Annons
Annons
E-visumet till Sankt Petersburg gäller för vistelser i upp till åtta dagar och är gratis. Foto: GettyImages

E-visumet till Sankt Petersburg gäller för vistelser i upp till åtta dagar och är gratis. Foto: GettyImages

Nyhet

Blev nekade inresa – så här fyller du i e-visum till Ryssland korrekt

Idag krävs bara ett e-visum för att besöka Sankt Petersburg i Ryssland. Men flertalet person har stoppats från att resa in i landet efter felaktigheter i e-visumansökan. Bokstäverna å ä ö har krånglat till det för en del resenärer.

Text: Helle Kikerpuu • 2019-11-21 Uppdaterad 2021-06-23

1 oktober lanserades ett e-visum för att besöka Sankt Petersburg i Ryssland. Med andra ord behöver man inte längre söka visum genom att skicka in blanketter, pass och fotografier. Allt som krävs är att man ansöker om visumet på nätet tillsammans med ett digitalt foto senast ett antal dagar innan du reser in i Ryssland.

Visumet gäller för vistelser i upp till åtta dagar och är gratis.

Felaktiga uppgifter

Det har dock visat sig att resenärer fått vända på flygplatsen, och i vissa fall till och med i Ryssland, eftersom e-visumet fyllts i felaktigt. En av Vagabonds läsare hörde av sig och berättade att hen stoppats på flygplatsen på grund av fel i översättningen av bokstaven ö, samt att detta ska ha hänt flera andra resenärer.

– Ja, det är sant att en del resenärer inte fått resa in i Ryssland på grund av felaktiga uppgifter. Därför har vi börjar informera resenärer om detta redan på flygplatsen här i Sverige, säger Sas presschef Freja Annamatz till Vagabond.

Istället för att resenärer ska stoppas i Ryssland och behöva resa tillbaka har flygbolaget börjat informera resenärer om att visumansökan måste överensstämma med de anvisningar som finns. Trots att Sas informerar om detta kan de inte hjälpa resenärer att komma iväg på den planerade resan om uppgifter inte stämmer.

– Det är noll tolerans gentemot felaktiga uppgifter på visumansökan från rysk håll. Och tyvärr tar det ett antal dagar att ordna ett nytt e-visum, säger Freja Annamatz och tillägger:

– Därför är det väldigt viktigt att man noga följer de anvisningar som finns när man ansöker om det digitala visumet.

Å Ä Ö

Planerar du en resa till Sankt Petersburg och ska ordna e-visum? Läs här för en hjälpsam guide: iventustravel.se/visum-ryssland 

OBS! Ansökan ska bara fyllas i med latinska bokstäver. Å skrivs AA, Ä skrivs AE och Ö skrivs OE.

48 timmar i Sankt Petersburg – lyxiga ägg, ölnördar och saluhallsjazz

Venedigs turistskatt införs 2020 – böter om du inte betalar

Quiz: Har du koll på Baltikum – Estland, Lettland, Litauen?


Text: Helle Kikerpuu • 2019-11-21
NyhetRyssland

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen