON intygar att det kan vara en smart idé att åka till en liten ö som Rhodos.

– Skulle det bli frånlandsvind eller något annat som gör vattnet kallare, kan man ganska lätt flytta sig till andra sidan och pröva lyckan där istället, säger han.

Fem heta medelhavsdestinationer (Medeltemperatur i °C för maj månad)
Cypern Antalya Kreta Rhodos Mallorca
Dag: 26 25 24 24 23
Natt: 15 15 15 16 11
Vatten: 20 20 20 20 17
Källa: Danmarks Meteorologiske Institut, DMI.

Text: Angelica Zander • 2008-04-24
CypernGreklandTurkietGranskningarRhodos
Scroll to Top