Annons
Annons
Vandrare på väg genom Cervinia

Snöra på dig kängorna och häng med på bergsvandring i Italien. Foto: Karin Wimark

Italien

Upptäck Cervinia – vandra och njut i Aostadalen

På 2000 meters höjd i de italienska Alperna ligger byn Cervinia. Här tillbringade vi en vecka och njöt av god mat och dryck i kombination med fantastiska vandringar.

Text: Karin Wimark • 2024-04-06 Uppdaterad 2024-04-04

Ängarna på bergskanten breder ut sig med ett hav av blommor. Vandringsleden går längs en gammal smalspårig järnväg som på 1940-talet användes för att transportera material från dalen till dammbygget högre upp. Gruset knastrar under fötterna och då och då ger vi plats för en mountainbike-cyklist som susar förbi. Vi rundar ett krön, viker av uppför en kulle och möts av en kristallklar damm som vackert speglar alptopparna i den turkosa ytan. Lago del Goillet. Bergsguiden Alessandro Previdi signalerar åt gruppen att det är dags för lunchpaus. Varma kängor åker av, solen värmer, och den salta italienska skinkan och den krämiga mozzarellaosten på frasiga baguetter kittlar smaklökarna.

Tina och Svante Lindgren från Stockholm pratar entusiastiskt om förmiddagen.

– Denna resa var en 50-årspresent till min man. Jag gav honom ett par kängor och uppmaningen att gå in dem! Mer än så fick han inte veta till en början, säger Tina Lindgren och ler mot Svante som sträckt ut sig i gräset.

Intill oss sitter Elisabeth Lärkhammar som valde vandringsresan i de italienska Alperna som ett test. Hon ska nämligen resa till Kilimanjaro nästa år.

– Detta var ett perfekt tillfälle att se var jag har mina gränser och hur mycket jag kan pusha mig. Än så länge känns det jättebra, säger hon glatt.

Man och kvinna som vandrar i Alperna.
Svante och Tina Lindgren är taggade på veckans vandringsutflykter. Foto: Karin Wimark
Vandrare som går på en led med bergsmassiv i bakgrunden.
Frisk luft, värmande sol och storslagna berg. Dagarna i Cervinia lämnar inte mycket att önska. Foto: Karin Wimark

Vi befinner oss i Cervinia, Italiens högst belägna skidsystem och ett vandringsmecka sommartid. Själva byn ligger i Aostadalen i nordvästra Italien och bjuder på mysig alpkänsla.

– Aostadalen är i klass med Dolomiterna. Vi har extremt höga berg här jämfört med andra byar och dalar, berättar Alessandro Previdi när vi rundar dammen och tar de slingriga stigarna ner till en platå, för att sedan påbörja stigningen till nästa kulle och stationen Plan Maison – dagens sista stopp.

Alessandro har jobbat som bergsguide i flera år och kan omgivningarna utan och innan. Med oss har vi också Max Renlund, som är guide på STS Alpresor och som studerat geologi och är expert på miljöerna vi befinner oss i. Några stenbockar dyker upp i en klippig bergsskreva. I övrigt vilar en behaglig tystnad över dalen.

Med darriga ben, solbrända kinder och 25 000 steg i kroppen sjunker vi några timmar senare ner på uteserveringen på det klassiska afterskistället Linos. Brickan med drinkar och öl får gänget att jubla, och Alessandro Previdi berömmer oss för dagens utmanande vandring samtidigt som han får något lurigt i blicken.

– Någon som hänger med till glaciären för att hämta is till drinkarna? Kom igen, det orkar ni! Säger han och pekar upp mot Monte Cervino.

Vi avböjer erbjudandet. Drinkarna är redan perfekt kylda.


I augusti 2024 har Vagabond en exklusiv läsarresa till Cervinia, boka på: alpresor.se/vagabondcervinia

Folk skålar med drinkglas.
Vandring behöver inte betyda tält och stormkök. Foto: Karin Wimark
Stugor i en dal med skogen runt om.
Varje dag utforskas nya vandringsleder som tar oss förbi byar, alpsjöar och blomstrande fält med kossor. Foto: Karin. Wimark

Några dagar senare drar jag gardinerna åt sidan och kliver ut på balkongen i den friska morgonluften. Vi bor på Hotel Marmore, som ligger på byns huvudgata med utsikt mot Matterhorn.

Just nu lyser solen bakom den ikoniska triangelformade bergstoppen och jag andas lättad ut. Gårdagen bjöd på ösregn, åska, dimma och tappra miner under lager av regnställ. Bergens skiftande väder inger respekt och det var ett tappert gäng som tog sig över ängar och bergsbyar mellan blixtar och dunder.

Vandringsleden La Grande balconata del Cervino sträcker sig i en cirkel runt dalen och omfattar sex byar i Aostadalen. Under veckan utforskar vi flera delar av leden – de flesta med storslagen utsikt över Monte Cervino.

– Kom ihåg att ta små, korta steg för att orka bättre, påminner Alessandro Previdi i takt med att vi stiger upp för berget.

Grupp människor vandrar uppför berg.
Små steg i jämn takt underlättar stigningen och gör det enklare för kroppen att orka. Foto: Karin Wimark
Vy över en dal med alptoppar och små stugor.
Sällan en dålig utsikt i dalen kring Cervinia. Foto: Karin Wimark

Han checkar regelbundet av tempot med gruppen och leder oss längs en ås, förbi en flock kor som nyfiket närmar sig med högt klingande bjällror. Idag känns både andning och ben lättare, trots att vi idag bestiger nästan 1 000 höjdmeter. Stämningen i gruppen är god och det har redan börjat snackas om det svalkande ölet och polentan som ska avnjutas uppe i bergsstugan Rifugio Oriondé Duca Degli Abruzzi som är målet för vandringen.

– Jag var faktiskt lite orolig över hur det skulle vara att vandra i samma dal hela veckan. Men man får ju olika vyer varje dag och ser olika saker fast det är samma berg, säger Svante Lindgren.

Böljande vinfält med en by i bakgrunden.
En dagsutflykt till vingårdarna i Barolo är ett perfekt avbrott. Foto: Karin Wimark
Människor fotade ovanifrån på vinprovning.
Dags för en utomordentlig vinprovning. Foto: Karin Wimark

Varje vecka anordnar STS Alpresor flera dagsutflykter så att man kan få chans att upptäcka mer av Italien. En morgon tar vi bussen ner till de berömda vindistrikten i Piemonte som ligger ett par timmar bort från Cervinia. I takt med att vi tar oss ner mot havsnivå stiger också värmen. Snart står termometern på över 30 grader och bergsmassiven har bytts ut mot majsodlingar, risfält och så småningom böljande vinfält.

Barolo är ett av Italiens mest prestigefyllda vinområden. Här ligger familjen Rivettis vingård La Spinetta som grundades 1977, vackert belägen i Grinzane Cavour. Snart smuttar vi på vällagrat rött vin och friskt mousserande i en sval källare, samtidigt som vi tar del av gårdens historia.

Inte långt härifrån ligger vingården Sukula i Serralunga d’Alba med vacker utsikt över odlingarna.

– Jyrki Sukula är en lika känd mästerkock som Leif Mannerström, fast i Finland, berättar vår guide Noah då vi lagom till lunch hoppar av bussen vid gården och välkomnas av familjen.

Med ett glas mousserande i handen blickar jag ut över Piemontes grönskande kullar och byarna som klättrar på höjderna runt omkring. Snart serveras en avsmakningslunch på lokala råvaror i skuggan på terrassen ackompanjerad av gårdens egna viner. Läskande gazpacho, färskost följd av mör hjortkind med rostade grönsaker och djuprött Barolo-vin får mig att vilja stanna betydligt längre.

Ett litet kapell i sten längst en vandringsled med berg i bakgrunden.
Det lilla kapellet vid Lago di Cignana blickar ut över den turkosa sjön och är den perfekta platsen för en drickpaus. Foto: Karin Wimark
Vandrare går längst en sjö i förgrunden med skog och berg i bakgrunden.
Variationsrikt landskap – och väder! Foto: Karin Wimark

Veckan börjar närma sig sitt slut. En kväll ses några av oss på den lokala restaurangen L’Abbè – en genuin bodega med vin på karaff, färsk fisk och limoncello till dessert. Vi skålar för veckans bragder i Aostadalen, och när vi följande morgon ses för den sista vandringen trodde nog ingen av oss att det var möjligt att toppa veckans upplevelser.

Leden sträcker sig genom lummiga skogar, betesmarker och gyllene ängar tills vi når den högsta punkten för dagen, Finestra di Cignana, 2 400 meter över havet. På andra sidan kammen lyser den turkosa alpsjön Lago di Cignana, och när vi vandrar närmare dyker ett litet kapell upp på en halvö i sjön.

– Det här är ju som att kliva in i en sagovärld, säger Tina Lindgren när hon ser det historiska kapellet.

Vi pausar vid rifugion i änden av sjön och serveras en enkel potatisgratäng med fläsk. Fötter ömmar lätt efter en veckas vandringar, och en varm och uppsluppen gemenskap genomsyrar gruppen som njuter av en välbehövlig paus i solskenet. La dolce vita när det är som bäst!


Sugen på att uppleva denna resa tillsammans med Vagabond? I augusti 2024 har Vagabond en exklusiv läsarresa till Cervinia, boka på: alpresor.se/vagabondcervinia

LÄS OCKSÅ

Vandra i Italien – guide till vackra Cervinia

Italienska för nybörjaren – användbara fraser inför resan


Text: Karin Wimark • 2024-04-06
ItalienAktiv semesterReportageVandring

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen