Annons
Annons
Lars Collin

Lars Collin

Italien

Italienska guldkorn

Älskade Italien! Hur noga man än synar den berömda stöveln i sömmarna så finns det alltid mer att upptäcka. Italienkännaren Lars Collin avslöjar tolv av sina favoriter.

Text: Lars Collin • 2007-07-25 Uppdaterad 2007-07-25

1) La Maddelena – lyxbomb med vita stränder

Ögruppen utanför svindyra Costa Smeralda på Sardinien har lika kristallklart vatten, fast utan de priser som gjort norra delen av Sardinien till Berlusconis befästning. Men det är till de vita stränderna på de sju öar som utgör La Maddalena som lyxturisterna tar sig med sina yachter. Amerikanska militärbaser har just lämnat det naturskyddade området, och snart kommer antagligen den ultralyxiga Costa Smeralda-mentaliteten att flytta hit. Passa på!

Resa dit: En kort båtfärd från staden Palau på Sardinien. Till Sardinien kommer man antingen med flyg eller med båt från Korsika.
Missa inte: Garibaldis villa på ön Caprera. Hit bland pinjeträden och med utsikt till Korsika flyttade Italiens mäktiga lilla frihetshjälte och bodde till sin död 1 882. Idag är hemmet ett småskaligt museum.

2) La Marche – hemlig skönhet mellan berg och hav

Ett av Italiens minst kända landskap, inklämt mellan Adriatiska havets vindsurfare och skidåkarna i Monte Sibilla en timme västerut. Däremellan mjukt böljande berg i grönt, gult och rågfärgat – fästningar och små borgar som sticker upp i landskapet. Medeltida universitetsstaden Urbino har ett gigantiskt Palazzo Ducale som hämtat ur Tusen och en natt. Strax nedanför på Piazza della Repubblica sitter vilt gestikulerande gubbgäng bredvid stenhårt tatuerade grabbar och hårdsminkade tjejer och kyler diskussionerna med traktens vita Verdicchio. Ännu mer svalka skymtas på den klippiga Conerohalvön, där stränderna inte längre är fotbollsplansstora utan gömmer sig nedanför branta, blommande sluttningar.

Resa dit: Sommartid flyg till Rimini och sedan bil några mil söderut till La Marche-gränsen. Bologna och Rom fungerar också. Järnväg längs hela kusten.
Missa inte: En sommarkonsert på amfiteatern i Macerata, en mer behändig lillasyster till operafestivalen i Verona.

3) Brescia – norditalienare i nyskräddad kostym

Småtrist lagom stor norditaliensk industristad bestämmer sig för att ladda om och satsa på en rejäl “city makeover”. Resultat: färre Berettapistoler, fler museer och charmigare vardagslunk. Mest folk drar det mycket fina Santa Guilia, nunneklostret som blev konstmuseum och visat utställningar i världsklass av konstnärer som van Gogh, Gauguin och senast landskapsmålaren Turner.

Resa dit: Reguljärflyg till Milano, Bergamo, Verona eller Venedig.
Missa inte: Det klassiska årliga sportbilsrallyt Mille Miglia, med start och målgång mitt på pampiga Piazza della Loggia. Bränt gummi och kallt krom i skön förening. http://www.millemiglia.it.

4) Venedig – lågmäld sång bortom turismen

Att gå vilse i Venedig är värt en omväg. Det finns en vardag bortom Markusplatsen och Rialtobron. Kvarteren Castello och Cannaregio har fina små torg och gränder smalare än en cykelbana i Stockholm. Tystnaden låter sig höras; som om husen, broarna och vattnet suger upp ljudet och lämnar kvar Venedigs egen, försiktigt surrande ton. Slink in på någon bar som lockar med cicchetti – venetianarens variant på spanjorernas tapas. Det ska ärligt medges att allt som bjuds från bardisken i denna gamla sjöfararrepublik inte skapar saltomortaler för smaklökarna. Men säkra kort är marinerade sardiner, ansjovis, bläckfisk och havskräftor.

Resa dit: Lågprisflyg med bland andra Ryan Air (till -Treviso), alternativt Bergamo, därefter direkttåg.
Missa inte: Höstdimman som sveper in promenaden till -Arsenalen, den enorma båtbyggarfabrik som på 1 500-talet blev själva symbolen för det välmående Venedig.

5) Rom – småskalighet mitt i den eviga staden

Trots ständigt tungt turisttryck finns fortfarande platser mitt i Roms innersta kärna som känns märkligt småskaliga. Där kvarterskänslan styr och ljudet av det karakteristiska klappret från klackar mot antik gatsten etsar sig fast som minnen från Den eviga staden. Det gamla gettot, mellan krimskramsförsäljarnas och spågummornas Piazza Navona och floden Tevere är just ett sådant område. Bland hantverkare och antikaffärer skyltar små intima trattorior med knappt märkbara namn på dörren. Bara kön som ringlar utanför vittnar om att här äter man årstidsbaserat med en ålderslös publik. Ordet målgruppsanalys har aldrig känts så avlägset som när servitören kommer in med en rykande tallrik rigatoni med ricotta och aubergine.

Resa dit: Lågprisflyg med till exempel Sterling, Ryan Air och SAS. Weekendpaket från mängder av arrangörer.
Missa inte: Roms klassiska glassbarer. På Via Uffici del Vicario 40, nära Pantheon, har den förnäma släkten Giolitti serverat frusna drömmar på färska frukter till fattig och rik sedan år 1 900.

6) Reserva dello Zingaro – strandnära naturreservat

Det 1 600 hektar stora naturreservatet mellan småorterna Scopello och San Vito lo Capo på nordvästra Sicilien borde vara mumma för många. Fridlysta fåglar trivs som fisken bland badsugna turister som till slut når ner till sandstränderna och det kristallklara vattnet. Andra väljer någon av vandringsstigarna. På kvällen släcks törsten och mättas magen, antingen i San Vito lo Capo som är något så oitalienskt som ett mecka för couscousfreaks – inte för inte är det närmare härifrån till Afrika än Rom – eller i lilla Scopello där frid är granne med gud.

Resa dit: Flyg till Palermo, därefter hyrbil västerut. Några svenska charterarrangörer har också börjat hitta hit.
Missa inte: Den årliga couscousfestivalen i september i San Vito lo Capo. Samarbeten likt detta mellan olika länder och kulturer runt Medelhavet borde det finnas fler av.

7) Florens – porten till konst, mode och Toscana

Jämte Rom och Venedig Italiens mest mytomspunna, och till viss del uttjatade, turistmagnet. Toscanas stolta svarta tupp kråmar och gör sig till och påminner egentligen mer om en påfågel än symbolen för traktens högklassiga Chianti Classico. Men intrycken härifrån lämnar ingen oberörd. I motsats till riktiga storstäder ligger Florens liksom behändigt i bakfickan, med renässansens storslagna monument och dagens modekommers på perfekt gångavstånd. Att Dante, Gucci och Michelangelo är söner av Florens har satt sina spår – även om det kan fresta på att försöka ta sig fram på lyxstråket Via Tornabuoni utan att trampa välvårdade mockaskor på tårna eller att inte drabbas av panik över köerna till konstmuseernas museum: Uffizierna vid Palazzo Vecchio.

Resa dit: Charterflyg under säsong. Annars tåg från både Bologna och Rom.
Missa inte: Världens kanske mest kända skulptur; Michelangelos drygt fem meter höga Davidstaty på museet Galleria dell’Accademia. David utanför Palazzo Vecchio är en kopia som tål att andas in stadens smuts och rök.

8) Lecce – vackert förfall i söderns Florens

Denna fullständigt barocka stad i landskapet Apulien, Italiens stövelskaft, är något av ett söderns Florens. På Piazza Duomo lever barocken vidare bakom en känsla av dekadent förfall. Det var tack vare den mjuka lättarbetade sandstenen som Lecce fick sina fantastiska fasader på 1 600-talet. Idag används den främst av flitiga hantverkare och designers för att tillverka allt från spejsiga lampor till organiskt formade skålar, inspirerade av läget nära havet.

Resa hit: Reguljärflyg med bland andra Alitalia och British Airways. Alternativt Ryan Air (via London) till Bari och Brindisi.
Missa inte: Det vårliga evenemanget Cortili Aperti, när ägarna till palatsen i Lecces gamla stadsdel öppnar sina gömda innergårdar.

9) Siena – stolt stad bland Toscanas kullar

Det snäckskalsformade Il Campo är kanske världens vackraste och mest fulländade medeltida torg. Att det dessutom är placerat i Siena, mitt bland Toscanas skönt rullande kullar, är något som kulturturister har upptäckt för länge sedan. Av de ständiga maktkamperna med ärkerivalen Florens märks inte mycket idag. Men fortfarande är Sienaborna ett folk med stolta traditioner. Två gånger varje sommar tävlar stans sjutton kvarter (contrade) med varandra så sanden yr i en barbackaritt runt Il Campo. Vinnaren festar i veckor: stämsånger, standarviftningar och hejaklacksramsorna ekar långt efter att man lämnat gränderna bakom sig. Ett ögonblick att frysa och sedan tina vid behov.

Resa dit: Flyg till Florens, Bologna eller Rom. Sedan tåg eller hyrbil.
Missa inte: Att testa panforte, den kryddiga kakan från Siena bakad på mandel och kanderade frukter.

10) Tropea – strandnära läge på stövelns spets

En av landets allra mest sympatiska strandstäder med svårslaget läge i Kalabrien på Italiens stövelspets. Tropea är en elegant liten ort med hantverkare, prylbutiker och prima vinbarer. Turistigt, jovisst – men på ett självklart avspänt sätt. Står man längst upp på huvudgatan Corso Vittorio Emanuele när den blodröda solen badar över det mäktiga Medelhavet, anas vulkanön Stromboli likt en hägring i havet.

Resa dit: Charter med bland andra Fritidsresor, även snabbtåg från Rom (5 timmar).
Missa inte: Att köpa hem en flaska Zibibbo, kalabresernas kryddsöta dessertvin.

11) Ponza – paradisö i pastellfärg

Den lilla halvmåneformade ön mellan Rom och Neapel inbjuder med mjukt pastellfärgade hus, hippa små butiker, paradisiska stränder och majestätiska stup. Ponza är inte stor, åtta kilometer lång, men så är det framför allt från havet ön ska upplevas. Hyr en båttaxi och nå stränder och vikar som hyllar ensamhetens lov. Avsluta med ugnsbakad bläckfisk (seppie ripiene) på en hamnkrog och se solen trilla ner bakom klipporna.

Resa dit: Båt från bland annat Anzio, Terracina och Formia. Kombinera med Rom och ta tåg de sex milen till Anzio.
Missa inte: Att hyra snorkel och cyklop och titta på färgglada fiskar utanför stranden Chiaia di Luna.

12) Neapel – hetsig puls och himmelsblått hav

Folkligt, festligt, fullsatt. Hetsiga Neapel bjuder på en daglig gatuteater som heter duga. Vespor visslar förbi och båtar går i skytteltrafik till den lugna, himmelsblå arkipelagen. Men stanna kvar och känn staden på pulsen. Spela lite självsäker och skylta inte med kameran på magen, och upplev den antika villervalla som stavas stadsdelen Spaccanapoli, där anrika pizzerior står på parad, eller njut av hela härligheten inklusive Vesuvius från kvarteret Vomero. Härifrån öppnar sig plötsligt stan under fötterna på besökaren, likt ett Paris från Montmartre.

Resa dit: Reguljärflyg eller flygstol med charterbolag. Alternativt flyg till Rom och snabbtåg 25 mil till Neapel.
Missa inte: Napoli Sotterranea. En nedstigning i Neapels underjord som skulle få Indiana Jones att skälva.


Text: Lars Collin • 2007-07-25
ItalienRestipsApulienFlorensRomVenedig

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top