Annons
Annons
Tips på vandringar, hotell och restauranger vid Cinque Terre. Foto: Gettyimages.

Tips på vandringar, hotell och restauranger vid Cinque Terre. Foto: Gettyimages.

Italien

Guide till Cinque Terre – vandringar, hotell & restauranger

Du har antagligen sett dem på bild, de fem pastellfärgade byarna som klämmer in sig mellan bergvägar vid den italienska kusten – Cinque Terre, eller "fem länder" som det betyder ordagrant. Få tips om hotell att bo på, restauranger att besöka och vackra leder att vandra!

Text: Jonas Henningsson • 2021-07-10 Uppdaterad 2023-01-01

1. Monterosso

Den enda av byarna som har en strand, och det lockar förstås många – stranden är verkligen fin och långsträckt. Och förvånansvärt folktom om du kommer hit i juni eller september då det är högsommar med svenska mått mätt. Vi har badat i månadsskiftet oktober/november och mött svensk sommarvärme i vattnet och 28 grader i luften.

Hotelltips: Hotel Baia. Läget kan inte vara bättre om du vill hänga på stranden i Monterosso. Hotel Baia ligger längs strandpromenaden med flera mycket bra restau­ranger utanför dörren.

Lunchtips: Cantina di Miky. Det är för sådana här långluncher som jag älskar Italien. Miky har alla rätt även på dagen, då man flyttar över till bakfickan eller den soliga strandbistron. Fullkomligt lysande smårätter, perfekt risotto, spänstig pasta – och vinvalen till är helt rätt.

Guide till Cinque Terre – vandringar, hotell & restauranger
Monterosso är den enda av de fem byarna med strand! Foto: Gettyimages.

2. Vernazza

Mysig och bildskön, kanske är det den sötaste av byarna. Men den är också väldigt ansatt av besökare som flockas på den lilla huvudgatan genom byn, allting leder ner mot vattnet där det ligger en handfull restauranger med utsikt över havet.

Guide till Cinque Terre – vandringar, hotell & restauranger
Vernazza – sötast men även mycket välbesökt. Foto: Gettyimages.

3. Corniglia

Läget är spektakulärt, den lilla byn ligger uppslängd på toppen av ett berg. Vackert med makalös utsikt över havet. Vägen upp från tågstationen är låååång, trappan tar aldrig slut, men belöningen är enastående.

Guide till Cinque Terre – vandringar, hotell & restauranger
Corniglia med magnifik utsikt över havet! Foto: Gettyimages.

4. Manarola

Många av de där undersköna bilderna du sett från Cinque Terre kommer just härifrån: Nere i hamnen trängs de kulörta husen, och mellan dem pilar turister med kameror och mobiler i högsta hugg. Instagramvänligare miljö går ej att hitta.

Restaurangtips: Nessun Dorma. En av Manarolas bästa restauranger. Utsikten är underbar – och hängvänligare blir det knappast.

Guide till Cinque Terre – vandringar, hotell & restauranger
Instagramvänligare än i Manarola blir det knappast va? Foto: Gettyimages.

5. Riomaggiore

Vår favoritby. Inte vackrast eller mest spektakulär, kanske, men den med mest känsla, själ och stil. Riomaggiores lilla hamn, stationen och inte minst den hisnande vägen upp till övre delen av byn längs vattnet är oförglömliga.

Hotelltips: Casa Lorelei. En av många familjer som hyr ut rum i byarna. Tre olika rum, wifi och basala nödvändigheter. Bra läge i Riomaggiore.

Skaldjursrestaurang: Rio Bistrot. Skaldjuren är mycket bra, vinlistan imponerande och desserten ska man inte heller glömma. Bäst är att du låter kocken välja din meny, han kommer att leda dig genom kvällen på bästa sätt. Boka bord.

Michelinkrog: Dau Cila. Ett av två Michelinlistade ställen i Riomaggiore och ligger ungefär tio meter från Rio Bistrot nere i hamnen. Stället är enkelt, de flesta samsas ute på terrassen där man hör havet och ser alla förbipasserande strosa runt. Vill du botanisera bland liguriska viner är det här helt rätt ställe. Boka bord.

Vinbar: Fuori Rotta. Mysigt och hängvänligt är det på Fuori Rotta i Riomaggiore. Dessutom fin terrass med utsikt över såväl vinklädda berg som havet och staden. Väldigt bra viner, både lokala och från Toscana. Via Telemaco Signorini, 48 Riomaggiore.

Guide till Cinque Terre – vandringar, hotell & restauranger
Inte vackrast, men med känsla, stil och själ. Riomaggiore är skribentens favorit. Foto: Gettyimages.
Guide till Cinque Terre – vandringar, hotell & restauranger
Silvia på vinbaren Fuori Rotta med ännu en perfekt delikatesstallrik. Foto: Linda Gren.

Resa hit med tåg

Tåg från Stockholm anländer till Milano efter ungefär 30 timmar och ett par byten. Med Interrailkortet Global Pass kan man resa 15 dagar, kortet kostar från 5675 kr (vuxen i 2 klass).

Guide till Cinque Terre – vandringar, hotell & restauranger
Med järnvägen kom också världen till byarna och allting förändrades. Foto: Linda Gren.

6 fina vandringar

1. Monterosso–Riomaggiore

Vandringens blå band i Cinque Terre. Och mycket riktigt kallas den här tuffa leden Sentiere Azzuro, den blå leden. Här får du uppleva hela Cinque Terres fantastiska natur och se bylivet på nära håll. Liksom det stora blå Medelhavet. Ett måste för friluftsentusiasten, men kom ihåg att vandringen är ganska tuff och tar större delen av dagen. Ta med mycket vatten, det är inte direkt tätt mellan kaféer och restauranger.

Längd: 11 km.
Tid: 5 timmar.
Benämning: 592.

2. Levanto–Portovenere

Just när du trodde att du gått den längsta och tuffaste leden (blå leden), fick du syn på skyltar med siffrorna 598. Sträckan Levanto–Portovenere tar tolv timmar att vandra, nästan alla delar upp den i delsträckor förstås. Leden kallas för ”den höga leden” vilket är förståeligt, för man går högt över havet och har därmed majestätisk koll på hela nationalparken Cinque Terre.

Längd: 35 km.
Tid: 12 timmar.
Benämning: 598.

3. Vernazza–Corniglia

En av de allra finaste lederna, om du frågar mig. Man traskar genom vinodlingar, man går förbi små söta vattenfall – och ofta vandrar man med havet i blickfånget. Såväl Vernazza som Corniglia är sevärda byar, så räkna med en heldag även om vandringen faktiskt bara tar en och en halv timme.

Längd: 4,1 km.
Tid: 1–1,5 tim.
Benämning: 592-3.

4. Corniglia–Volastra–Manarola

Sträckan mellan Corniglia och Manarola, via Volastra, ger några av de bästa vyerna över Medelhavet. Underbart brant ibland vilket ger spektakulära vyer och en skön känsla i magen.

Längd: 5,7 km.
Tid: 2,5 tim.
Benämning: 587, 586, 506.

5. Monterosso–Vernazza

Fin men ganska tuff vandring, lutningen känns verkligen! Men belöningen är stor, utsikten underbar och målet, Vernazza, kanske den sötaste av byarna. Häng kvar länge här efter vandringen eller, ännu hellre, stanna i några nätter.

Längd: 3,67 km.
Tid: 1,5–2 tim.
Benämning: 592-4.

6. Portovenere–Rifugio Muzzerone–Riomaggiore

Nationalparken börjar redan i grannbyn Portovenere, som inte är en del av de fem byarna men fantastisk fin även den. Går du upp till Rifugio Muzzerone kan du sedan fortsätta hela vägen till Riomaggiore, en tuff dryg mil som tar en halvdag, men wow så vackert!

Längd: 13 km.
Tid: Ca 5 tim.
Benämning: 519.

Guide till Cinque Terre – vandringar, hotell & restauranger
Skribenten Johan Henningsson på vandring vid Cinque Terre. Foto: Linda Gren.

5 vandringstips

1. Kolla läget på lederna och väderprognosen

Det är inte bara kladdigt att vandra på en bortspolad led, det kan vara direkt livsfarligt med jordskred och fallande träd. Håll koll på vädret och på hur lederna ser ut för dagen. Turistkontor finns i alla byarna och de är uppdaterade i realtid, de får in information hela tiden om läget från patrullerande inspektörer.

2. Ta med vatten och huvudbonad

Solen kan vara stekande het och utmattande, men den går att skydda sig från. Huvudbonad är bra. Glöm ej heller att ta med extra mycket vatten, det går åt mer än du tror om du vandrar en heldag i värmen. I byarna finns offentliga vattenfontäner, lätta att hitta eftersom det alltid samlas törstiga vandrare kring dem.

3. Säg till någon var du ska gå

Det är alltid bra att lämna en liten instruktion på hotellet eller till någon vän om du ska ut och traska i åtta timmar, inte minst om du går ensam. Ange vilken led du valt och eventuell tid du tänkte vara kvar.

4. Håll koll på solens nedgång

Det är inte roligt att hamna i skymningen och inse att man har en timme kvar till byn där man ska övernatta. Ljuset faller snabbt, och när det är kolsvart blir vandringen allt annat än behaglig.

5. Planera din vandring

Planera din vandring långt innan så blir den mycket bättre. Läs böcker och förkovra dig. Och ha rätt utrustning, man tar sig för pannan när man ser turister komma i flipflops och förväntar sig att kunna manöv­rera de här ganska tuffa lederna.

Guide till Cinque Terre – vandringar, hotell & restauranger
Planera din vandring i förväg för att få en så bra upplevelse som möjligt. Foto: Linda Gren.

Användbara webbplatser

Cinqueterre.eu.com samlar det mesta man vill veta inför besöket: utflykter, byar, vandringar, restauranger, tågtidtabeller etc.

Cinque-terre-tourism.com är de officiella turistbyråernas sajt, de har kontor i varje av de fem byarna. trenitalia.it är ovärderlig för tåginformation. Här kan du också boka biljetten, men se till att göra det i god tid före avgång, annars gäller den inte!

Guide till Cinque Terre – vandringar, hotell & restauranger

Text: Jonas Henningsson • 2021-07-10
ItalienRestipsGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen