Annons
Annons

I sommar hittar man Vagabonds digitala redaktör Karin i Göteborgs skärgård, bland vinrankorna i spanska Rioja och i italienska Alperna. Foto: Getty Images

Restips

Guldkorn i Europa – webbredaktören tipsar

Vart åker reseproffsen när det vankas semester? Jo, till ett vinmecka i Spanien, västkusten och en lantlig ö i Kykladerna om Vagabonds digitala redaktör Karin Wimark får välja.

Text: Karin Wimark • 2023-06-26 Uppdaterad 2023-06-26

1. Här hittar du mig i sommar

Mina sommarplaner var först och främst en flytt. Jag har bytt kust och bosatt mig i Göteborg under några månader för att upptäcka såväl staden som kustremsan och öarna. Ser fram emot att utforska Kosterhavets Nationalpark, segla i Göteborgs skärgård och i Bohuslän liksom göra en avstickare till sjöriket Dalsland. Dessutom blir det en vinresa till Rioja i Spanien och vandring i italienska alperna med avslut vid Lago Maggiore i norra Italien.

I sommar befinner sig Karin helst i Göteborgs skärgård bland kobbar och skär. Foto: Steampipe Production Studio

2. Mitt bästa smultronställe

För äkta lantliv och ett oexploaterat Grekland, bege dig till ön Schinoussa i Kykladerna. Här finns endast 130 bofasta invånare, en pittoresk by mitt på ön med en handfull tavernor och en liten hamn där du äter grym bönröra (fava) och bläckfisk!

Ön Schinoussa i Kykladerna är en lantlig idyll som ännu inte exploaterats. Foto: Karin Wimark
Svalkande och kristallklart vid ön Schinoussa. Foto: Privat

3. Bästa sommarstaden

En underskattad stad är italienska Cagliari på södra Sardinien. Det är här i krokarna som italienarna semestrar! Cagliari är likt Rom byggt på sju kullar och har ett vackert medeltida center, urgod mat, en livlig hamn och en av Europas största matmarknader. Dessutom närhet till ljuvliga stränder vid Villasimius så som Tuerredda och Spiaggia di Punta Molentis liksom stränderna vid Chia och Porto Pino.  

10 favoriter i Cagliari – Sardiniens pittoreska huvudstad

Cagliari på södra Sardinien är en höjdpunkt för den som vill semestra bland italienarna. Foto: Unsplash

4. Bästa sommarstranden

Cala dell´Aquaviva är ett guldkorn strax utanför Castro i sydöstra Italien. Här finns en liten strand längst in i en skreva kantad av klippbad och turkost hav. Kom tidigt på morgonen och ta en simtur i det stilla, kristallklara vattnet med lokalborna. 

Läs också reportage från Apulien – en roadtrip på Italiens klack

Cala dell´Aquaviva – guldkornet jag helst inte delar med mig av. Foto: Karin Wimark

5. Bästa tipset på nära håll

Jag vill slå ett slag för Öland! Här väntar raukfält intill havet, vackra kustvägar med sjöbodar, stenbrott och fornlämningar och små krogar som serverar kroppkakor med smör, lingonsylt och grädde. Utforska Borgholms Slott med sina läckra ruiner, checka in på Hotell Borgholm som serverar middagar i stjärnklass på lokala råvaror, den vackra fornborgen Eketorps Borg, det vidsträckta Alvaret och mycket mer. På min to-do-list står det att utforska södra Öland ännu mer!

Lås också vårt guide till Öland – ställena du inte får missa

Borgholms slott är väl värt ett besök! Håll utkik efter konserter under sommartid. Foto: Karin Wimark

6. Detta tar jag alltid med mig på resan

Alldeles för mycket grejer, vilket slutar med att jag får kånka runt på många kilo för mycket på varje resa. Varför lär jag mig aldrig? Men en favorit är en portabel högtalare att ha på rummet.


Text: Karin Wimark • 2023-06-26
RestipsRedaktionens favoriter

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen