Annons
Annons
Sommaren 2022 blir Venedigs stadskärna som ett museum med inträdesavgift. Foto: Gettyimages.

Sommaren 2022 blir Venedigs stadskärna som ett museum med inträdesavgift. Foto: Gettyimages.

Italien

Venedig inför inträde och bokningssystem för besökare

Redan 2019 gick Venedigs borgmästare ut med att man skulle börja ta betalt av besökare. Projektet blev sedan framskjutet på grund av pandemin – tills staden återigen såg 80 000 besökare om dagen.

Text: Sofia Zetterqvist • 2021-08-31 Uppdaterad 2021-09-13

Venedig har kämpat med överturism i många år. Trots att alla nattgäster sedan flera år tillbaka betalar en turistskatt har turisterna knappast minskat i antal. Innan pandemin kunde man ha så mycket som 25 miljoner besökare per år, varav 14 miljoner enbart stannade över dagen.

2019 gick borgmästaren ut med att man skulle börja ta betalt för besökare, men sedan kom corona och turisterna försvann över en dag. Tills sommaren 2021 när turisterna återkom – med besked.

Under de senaste veckorna har Venedig ibland haft så mycket som 80 000 besökare om dagen, något som resulterat i ett förbud för större kryssningsfartyg att ta sig hela vägen in till stadens centrum. För några dagar sedan rapporterade den italienska dagstidningen La Stampa att staden nu även inför den tidigare utlovade inträdesavgiften för dagbesökare.

Venedig inför inträde och bokningssystem för besökare
Snart får du betala inträde för att se den berömda Markusplatsen i Venedigs historiska centrum. Foto: Gettyimages.

Inträdet kommer att gälla alla besökare över sex år som inte bor på hotell inne i stadskärnan. Entréavgiften beräknas vara mellan 30 och 100 kronor utifrån säsong och besöket kommer behöva bokas i förväg och sedan kontrolleras med hjälp av ett spärrsystem.

”’Som på ett museum’ säger anhängarna av åtgärden. ’Som på en nöjespark’ svarar de andra.” rapporterar La Stampa från stadens invånare.

Det nya inträdet och bokningssystemet beräknas införas till sommaren 2022. Venedig blir första staden i världen att införa en entréavgift.


Text: Sofia Zetterqvist • 2021-08-31
ItalienNyhet

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen