Annons
Annons
Gili Air – en av öarna att ta båten till i Indonesien. Foto: Gettyimages.

Gili Air – en av öarna att ta båten till i Indonesien. Foto: Gettyimages.

Indonesien

Öluffa i Indonesien – från Sumatra till Flores

Med sina 17 000 öar är Indonesien så mycket mer än Bali. Följ med på äventyr bland vilda orangutanger, aktiva vulkaner, orörda vågor och utomjordiska öar.

Text: Karin Wimark • 2021-04-24 Uppdaterad 2023-02-13

1. Sumatra

Den gröna ön

Hoppa in i en minibuss och häng med till Bukit Lawang för ett par nätters djungeläventyr, vandring och möjligheten att se orangutanger svinga sig i lianerna! Fortsätt sedan genom grönskande risfält och vulkanlandskap till vackra Lake Toba – världens största vulkansjö som formats av en kollapsad krater. Här kan du sova några nätter på ön Samosir som ligger mitt i sjön och är en oas i oasen!

Fortsätt resan söderut och du kommer till bergsstaden Bukittinggi och kan skryta med att du just passerat Ekvatorn. Med staden som bas utforskar du flodbädden Ngarai Sianok Canyon som bjuder på Lejonkungen-vibbar och dalen Harau Valley som fått smeknamnet ”Indonesiens Yosemite”. När vandringsskorna gjort sitt tar du färjan från staden Padang till Mentawaiöarna. Här väntar inte bara surf i världsklass, utan också en fascinerande kultur där stamfolket än idag lever efter urgamla traditioner.

Tips på boende – Sumatra:

Awera Resort & Spa på Potoga Island på Mentawaiöarna. Checka in i en boho-chic bungalow och njut av surf, yoga och avkoppling direkt på stranden.

Resa till Sumatra:

Flyg via Doha och Kuala Lumpur till staden Medan på Sumatra.

Öluffa i Indonesien – från Sumatra till Flores
Tillbringa några dagar vid vulkansjön Toba på Sumatra för en spektakulär naturupplevelse. Foto: Gettyimages.

2. Java

Tåg & vulkaner

Här byter vi minibussar mot tåg, lämnar huvudstaden Jakarta och rusar söderut förbi gröns­kande risfält till staden Yogyakarta. Indonesiens kulturella centrum är en levande studentstad med marknader, restauranger, barer och fascinerande arkeologiska platser. Besök buddisttemplet Borobudur som är med på Unescos världsarvslista och det bländande vackra hinduistiska tempelområdet Prambanan innan tåget tar dig vidare söderut till Malang – bergsstaden som är den perfekta basen för äventyr.

När du utforskat Malangs koloniala byggnader i holländsk stil, tagit en kaffe på Labore Coffee Eatery och frotterat dig i den regnbågsfärgade stadsdelen Jodipan väntar tre höjdpunkter: Madakaripura och Tumpak Sewu är vattenfallen värda att lägga på minnet, liksom Javas drottning – den aktiva vulkanen Mount Bromo. Efter en soluppgång vid kraterns kant kan du med gott samvete åka vidare.

Tips på boende – Java:

Ekologiskt medvetna Greenhost Boutique Hotel i Yogyakarta belyser design och hantverk från området. Dessutom egen odling på taket!

Resa till Java:

Buss till södra Sumatra. Färja från Port of Bakauheni till Merak på Java (ca 1,5–3 tim). Alternativt flyg Padang till Jakarta (1 tim 45 min).

Öluffa i Indonesien – från Sumatra till Flores
Majestätiska Mount Bromo på Java är en av världens mest aktiva vulkaner och redan på håll slående vacker! Foto: Gettyimages.

3. Bali

Gudarnas ö

Kombinationen av vackra stränder, grönskande risfält, tempel, vulkaner och bohemiska yoga-­oaser gör Bali till en folkkär favorit. Hyr en moppe och låt tiden försvinna på Bukithalvön där du spanar på vågsurfande proffs från någon av alla barer som klättrar på klipporna, tar de knarrande trätrapporna ner till stränder som Padang Padang, Balangan eller Jimbaran och fascineras av templet Uluwatu som balanserar på en stupande klippa.

På väg norrut kan du njuta av en längre lunch på strandklubben Potato Head Beach Club i Seminyak. Förutom den härliga atmosfären så är klubben fascinerande tack vare sin udda arkitektur – en Colosseumliknande fasad utsmyckad i tusentals färgglada fönsterluckor.

I hjärtat av Bali väntar staden Ubud – ett centrum för kulturskatter, tempel, marknader och yogacenter inbäddat i grönskande risfält. Om du lyckas slita dig härifrån bjuder vulkanen Agung på mäktig utsikt och kuststaden Lovina på kolsvarta sandstränder.

Tips på boende – Bali:

Ta trapporna hela vägen ner till The Sun & Surf Stay på Bingin Beach för bästa läget direkt på stranden.

Resa till Bali:

Tåg till Ketapang på Java och fortsätt med färja till Gilimanuk på norra Bali (ca 45 min). Härifrån går det regelbundet bussar till huvudstaden Denpasar.

Öluffa i Indonesien – från Sumatra till Flores
Risterrasserna Tegalalang strax utanför Ubud på Bali omdefinierar färgen grön. Foto: Gettyimages.
Öluffa i Indonesien – från Sumatra till Flores
Gör en dagstur till ön Nusa Penida utanför Bali för spektakulära vyer. Foto: Gettyimages.
Öluffa i Indonesien – från Sumatra till Flores
En bowl på Bali mättar hungern. Foto: Gettyimages.

4. Lombok & Giliöarna

Tidsresa & dykning

Lombok är Balis lantliga syster och äventyrsön vi inte får nog av. Ta dig runt med de lokala bussarna, bemos, eller hyr moped för bästa sätt att upptäcka ön. Södra Lombok gömmer finkorniga bukter med vykortsperfekta stränder som Tanjung Aan. En surfkurs på svenskdrivna Surfcamp Lombok i byn Gerupuk utlovar minnesvärda surfmiljöer eftersom du tar båten ut till vågbrytet istället för att utgå från stranden.

En stor del av norra Lombok utgörs av nationalparken Rinjani med vattenfall, vandringsleder, vulkanbestigning och den halvmåneformade kratersjön Segara Anak. Utgå från staden Senaru och vandra tills benen är mosiga och kameran gått varm. I hamnen Bangsal väntar en kort färjetur till de tropiska Giliöarna där biltrafik är bannlyst och dagarna spenderas bäst med snorkel och cyklop eller i en solstol på stranden.

Tips på boende – Giliöarna:

Ekovänliga The Koho Air Hotel finns på både Gili Air och Gili Trawangan.

Resa till Lombok & Giliöarna:

Från hamnstaden Padang på Bali tar du färjan till Bangsal på Lombok (ca 4 tim med reguljär färja). Från Bangsal avgår också färjor till Giliöarna (ca 20–25 min enkel resa).

Öluffa i Indonesien – från Sumatra till Flores
Parkeringshus i paradisstil. Öluffa mellan de tre Giliöarna – Gili Air, Gili Trawangan och Gili Meno. Foto: Gettyimages.
Öluffa i Indonesien – från Sumatra till Flores
Äventyr och utomjordiska landskap ii nationalparken Rinjani på Lombok. Foto: Gettyimages.

5. Flores & Komodo

Varaner & vulkaner

Från hamnstaden Labuan Bajo på Flores avgår båtar till Komodo nationalpark som består av tre huvudöar: Komodo, Rinca och Padar. Ladda med vandringsskor, kamera och vatten och ta dig till toppen av ön Padar för utomjordisk panoramautsikt över den vulkaniska arkipelagen.

På öarna Komodo och Rinca väntar pulshöjande möten med komodovaranen – världens största ödla – och den med dykerfarenhet stannar med fördel någon dag extra eftersom Komodo nationalpark är minst lika fascinerande under ytan.

Tillbaka på Flores tar vi Trans Flores Highway österut mot ett alltmer frodigt landskap med regnskog, risterrasser och vulkaner. I Flores högland ligger regionen Bajawa som domineras av vulkanen Inerie och är hem för ett flertal traditionella byar, som Gurusina och Bena där ngada-folket lever. Och för den som är riktigt sugen väntar ytterligare ett par episka toppturer – Indonesien har ändå uppemot 150 vulkaner!

Tips på boende – Flores:

Le Pirate Bajo är din perfekta base camp i Labuan Bajo. Finns på fastlandet samt som ”boatel”, hytter på båt, för den som vill somna på havet. 

Resa till Flores & Komodo:

För den äventyrliga går det att ta sig från Lombok till Flores med buss och färjor. Detta tar dock ca 2 dygn. Ett annat alternativ, där man också får uppleva Komodo nationalpark, är att boka en enklare kryssning på ca 4 dagar. Snabbast är flyg till Labuan Bajo, Flores (75 min).

Öluffa i Indonesien – från Sumatra till Flores
Jurassic Park på riktigt! Våghalsigt möte med komodovaranen – världens största ödla. Foto: Gettyimages.
Öluffa i Indonesien – från Sumatra till Flores
Utsikten från toppen av ön Padar är bland Indonesiens vackraste. Foto: Gettyimages.
Öluffa i Indonesien – från Sumatra till Flores
Illustration: Kim Appelbom.

Text: Karin Wimark • 2021-04-24
IndonesienRestipsBåtresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen