Annons
Annons
Nära och kära. Bläckfisk fångad i sundet mellan Amorgos och Naxos och oliver som växt på träden i dalen ovanför byn Aegiali. Foto: IBL

Nära och kära. Bläckfisk fångad i sundet mellan Amorgos och Naxos och oliver som växt på träden i dalen ovanför byn Aegiali. Foto: IBL

Grekland

Guide: Amorgos

Vagabonds tips om saker att göra, restauranger och hotell på romantiska Amorgos, Grekland.

Text: • 2017-01-18 Uppdaterad 2021-06-23

Fakta: Amorgos

Antal invånare: 1 800. Storlek: 126 km2. Högsta berg: 823 m ö h. Valuta: euro. Språk: grekiska och engelska. Religion: grekisk ortodox. Bästa tiden: maj–juni och september­.

Resa dit

Direktflyg till Santorini med Norwegian eller Apollo. Du kan också flyga direkt till Aten med Aegean, Norwegian och SAS.

Från Santorini kör Seajet dagligen snabbfärjor till Katapola. Den lilla långsamma färjan Skopelites Express kör varannan dag från Santorini och varannan dag från Naxos.

Från Aten går det dagligen färjor till Amorgos (7,5 tim). Varannan dag går de till Aegiali och varannan dag till Katapola. 

Resa runt

Det går några bussar per dag mellan huvudorterna Katapola, Chora och Aegiali. Att ta en taxi från Katapola till Aegiali kostar drygt 30 euro. Smidigast är att hyra en egen bil som kostar från 25 euro/dygn.

Bo

Trots att nätbokningar numera dominerar står det fortfarande pensionatägare med plakat och väntar i hamnen, och utan kostnad kör de dig till sitt pensionat, oavsett var på ön det ligger.

Det är gott om familjepensionat i hamnstäderna Aegiali och Katapola. Det går också att bo i bergsbyarna Chora, Lagada eller Tholaria.

Vårt val: Pension Askas, askaspension.gr, i utkanten av Aegiali är ett prisvärt familjedrivet pensionat. Rummen är rena och frukosten generös. Personalen är både trevlig och hjälpsam. Dubbelrum från 500 kr i juni och från 700 i juli.

På den fina stranden Levrossos mittemot Aegiali finns det några pensionat. Ett av de bästa är lägenhetshotellet Levrossos Beach Apartment, amorgos-levrossos.com. Lägenheter för två personer kostar från 400 kr i juni och från 600 kr i juli.

Eleni Rooms längst ut i hamnen i Katapola är ett pensionat med fin utsikt från de översta våningarna. Dubbelrum från 300 kr i juni och från 450 kr i juli.

Äta

Grekiska köket är som det är, varken bättre eller sämre med lite för hårt grillat kött och mesigt kryddade fiskar. Tipset är att fokusera på förrätterna som ofta är bättre än huvudrätterna. 

Restaurang Falafel i Aegiali som serverar ett moderniserat grekiskt kök med gott om vegetariska alternativ. Ta gärna in många av förrätterna och missa inte öns bästa sallader.

Estiatorio på Mourostranden är en utmärkt traditionell grekisk taverna med utsikt utöver det vanliga.

Pizzeria Erato i Katapola serverar utmärkta italienska pizzor.

Café Snack Bar på Levrossosstranden med utsikt över Aegialiviken är ett bra ställe att äta lunch på efter en förmiddag på stranden. Menyn är begränsad men bra. Baren är ett skönt ställe att ta kvällsdrinkar på.

3 saker att göra på Amorgos

1. Vandra längs åsnestigarna som sträcker sig runt
hela ön. Bästa lederna är: 

a) Katapola–Vroutsi–Arkesini 

b) Katapola–Chora–Katapola 

c) Aegiali–Lagada–Tholaria–Aegiali 

d) Lagada–Agios Theologos–Stavros–Lagada 

e) Chora–klostret Panagia Hozoviotissa–Aegiali 

f) Chora–Profitis Elias

g) Vroutsi–Antika Arkesini

2. Bada i de otaliga badvikarna på öns östkust.

3. Softa i solnedgången på stämningsfulla barer i Aegiali.

Missa inte: 

Mouros Beach på syd-östra Amorgos som är bästa stranden med kristall-klart vatten och under-vattensgrottor. Som bonus får du familjerestaurangen Estiatorio.

Missa gärna: 

Vroutsi, en sömnig by vars sevärdheter kan sammanfattas med ett fallfärdigt torn. Augusti är också en månad som bör undvikas om du inte vill trängas med andra och betala mer för allt.

Guide: Amorgos

Amorgos – Greklands mest romantiska ö

10 grekiska måsten på din tallrik

Bästa öarna i Medelhavet – vi listar våra favoriter

Greklands vackraste stränder kommer få dig att längta till sommaren


Text: • 2017-01-18
GreklandRestipsGuideSol och bad

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen