Annons
Annons
Korfu, med sina stränder, vandringsleder och historia, har något att erbjuda de flesta. Foto: Marcus Westberg

Korfu, med sina stränder, vandringsleder och historia, har något att erbjuda de flesta. Foto: Marcus Westberg

Grekland

Guide till Korfu och 5 bästa stränderna

Vagabonds guide till Korfu. Tips på boenden, mat, de bästa stränderna och hur man bäst tar sig runt på ön.

Text: Marcus Westberg • 2019-09-28 Uppdaterad 2021-11-02

Resa dit

Med tåg tar du dig enklast till Brindisi i södra Italien och därifrån färja (8 tim, European Seaways och Grimaldi Lines) till Korfu. Apollo, Tui och Ving har direktflyg från Skandinavien under sommarhalvåret. Annars flyg via Aten med Aegean med flera, från ca 2 000 kr t/r.

Resa runt

Bra bussförbindelser till stora delar av ön. Annars hyrbil. På flygplatsen hittar du bland annat Corfu Sunspots, Avis och Cosmos. Korfu är inte större än att det går att köra runt hela på en dag, men för att utforska ön ordentligt behövs minst 3–4 dagar. Är du riktigt äventyrslysten (och vältränad) kan du istället hyra mountainbikes. Men det är definitivt inte en platt ö.

Boende

De flesta väljer att bo i eller utanför Korfu stad, som också har öns största utbud av restauranger. Här finns både större hotell (Corfu Holiday Palace, rum från 1 600 kr) och mindre gästhus och lägenheter (Efi & Sofia, lägenheter från 600 kr). Vill man bort från Korfu stad ligger lyxiga Delfino Blu, (rum från 1 700 kr) fantastiskt vackert i Agios Stefanos. Och Airbnb fungerar givetvis utmärkt. Överlag finns det gott om boende på en ö som är så pass populär, men just därför är det också bra att boka i god tid – åtminstone för juli–aug. Kommer du andra tider på året kan du också förlita dig på rumsuthyrarna som möter färjorna från Brindisi och grekiska fastlandet i hamnen i Korfu stad. 

Guide till Korfu och 5 bästa stränderna
Korfu stad är fullt av kullerstensgator och mysiga kaféer. Foto: Marcus Westberg
Guide till Korfu och 5 bästa stränderna

Äta 

Matkulturen på Korfu skiljer sig något från övriga Grekland då ön aldrig ockuperades av ottomanska riket. Så även om råvarorna är desamma som på fastlandet och de andra öarna finns här en del maträtter som är unika för Korfu. 

Bourdetto (skorpionfisk i smakrik sås) och sofrito (stekt nötkött i vitvinssås) är de mest välkända, men också värda att nämna är bourou-bourou (soppa med pasta och grönsaker), pastitsatha (pasta med tuppkött) och sykomaitha (kryddiga fikonkakor).

För en fantastisk restaurangupplevelse i vacker, lugn miljö är det värt att köra till Nikolas Taverna i Agni Bay. Om du vill lära dig mer om tillverkningen av lokala matprodukter kan du besöka The Governor för att lära dig om olivolja, Mr Honey för honung och Gramenos Family Winery för mer kunskap om Korfus vinproduktion.

Se & göra

Korfu har något att erbjuda de flesta. Det går alldeles utmärkt att spendera en vecka i solstolar och på restauranger utan att behöva besöka samma strand mer än en gång. Men för den som vill ha en mer aktiv resa finns det gott om vandringsmöjligheter – framförallt i den norra bergiga delen av ön, exempelvis stigarna till Porto Timoni och runt Old Perithia. I sydväst finns Chalikounas Beach och Korrissionsjöndär man också kan vandra längs betydligt plattare stigar.

För historieintresserade finns mycket att se från både de bysantinska och venetiska ockupationerna, exempelvis Palaio Frourio i Korfu stad, mest känt som Old Fortress, och 1200-talets Aggelokastro utanför Krini.  

Guide till Korfu och 5 bästa stränderna
Grönskande och vackra Porto Timoni. Foto: GettyImages/Balate Dorin

5 bästa stränderna

Ju längre bort du kommer från Korfu stad och andra större samhällen, desto större chans att du inte behöver trängas på stranden.

I söder är det framförallt västkusten som har sandstränder: Chalikounas Beach är blåsig (perfekt för kitesurfing) men annars lång och fin, Lakkiess Beach likaså, men med mörkare sand. Kalamaki Beach i nordöstra Korfu är både lång och bred. Vackrast är Porto Timoni, även om sanden inte är lika fin här som på andra stränder. För den som vill slippa vilstolar, restauranger och vattensport är Longás, längst upp i öns nordvästra hörn, ett fantastiskt alternativ.

Fakta om Korfu

Befolkning: 102 000.

Språk: Grekiska.

Valuta: 1 euro = ca 11 kr. Det mesta är något billigare än i Sverige. Att äta på restaurang är mycket billigare om man håller sig borta från lyxhotell.

Tidsskillnad: + 1 tim.

Bäst tid att resa: Maj–juni och september–oktober. Flest besökare i juli och augusti när temperaturen ofta ligger över 30 grader. Vintern sval och regnig. 

Varning: Bra mobiltäckning på större delen av ön, men var försiktig i nordost eftersom du då kan halka in på ett nät från Albanien, som inte tillhör EU och där roamingkostnaderna därför är skyhöga.

Roadtrip på grekiska smaragdön Korfu

Halkidiki – äkta känsla i norra Grekland


Text: Marcus Westberg • 2019-09-28
GreklandRestipsGuideSol och bad

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen