Annons
Annons
Foto: Angelica Zander

Foto: Angelica Zander

Island

15 heta Islandstips

Island är hetare och billigare än någonsin – men hur sållar man i det enorma utbudet av aktiviteter? Vi hjälper dig på traven med våra hetaste Islandstips.

Text: Karin Wallén • 2009-02-16 Uppdaterad 2021-06-23

Har du 1 dag på Island? Tänk vatten.

Geysir
12 mil utanför Reykjavik ligger platsen vars namn säger allt. Här finns Islands mest kända gejsrar, som förutom den lite slumrande Geysir består av ett trettiotal andra heta attraktioner, varav Strokkur bjuder på störst skådespel. Med nÙ?gra minuters mellanrum kokar den upp och bildar en stor bubbla, innan den spricker upp i en 20 meter hög fontän av hett vatten. Här finns också ett informationscenter och hotell med bra restaurang och panoramafönster mot skådespelet. http://www.geysircenter.com.

Gullfoss
Ett par kilometer öster om Geysir ligger Gullfoss. Även här handlar det om kaskader av vatten – men betydligt kyligare sådana. Här kastar sig älven Hvitá ner i en djup klyufta. Stå intill och känns hur den fuktiga friska dimman lägger sig över både dig och det gröna landskapet, och se regnbåden höja sig över härligheten.

Blå lagunen
En något mer konstruerad vattenupplevelse, mellan Keflavik och Reykjavik. Det varma vattnet är mer grönt än blått, och den svavelosande bassängen är inte lika fräsch som naturens egna källor. Men att dricka cocktails i bikini är inte fel. http://www.bluelagoon.com

Har du 2 dagar på Island? Tänk djur.

15 heta Islandstips

RidningIslandshästens unika gångarter, kompakta styrka och vänliga lynne har gjort den otroligt populär i Sverige. Men om du någon gång i ditt liv ska skrida fram i tölt ska du naturligtvis göra det i islandshästens riktiga miljö. På Island finns ett stort antal arrangörer av ridturer på allt ifrån någon timme till flera dagar, ibland i kombination med bad i heta källor och andra aktiviteter. Under långa turer händer det att man tar med sig en flock med lösa hästar som vallas längs vägen, och att man då och dÙ� byter häst under färden.
Mer information: http://www.eldhestar.is, http://www.ishestar.is, http://www.horsesnorth.com.

Valskådning
Man behöver inte åka ända upp till “Europas valcentrum”, Húsavik, för att beskåda havets giganter. Från hamnen i Reykjavik avgår valskådningsbåtar varje dag från april till oktober. Även under vintern anordnas en del turer, om det finns tillräckligt med valar kvar i bukten trots årstiden.
Det finns inga givna garantier, men vanligtvis dyker en och annan vikval upp, ibland i sällskap av olika sorters delfiner och kanske en knölval. Även världens andra största däggdjur, sillvalen, och den svartvita Hollywoodkändisen späckhuggaren, ses ibland från båtarna.
Mer om valskådning och andra båtturer från hamnen
i Reykjavik: http://www.elding.is, http://www.hvalalif.is.

Har du 3 dagar på Island eller mer?
Tänk stadsliv och äventyr.

Stad

1. Ät gott
Att fisket är en storindustri på Island avspeglas på restaurangernas menyer, men utbudet är modernt, och idag har kök från många andra delar av världen hittat till Reykjavik. I centrum finns restauranger för alla smaker. För en middag med utsikt, bege dig till Perlan (http://www.perlan.is), med snurrande topprestaurang lite utanför city.
Den klassiska restaurangen Thrír Frakkar (Baldursgata 14, http://www.3frakkar.com) serverar inte bara en mängd olika fiskrätter, utan även isländska specialiteter som valkött och lunnefågel. Stiliga Apoték (Austurstræti 16) blandar västerländska och asiatiska influenser.
För en helvegetarisk måltid, välj Anæstu Grösum (Laugavegur 20 B, http://www.anaestugrosum.is). Och blir du vansinnigt sugen på en varmkorv med extra allt kan vilken Reykjaviksbo som helst peka ut riktningen till Baejarins Beztu Pylsur.

2. Festa till
Reykjavik är vida känt för sitt livliga nöjesliv. Men det är inte förrän framåt tvåtiden på lördags- och söndagsmorgonen som de verkliga partyprissarna lämnar förfesten och tar sig ut på stan. Då förvandlas centrum till en partyzon, där flera pubar inte slår igen förrän gästerna går hem, framåt sjutiden på morgonen.
Längs Laugavegur, som i sin västra ände går över i Bankastræti och Austurstræti, ligger restaurangerna och barerna tätt. Vegamót (Vegamótastig 4, http://www.vegamot.is) är en restaurang som framåt kvällen blir bar med dansgolv och r’n’b i högtalarna. Barinn (Laugavegur 22) är en avslappnad pub i tre våningar. Rex (Austurstræti 9) är elegant och vuxen, med tjusiga kandelabrar och högt i tak.

15 heta Islandstips

3. Shoppa loss
Butikerna i centrum ligger framför allt längs Laugavegur och Skolavörustígur. Där hittar du allt från trendkänslig design till den traditionella stickade islandströjan. För en koncentrerad dos shopping, bege dig till gallerian Kringlan, som ligger en liten bit utanför centrum. Ett alternativ är Smáralind, med mer än 80 butiker i tre plan.
På helgerna är det full kommers på loppmarknaden Kolaportid (Tryggvagata 19) vid Reykjaviks gamla hamn. Här finns allt från smycken, kläder och roliga små prylar till isländska delikatesser som surhaj och torkad fisk. För lite ung, isländsk design, titta in på The Naked Ape (Bankastræti 14, http://www.dontbenaked.com) eller shoppa vintage på Sputnik (Laugavegur 28 B). Och den som vill handla friluftskläder av märket 66° North i landet där företaget startades för 82 år sedan, hittar butiken på Laugavegur.

4. Kolla formen
Islänningarnas känsla för konst och design har satt sina spår. Längs Skólavörustígur, som går från Laugavegur upp till den häftiga Hallgrimskyrkan, finns flera mindre gallerier och designbutiker.
Kolla till exempel in Art-Iceland (Skólavörustígur 1 A, http://www.art-iceland.com). I övrigt finns en mängd gallerier i stan som visar och säljer samtida isländsk konst, däribland 101 Gallery (Hverfisgata 18, http://www.101hotel.is), Galleri I8 (Klapparstígur 33, http://www.i8.is) och Galleri Ágúst (Baldersgata 12, http://www.galleriagust.is).
Eller varför inte besöka något av konstmuseerna (http://www.artmuseum.is) eller gå igenom samlingarna på Islands nationalmuseum, Thjódminjasafn Íslands (Sudurgata 41, http://www.natmus.is), och sedan sondera terrängen i butiken, där det säljs hantverk och design för nytta och nöje.

5. Häng på kafé
Många kaféer har utskänkningstillstånd och ändrar karaktär till barer framåt kvällen. Det inhemska kafferosteriet Kaffitár har vunnit priser för sina blandningar, som kan avsmakas på kaféet med samma namn på Bankastraeti 8. Kaffi Mokka (Skólavörustigur 3A, http://www.mokka.is) är ett av Islands äldsta och populäraste kaféer. På Kaffi Hljómalind (Laugavegur 23) står både te och kaffe högt i kurs, tillsammans med hembakade kakor och vänsterpolitisk litteratur. Och på Kofi Tomasar Fraenda (Laugavegur 2) kan man sitta länge. Mysig stämning, gott fika och trådlöst internet för laptopen.

Äventyr

1. Vandra i hett sagolandskap
Djupa gröna dalar, lavafält, kratrar och höga fjäll. Friskt forsande bäckar och bubblande heta källor. Landmannalaugar är ett sagolikt naturområde på Islands centrala högplatå.
Den 5,5 mil långa vandringsleden Landmannavegur går mellan Landmannalaugar och Thorsmörk. Hela turen tar normalt fyra dagar och det finns övernattningsstugor och tältplatser med cirka 14 kilometers avstånd.
Leden är öppen från början av juni till slutet av augusti, och under den tiden går bussar varje dag från Reykjavik till de båda start- och slutpunkterna. Passa på att njuta av ett bad i någon av de heta källorna när du vandrat klart för dagen.
För kartor, färdbeskrivning och annan information: http://www.landmannalaugar.info, http://www.fi.is, http://www.nat.is.
Arrangerade vandringar i Landmannalaugar och andra områden:
http://www.islandsresor.se, http://www.islandia.se, http://www.mountainguides.is.

2. Med is under fötterna
Blå, veckad is och stora snöfält. Glaciärerna på Island är imponerande – och för den som vill lära känna dem lite närmare är det bara att kränga på sig stegjärnen och svinga sin isyxa. Allt under ledning av en van instruktör förstås.
Många av de stora glaciärerna ligger på dagstursavstånd från Reykjavik – till exempel Sólheimajökull på södra Island, där kurser hålls året runt. Även på Europas största glaciär, Vatnajökull, erbjuds turer både till fots och med skoter, och isklättring för den mer erfarne äventyraren.
Mer om glaciärturer: http://www.mountainguides.is, http://www.vatnajokull.com.

3. Forsränning på skummande floder
Bara en timme från Reykjavik finns forsar som bjuder på både adrenalinkickar och skÙ?na naturupplevelser. Hvítáfloden ligger nära Gullfoss och Geysir, och är ett populärt resmål för den som gillar det där med gummibåtar i kombination med skummande glaciärvatten. Hvítá är graderad till en tvåa på den femgradiga raftingskalan.
För den som söker lite tuffare utmaning finns Hólmsá, graderad med en fyra, där världsmästerskapen i forsränning hölls 2008. Här får adrenalinet en skjuts i en färd genom vågor och vattenfall.
Säsongen sträcker sig mellan april och september.
Mer information: http://www.arcticrafting.is.

4. Paddla i fjordlandet
Nära vattnet, nära naturen – nära valarna, om du har tur. Intresset för
kajakpaddling ökar på Island, både på sjöar och längs kusten.
40 minuter norr om Reykjavik ligger populära Hvalfjördur (Valfjorden), där över tusen meter höga berg ramar in utsikten från vattenytan. Ju längre västerut och närmare öppna havet du kommer, desto plattare och tamare blir det omgivandet landskapet.
Det finns flera rastplatser längs den tre mil långa fridfulla fjorden, och bland sevärdheterna i området finns den gamla valfångststationen och ruiner från de allierades fäste under andra världskriget.
Kajaksäsongen sträcker sig ungefär från april till oktober. Arrangerade turer garanteras mellan 1 juni och 31 augusti.
Mer om arrangerade turer: http://www.arcticrafting.com.

15 heta Islandstips5. Dyk mellan två kontinenter
Kristallklart vatten och över hundra meters sikt. Silfrasprickan i nationalparken Thingvellir, fem mil öster om Reykjavik, har blivit vida känt bland världens dykare. Sprickan utgör brytpunkten mellan den nordamerikanska och den europeiska kontinentalplattan, och området är inte bara en världsarvsklassad nationalpark.
Thingvellir (Tingvalla) är också känt som platsen där världens äldsta parlament, Alltinget, grundades år 930. Dessutom spelades stora delar av filmen Bröderna Lejonhjärta in här.
Du behöver inte vara utbildad dykare för att doppa dig i det iskalla glaciärvattnet. Även snorklingsturer anordnas, ibland i kombination med andra utflykter på södra Island.
Mer information: http://www.dive.is, http://www.tour.is och http://www.adventures.is.

Mellan januari 2008 och januari 2009 hade den isländska kronan gått ner med närmare 40 procent. Det betyder att ett dubbelrum på hotell som tidigare kostat 1 215 kronor nu kostar cirka 760 kronor. En stickad islandströja som förut kostade cirka 1 100 kronor har gått ner till 800 kronor och en öl som tidigare gick lös på 90 kronor kostar nu kring femtiolappen.

Länkar för paketresor
http://www.vulkanresor.se
http://www.islandsresor.se
http://www.islandia.se
http://www.resaisland.se
http://www.heklatravel.se
http://www.lux.is
http://www.christers.se
Länkar för information
http://www.visitorsguide.is
http://www.visitreykjavik.is
http://www.goiceland.org


Text: Karin Wallén • 2009-02-16
IslandRestipsReykjavik

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top