Annons
Annons
Tonnara di Scopello

I västra Sicilien finns fantastiska byar, som Tonnara di Scopello. Foto: GettyImages

Italien

Västra Sicilien – övergivna byar, vandring och ö-luff

När Vagabonds redaktör tar sikte på Sicilien lämnar han de upptrampade stigarna i öst och beger sig till öns västra sida för vandring och en övergiven by.

Text: Per J Andersson • 2023-02-07 Uppdaterad 2023-02-08

I nationalparken Monte Cofano i nordvästra hörnet av Sicilien ligger en övergiven by med stenhus från 1700-talet. Kor betar på ängarna runt omkring. Utsikten mot strand, hav och berg är storslagen. Här kan du hyra en liten lägenhet och bli byns enda invånare för några dagar. Bofasta invånare saknas, men det finns flera uthyrningslägenheter som ägs av släktingar till dem som en gång bodde här.

På morgnarna äter vi frukost med vindens sus som enda sällskap och korna och den milsvida utsikten i fonden. Sedan kustvandrar vi runt berget som utgör själva nationalparken. Planen är att återvända med nära och kära och hyra flera av byns lägenheter för att ännu en gång leka att vi är siclianska herdar i en svunnen tid.

Boka boende i den obebodda byn via Airbnb eller Booking.com. Sök på Vecchio Baglio Cofano.

Sagolik kustvandring i Monte Cofano. Foto: Per J Andersson
En by för dig själv i Sicilien. Foto: Per J Andersson

3 pärlor på västra Sicilien

Erice

Bamses farmor bor i ett hus på en klippa. Det gör också invånarna i Erice, Italiens mest spektakulärt belägna by. Kör upp i serpentinsvängar eller ta linbana från Trapani. Rune Andréasson, skaparen av Bamse, besökte Sicilien på 1960-talet och blev både förtjust och inspirerad av landskapet – vilket syns väl i tidningarna om Bamse. Där skymtar till och med en vulkan inspirerad av Etna.

Zingaro

Nationalparken på halvön strax öster om Monte Cofano har förutom en fin kustvandringsled flera underbara stenstränder med kristallklart vatten. Bo kan man göra i den närliggande byn  Valderice där det finns en mängd olika ställen – bland annat mysiga B&B Z’Angelina.

Favignana & Marettimo

Öarna väster om Sicilien tar du dig till med färja från Trapani. Gudomliga upplevelser utlovas till alla sanna nesofiler (ö-älskare). Får man inte nog med de västliga öarna finns också de Eoliska öarna norr om Sicilien, di tar man sig enklast från staden Milazzo.

Läs mer: Italiens hemliga övärld – öluffa mellan Eoliska öarna


Text: Per J Andersson • 2023-02-07
ItalienRedaktionens favoriterSicilien

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen