Verona vecklar ut sig vid en krök av Adigefloden. Foto: Thinkstock.

Verona vecklar ut sig vid en krök av Adigefloden. Foto: Thinkstock.

Italien

24 timmar i Verona – italiensk romantik i kubik

Ett dygn med kärlek, vin och opera. Alla goda ting är tre och vad kan vara mer passande i Italiens mest romantiska stad?

Text: Frida Hansson • 2016-04-12

08.00 Lyxig start

Vakna som en prinsessa. Eller prins. På femstjärniga Hotel Due Torri blir du kungligt bortskämd i en elegant och härligt pampig miljö, med kristallkronor och badrum i rosa marmor. Unna dig en lång frukost och gör dig redo för en heldag i kärlekens stad. (Piazza Sant’Anastasia 4, duetorrihotels.com)

10.00 Kärleksvandring

På tal om kärlek, dags att grotta ner dig i en av tidernas mest kända kärleks-historier Romeo och Julia. På Via Arche Scaligere finns den röda tegelbyggnaden med höga torn och en stor bastant träport som enligt historien var Romeos, eller snarare familjen Montecchis (eller Montagues) hus. Här, i vad som känns som en hemlig, skyddande borg, satt Romeo och längtade efter sin Julia. På en skylt bredvid porten finns ett citat från Shakespeares pjäs:

Oh Romeo, Romeo,
wherefore art thou Romeo?
Tut! I have lost myself;
I am not here.

24 timmar i Verona – italiensk romantik i kubik
Balkongen där Julia trånade efter Romeo. Foto: Thinkstock.

10.30 Blanka bröst och kärleks-meddelande 

Bara en kort promenad bort ligger Casa di Giulietta, Julias hus, där historien säger att familjen Cappelletti (Capulet) levde. Valvet in mot innergården är fyllt av hundratals lappar med namn och meddelanden, ditsatta av turistande, kärlekskranka par. Inne på gården finns den berömda balkongen där Julia, enligt Shakespeare, stod när Romeo lovade henne evig kärlek. Nedanför står en bronsstaty som föreställer Julia. Hennes högra bröst skiner, som om det är mer polerat än resten av statyn. Lägger du handen där får du tur i kärlek, sägs det.

11.00 Teatralisk storhet

Lägg kärlekshistorierna bakom dig och styr näsan mot Piazza Brà. Här, på Veronas största torg, ligger uteserveringarna på rad och turisterna smälter samman med Veronaborna i ett myller. Mitt på torget ligger den stora stjärnan Arena di Verona, amfiteatern som idag är en av världens bästa operascener. Precis som de flesta amfiteatrar var detta en gång platsen för gladiatorspel och arenan har en blodig historia. Idag är den Veronas stolthet och fungerar som scen åt världens främsta operasångare. 30 000 åskådare ryms på de rosaglittrande stenläktarna och akustiken är så bra att det inte behövs några mikrofoner.  

24 timmar i Verona – italiensk romantik i kubik
Operascen i världsklass.

12.30 Chark och hemlagat

Lunchdags! Trattoria Al Pompiere är stans bästa lunchställe, här är det lätt att fastna tills det är middagsdags. Charkuterier handvevas oavbrutet i en Berkel (skärmaskinernas Rolls-Royce) och att beställa in några olika sorters salami och skinka är obligatoriskt. Maten är typiskt lokal och godast är att ta seden dit man kommer och att efter charku-terierna äta en hemgjord pasta eller risotto. (Vicolo Regina d’Ungheria 5, alpompiere.com)

24 timmar i Verona – italiensk romantik i kubik
Bästa lunchen äter du på Al Pompiere.

14.00 En eftermiddag med vin

Närheten till vindistrikten i Valpolicella gör det enkelt för en eftermiddags-utflykt. Det finns många företag som arrangerar halvdagarsturer från Verona och som tar dig med till ett par olika vinerier- för provning och rundvisning tillsammans med en guide. Vill du ta dig dit på egen hand är det enkelt att ta en taxi till Valpolicellas närmaste vinerier. Pasqua är en av Italiens största familjeägda vinproducenter och ligger inte mer än ett par kilometer utanför centrala Verona. Boka in ett besök i förväg och ta del av en vingårdstur och provning av firmans viner. (Pasqua Vignetie Cantine, Via Belvedere 135)

18.00 Storslagen siesta  

Efter en eftermiddag av vinprovning är en siesta välbehövlig. Tillbaka på hotellet smiter du upp på den stora takterrassen för att koppla av och försöka se dig mätt på utsikten över staden (omöjligt!).

24 timmar i Verona – italiensk romantik i kubik
Semestra som prins och prinsessa på Hotel Due Torri.

20.00 Vinvänlig middag

Kvällen fortsätter i vinets tecken. Bottega del Vino är en livlig och familjär restaurang som är populär bland både lokalbor och nyfikna turister. Här finns en av Italiens äldsta och största vinkällare som rymmer över 18 000 flaskor och vinlistan är tjockare än Bibeln. Förutom lokala och specialbuteljerade viner finns här också ett stort utbud av flaskor från världens andra berömda och mindre berömda vinregioner. Den mörka, historiska källaren ruvar på många skatter och eftertraktade droppar. Prova den lokala favoriten risotto al amarone (risotto smaksatt med det berömda vinet) och spädgris till din valda flaska. (Via Scudo di Francia 3, bottegavini.it)

22.00 Klassiska cocktails

Avsluta kvällen på en av Veronas äldsta och mest klassiska barer – Il Caffé Filippini- har serverat gäster sedan 1901. Testa deras klassiska Filippinicocktail gjord på vermouth, gin, citron och is. Ett uppfriskande avslut på en heldag i en av Italiens mest kärleksfyllda städer. (Piazza dell’Erbe 26, caffefilippini.it)   

24 timmar i Verona – italiensk romantik i kubik
I Verona dricker du förstås ett fruktigt Valpolicellavin.

Missa gärna!

Att resa till Verona den andra helgen i april, såvida du inte är i vinbranschen. Italiens största vinmässa, Vinitaly, hålls varje år här och staden svämmar över av vinfolk från hela världen. Att få ett restaurangbord eller bra hotellrum under dessa dagar är både svårt och kostsamt. 

Missa inte!

Gardasjön. Har du mer än ett dygn i Verona är en dagstur till Italiens största sjö och de vackra omgivningarna ett måste.

Missa inte heller att gilla Vagabond på Facebook för fler guider och artiklar om härliga resmål.

23 galet pittoreska städer i Italien

24 timmar i Florens – glass, vintage & goda viner

Köpenhamns 7 bästa vinbarer

Italien: Vilda och flärdfulla Comosjön

14 bilder som beskriver hur galet stort världens största kryssningsfartyg är


Text: Frida Hansson • 2016-04-12
ItalienRestipsVeronaWeekendresa

Scroll to Top