Annons
Annons
Den vackra stranden La Pelosa är väldigt populär. Foto: Gian Lorenzo Ferretti Photography/GettyImages

Den vackra stranden La Pelosa är väldigt populär. Foto: Gian Lorenzo Ferretti Photography/GettyImages

Italien

Italiensk strand inför badavgift – ”en bit av himmeln” ska kosta

Snart måste besökare betala för att njuta av en av Sardiniens vackraste stränder – La Pelosa. Detta för att myndigheterna ska ha råd att ta hand om strandens ekosystem och minska antalet gäster.

Text: Helle Kikerpuu • 2019-11-14 Uppdaterad 2021-06-23

La Pelosa är en av Sardiniens populäraste stränder och lockar tusentals badgäster varje dag under högsäsong. Stranden som ligger i Stintino, i nordvästra Sardinien, har beskrivits som en bit av himmelen med turkost vatten och kritvit sandstrand, men nya miljöstudier visar att ett alltför stort antal badgäster hotar strandens ekosystem.

Borgmästaren Antonio Diana har därför beslutat att införa avgifter och begränsa antalet besökare till 1 500 per dag från och med sommaren 2020.

– Pengarna som samlas in från avgiften ska hjälpa till att betala för strandens övervakning och underhåll, ska borgmästaren Antonio Diana ha sagt, enligt tidningen The Guardian.

Rökning på La Pelosa har redan förbjudits sen tidigare, liksom försäljare. Strandhanddukar och väskor är också förbjudna i ett försök att stoppa badare att oavsiktligt, eller medvetet, ta med sig sand. Stöld av sand och snäckskal från Sardiniens stränder straffas med böter upp till 3 000 euro (vilket motsvara omkring 31 000 svenska kronor).

Italiensk strand inför badavgift –
La Pelosa har beskrivits som en bit av himmelen med turkost vatten och kritvit sandstrand. Foto: anzeletti/GettyImages
Italiensk strand inför badavgift –
Folktomma paradisstränder i Italien är svåra att hitta och finns mest på bild. Foto: Gabriele Maltinti/GettyImages

Italien inför avgifter

Avgiften på La Pelosa är inte unik i sitt slag. Andra populära områden i Italien introducerar inträdesavgifter för att minska på massturismen.

Vagabond har tidigare skrivit om planerna att införa skatt för turister som besöker den välkända och turisttäta staden Venedig. I somras rapporterade Vagabond att planerna på att införa skatten ännu en gång skjutits upp, men enligt nyhetsbyrån Associated Press (AP) planeras skatten alltså att införas sommaren 2020.

Sydöstra Sardinien – en medelhavsdröm

Guide till sydöstra Sardinien

Venedigs turistskatt införs 2020 – böter om du inte betalar


Text: Helle Kikerpuu • 2019-11-14
ItalienNyhetSardinien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen