Annons
Annons
Foto: Ina Agency och Louise Larsson

Foto: Ina Agency och Louise Larsson

Irland

24 timmar i Belfast

Skotten har tystnat i Belfast. Tio år efter fredsavtalet är Nordirlands huvudstad mer levande än någonsin.

Text: Louise Larsson • 2008-10-21 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

07:00 Till toppen

På semestern sover man inte – man går! Snöra på dig dina bästa vandringskängor och ge dig uppåt. På vägen ligger ganska fjuttiga Belfast slott. Målet är berget Cave Hill. Njut av den svindlande utsikten och av bedriften.

24 timmar i Belfast09:00 Lek att du är Harry Potter

Queens University på University Road är med sin överdådiga arkitektur och mysiga innergård urtypen för brittisk tudorromantik. Kanske smyger Harry Potter och hans vänner omkring i något stensatt hörn? Det finns även ett litet besökscenter med information och souvenirer.

24 timmar i Belfast10:00 Blommor och grönska

Ta en promenad i stadens botaniska trädgård med ingång från Stranmillis Road. Strosa genom den lummiga, strikt tuktade parken. Njut av blommande rosor eller duka upp till picknick i det gröna, om vädret tillåter. Missa inte Palm House, ett pampigt växthus med kupoltak byggt på 1800-talet. Spännande växter, men dåligt skyltat. Mer exotiskt är att smyga in i den “tropiska ravinen” en bit bort. Luften är tung och varm att andas. Gigantiska tropiska växter finns överallt – högt som lågt.

12:00 Bohemisk lunch

Ta dig in i det bohemiska Cathedral-kvarteret runt St Anne’s Cathedral och besök baren The Spaniard (Skipper Street 3). Unna dig en skål soppa eller en härlig burgare. Drick en kall öl. Låt ögonen ta in den udda inredningen med vinylskivor i taket.

24 timmar i Belfast13:00 Guidad tur

Belfast är i dag en av världens säkraste städer – men stridigheterna mellan katoliker och protestanter finns i färskt minne. Ett av de bästa sätten att se platserna där sammanstötningarna skedde är att hoppa på en av Belfast City Sightseeings bussar. Sätt dig högst upp och lyssna till guidens berättelser om konflikten mellan republikaner (katoliker) och unionister (protestanter). Se den på sina håll nedgångna bebyggelsen runt Falls Road och Shankill Road i västra Belfast, Sinn Féins högkvarter och alla berömda politiska väggmålningar.

14:45 Shoppa billigt i centrum

Belfasts stadskärna rymmer många roliga butiker på ett litet område runt Donegall Square. Besök budgetkedjan Primark (Castle Street 1–27) och köp dig en ny garderob för en billig penning. Shoppa sedan loss i nybyggda shoppingcentret Victoria Square. Missa inte heller att åka hiss upp till centrets glaskupol som bjuder på en hisnande utsikt över staden.

24 timmar i Belfast17:30 Klassiska hak

Ta dig en titt på det pompösa stadshuset och pusta ut på turistattraktionen Crown Liquor Saloon (Great Victoria Street 46). Låt dig förföras av mosaikdekoren och investera i en bit mat eller i en matig Guinness. Rulla sedan vidare till Kelly’s Cellars (Bank Street 1). Där kan man lyssna på folkmusik på helgerna och prata strunt med lokalinvånarna. Puben grundades 1720 och det sägs att republikanen Henry Joy McCracken, som planerade ett uppror 1798, fick gömma sig bakom bardisken när brittiska soldater stormade in. Missa inte heller White’s Tavern (Wine Cellar Entry 2–4), etablerad 1630,

20:30 Blomstrande nattliv

Belfast är en studentstad och flera uteställen ligger på gatorna runt Queens University. Strosa utmed Bradbury Place, Malone Road och Botanic Avenue. Ta en öl på Molly’s Yard (College Green Mews 1) och sväng sedan dina lurviga på rockiga Limelight (Ormeau Avenue 17). Det är även billigt att gå på bio. Besök Movie House Cinemas (Dublin Road 14) och lägg några pund på den senaste storfilmen

Utflykt till Downpatrick

Ta bussen ett par mil till den lilla staden Downpatrick utanför Belfast. Det sägs att St Patrick begravdes här på 400-talet. Hans kvarlevor ska finnas i Down Cathedral. St Patrick ges äran för att ha drivit bort ormarna från Irland. Han är Irlands helgon nummer ett och på hans egen dag, 17 mars, fylls Downpatrick av vallfärdande irländare.

24 timmar i BelfastSmå sevärdheter

Belfast är fyllt av små sevärdheter. Ta det gamla skeppsbyggarområdet där Titantic föddes för snart 100 år sedan: Där växter nu ett lyxigt bostadsområde fram, “Titanic Quarter”. Spana in Belfasts lutande torn, klocktornet Albert Memorial Clock Tower, laxskulpturen Bigfish vid floden Lagan och häng på låset till Ulster Museum (renoveras, öppnar sommaren 2009).


Text: Louise Larsson • 2008-10-21
IrlandRestipsBelfast

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top