Annons
Annons
Foto Thinkstock och Getty images

Foto Thinkstock och Getty images

Kroatien

Kroatiska guldkorn – vi jämför Split och Dubrovnik

Vid Adriatiska havet väntar två av Europas badvänligaste sagostäder. Men vilken av dem ska du välja inför sommarens semester? Vi benar ut skillnaderna mellan dessa två kroatiska guldkorn.

Text: Mikael Persson • 2014-04-22 Uppdaterad 2021-06-23

Dubrovnik – lyxigt men turistigt

Gillar du sött, gillar du Dubrovnik! Författaren George Bernard Shaw påstod att den som söker paradiset borde resa hit för att upptäcka det. Lyx och flärd är fortfarande något av ett signum för Dubrovnik som innehåller gott om stjärnprydda hotell och låter gamla stans huvudgata Stradun peka mot ostron och tryffel serverat under skuggande parasoll.
Såväl jetset som kryssningsfartyg lockas hit. Inte så konstigt. Dubrovnik tillhör medelhavsregionens vackraste städer. Ända sedan medeltiden har staden burit på ett gyllene skimmer. Då hette platsen Ragusa och var tidvis en självständig stadsrepublik som klädde sig till fest via framgångsrik handel, hamn och sjöfart.
Den attraktiva väven av palats, springbrunnar och promenadvänlig ringmur saknar motstycke. Samtidigt är den både Dubrovniks största tillgång och förbannelse. Under högsäsong täpps de smala gränderna igen av mängden av turister och chansen att slå sig i slang med äkta Dubrovnikbor är minimal. Stan tycks nästan vara kidnappad av turismen. Reser du utanför högsäsong kan upplevelsen vara rakt det motsatta. Under sådana stunder är allt förlåtet och Dubrovnik väcker våra endorfiner på samma sätt som en rejäl påse smågodis.

Kroatiska guldkorn – vi jämför Split och Dubrovnik
Vackra Dubrovnik är som tagen ur en riddarfilm – men är under högsäsong mer än välfylld med turister.

Split – skön vardagspuls

Vem vill inte bo i ett palats? Det udda är att en hel stad har anammat tanken. För drygt 1 400 år sedan flyttade Split in i kejsaren Diocletianus vittrade boning, som utgör en stor del av staden.
Med ett så spännande tittskåp tillbaka mot romartiden skulle Split kunna
förlita sig på backspegeln och enbart dra in pengar från turism. Istället lever staden sitt eget liv, vilket också är styrkan som destination. Vill du ha liv, puls och kroatisk vardag väljer du alltså Split!
Bad, nöjen och sevärdheter är alltid nära. Branta palatsväggar reser alltjämt ett effektfullt skal kring Jupitertempel, gränder och torgplatser där den abdikerade kejsaren höll tal till folket. Men det finns också något annat. Tvätt på tork signalerar levande vardag bland gamla stans vinklar och vrår. Hamnen är ett regionalt nav för färjetrafiken mot Dalmatiens öar och universitetet står som värd åt 20 000 studenter. Och när Split ska skryta handlar det mer om fotbollslaget Hajduk Split, musikkonserter och pågående konstutställningar än vad som hände för tusen år sedan.

Kroatiska guldkorn – vi jämför Split och Dubrovnik
Split är staden som flyttat in i ett palats, men det vanliga vardags­livet är ändå alltid nära.

Bad

Dubrovnik: klippbad & glittriga stads­stränder 

Vid stadsstranden Banje hittar du nattklubben East-West. Lapad rymmer bland annat Kroatiens Copacabana och vid baren Buza 1 badar du från klipporna alldeles nedanför ringmuren. På den närbelägna ön Lokrum väntar också klippbad liksom en lagun som har så extremt salt vatten att den kallas för Döda havet. Elafiti­öarna, 20–75 minuter med båt, bjuder på flera sköna stränder, till exempel på Kolocep och Sunj på ön Lopud.

Split: avstampet mot sköna badöar

Stadsstranden Bacvice och bad­vikarna vid Bene duger gott för svalka, men är inte mycket att skryta med i övrigt. Ta istället färjan till öarna Brac, Vis och Hvar och du når några av Adriatiska havets läckraste bad.

Mat

Dubrovnik: Romantisk finmiddag & jetset

På Gunduliceva poljana 8 finns Kamenice som betyder ostron och ger vägledning till vad som finns på menyn. Cevapcici, vitlöksdoftande köttfärs­järpar, är perfekt till lunch och bäst på Taj Mahal på Nikole Gucetica 2. Boka bord på Nautika, Brsalje 3, och du fyller kvällen med scampi, tryffel och mintstrudel liksom kändismingel till havsutsikt.

Split: kvarterskrogar & husmanskost

I Split Ù�ter du den lufttorkade skinkan prsut och köttgrytan pasticada på biff som legat i dygnslång marinad av vinäger, rosmarin och citron innan den kokats till sötsur perfektion i sällskap av skinka, rödvin, muskot och kryddnejlika. Konoba Kod Joze, Sredmanuska 4. Kvarterskrog med öl på fat, fisk, skaldjur och läcker husmanskost. Sperun, Sperun 3, frestar med alltifrån sardeller och kapris till lamm­stek och scampi bouzzara.

Kroatiska guldkorn – vi jämför Split och Dubrovnik
Dag blir kväll och det är dags att ta ett bord med havsutsikt i Dubrovnik.

Favoriter

Dubrovnik: jazz, glass & romantiskA hotell

Staden gör sig bra från toppen av berget Srdj. Ta linbanan dit och njut av klara morgonvyer över Adriatiska havet och fjärran öar. Testa också den ljuvliga glassen på Dolce Vita, Naljeskoviceva 1a och lyssna till livejazz på kultförklarade Troubador på Buniceva poljana 2. Mer stjärnglans? Då tar du in på romantiska Villa Dubrovnik, villa-dubrovnik.hr, som på ett klipputsprång med utsikt över gamla stan bäddar med egyptisk bomull.

Split: kaffe, smultron & choklad

Marknaden Pazar, mellan färjehamn och kejsarpalats, bjuder på ett underbart virrvarr av färska smultron, starka ostar, panamahattar och stekos. Café Luxor är en turistfälla, men vi förlåter allt tack vare solnedgångskaffe på trappstegen mot palats­torget Protiron. Dessutom, den svarta cirkeln framför bardisken påstås ha varit hjärtat i ett romerskt Venus­tempel. Skojiga konstnärskaféet Academia Ghetto Club, på Dosud 10, fungerar bra på kvällen. Missa inte shoppingen i gamla stan som radar upp märkes­butiker, men även bjuder på kroatiska chokladfavoriten Kras, på Narodni tragesa 6, och slipsspecialisten Croata på Kresimirova 11.

Sevärt

Dubrovnik: sagolik solnedgång från ringmuren

Ringmuren. På 45 minuter vandrar du ett komplett varv. På ena sidan finns havet, på andra sidan det medeltida Ragusa. Strosa på gamla stans blänkande paradgata Stradun mot Onofrios fontän, franciskanerkloster med ett av världens äldsta aktiva apotek, och Rektorspalatset Knezev Dvor varifrån Ragusa styrdes.

Split: tidsresa tillbaka till romartiden 

Palatset. För drygt 1 700 år sedan abdikerade den romerska kejsaren Diocletianus, flyttade hem till Dalmatien och byggde ett väldigt palats av murar, tempel och träd­gårdar. Idag rymmer komplexet Splits gamla stad och nås bland annat via den pampiga Silverporten. Katedralen St Dominus uppfördes över Diocletianus mausoleum. Kika på den svarta sfinxen som vaktade kejsarens grav och ta sedan trapp­stegen upp till klocktornets topp med svindlande utsikt över Split.

Kroatiska guldkorn – vi jämför Split och Dubrovnik
Utsikt över Split från Dominus­katedralens klocktorn.

Utflykter

Dubrovnik: djupa fjordar & gröna öar

Bara någon timmes resa söder om staden väntar Montenegro och medeltida Kotor intill en av Europas djupaste havsfjordar. Föddes Marco Polo verkligen på Korcula? Vi vet inte om ryktet är sant. Men ön tillhör definitivt Adriatiska havets vackraste med tung grönska, fenomenala stränder och romantisk öhuvudstad – som heter just Korcula.

Split: Bad, klättring & vandring

Makarska, 1,5 timmes bussresa söderut, har sin egen riviera, men också naturreservatet Biokovo med örnar, bergsgetter, vandrings­leder och svindlande utsikt över den dalmatiska kusten. Vis, 2,5 timme med färja från Split, fridfull ö med sömniga byar, fina vandringar och klippomslutna badbukter. Trogir, knappt 1 timme med lokalbuss, världsarvslistad medel­tidsstad med stadsmur, fästning och katedral.

Kroatiska guldkorn – vi jämför Split och Dubrovnik
Dubrovniks hamn – från viktigt handelscentrum till turistmagnet.

Text: Mikael Persson • 2014-04-22
KroatienRestipsDubrovnikSplit

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen