Annons
Annons
Fiskebyn Howth – Dublins saltstänkta pärla. Foto: Istock.

Fiskebyn Howth – Dublins saltstänkta pärla. Foto: Istock.

Irland

Redaktionens favoriter: Howth – pittoresk fiskeby utanför Dublin

Vinden blåser starkt i Howth. Naturen känns uråldrig och vild. Den både viskar och ropar till själen på samma gång. Klipporna längs med kusten stupar brant ner i havet som kastar saltstänkta droppar högt upp i luften.  Den gröna halvön som är ett litet fiskarsamhälle ligger bara 20 minuter med tåg från Dublins stadskärna. Howth

Text: Johanna Jackson • 2016-05-23 Uppdaterad 2021-06-23

Vinden blåser starkt i Howth. Naturen känns uråldrig och vild. Den både viskar och ropar till själen på samma gång. Klipporna längs med kusten stupar brant ner i havet som kastar saltstänkta droppar högt upp i luften. 

Den gröna halvön som är ett litet fiskarsamhälle ligger bara 20 minuter med tåg från Dublins stadskärna. Howth är en fridfull oas för den som vill slippa storstadens snabba tempo och komma bort från turistfällorna en stund. I Howth finns inga fyrklöver eller gröna hattar till salu.

Redaktionens favoriter: Howth – pittoresk fiskeby utanför Dublin
Till vänster: Provsmaka kaloristinna godsaker på Howth Cottage Market. Foto: Johanna Jackson. Till höger: En säl kommer simmande. Foto: Istock.

Precis vid järnvägsstationen, i hamnen som leder ut mot piren, flyter en säl förnöjt på rygg bredvid de rostiga fiskebåtarna. Labbarna vilar på magen. Han är tydligen stammis här. Han sneglar på mig, men bara för en kort stund. Snart riktar han återigen sin uppmärksamhet mot fiskstånden som säljer allt vad havet erbjuder.

Den som inte är sugen på kammusslor, rökt lax eller havsabborre kan utforska Howht Cottage Market som är öppen varje söndag. På marknaden finner man allt från lokalproducerade ostar och hembakade kolor till piroger, pajer och cupcakes.

Om du vill vandra i Howth kan du gå längs med kusten och hinna uppleva både mossklädda hedar, branta klippor och Howths slott på två timmar. Tack vare halvöns storlek är det svårt att gå vilse. 

Tåg från Dublin Connolly DART station till Howth. Pris för enkelbiljett 30 kr.

24 timmar: Ett dygn i leende Dublin

Äventyr på Irland: Vi hyr bil och kör söderut

Redaktionens favoriter: Potato Head Beach Club, Bali – udda strandklubb


Text: Johanna Jackson • 2016-05-23
IrlandRestipsRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top