Foto: Andreas Offesson

Foto: Andreas Offesson

Kroatien

Sevärdheter i Dubrovnik

Det är lätt att bli förförd av Dubrovnik. Helheten är magnifik. Men missa inte detaljerna!

Text: Mikael Persson • 2009-05-14

1) Pileporten

(Vrata od Pila)

Själva början på Stari Grad, gamla stan. Pileporten, som vetter åt väster, är huvudporten som leder in till gamla stan (den andra stora porten heter Ploce och vetter åt nordöst). Under tiden då Dubrovnik var republik låstes porten varje kväll och nycklarna överlämnades till prinsen. Rikta blicken uppåt nÙ�r du står vid den yttre porten så ser du Dubrovniks skyddshelgon, St Blasius. Statyn är från 1400-talet.

2) Franciskaner-klostret

(Franjevacki Samostan)

Snett mitt emot Onofrios stora fontän ligger ett franciskanerkloster från 1300-talet som rymmer vad som sägs vara världens äldsta apotek. Apoteket grundades av munkarna 1317 och är fortfarande i bruk. Förutom apoteket finns här ett litet museum som har laboratorieföremål och medicinsk litteratur från apotekets tidiga dagar.

3) Sponza-palatset

(Palaca Sponza)

Ligger på Loggiatorget/Luza och var en av de få byggnader som överlevde jordbävningen 1667. Palatset är en mix av arkitekturstilar: på nedre botten kan du se renässansens rundade valv och på andra våningen finns typiskt venetiansk-gotiska fönster. Ett tag fungerade palatset som tullhus, sedan myntfabrik. Idag rymmer palatset statsarkivet, som har en ovärderlig samling av nästan tusenåriga dokument.

4) Rektorspalatset

(Knezev Dvor)

Under flera århundraden centrum för förvaltningen av republiken Ragusa
(Dubrovniks gamla namn). I palatset, som byggdes på 1400-talet, bodde “rektorn”, det vill säga fursten, som styrde Ragusa. På 1400-talet skadades palatset av en krutexplosion, senare av en eldsvåda och därefter av den stora jordbävningen. Palatset har till följd av detta kommit att bli en blandning av sengotisk stil och tidig renässans-stil.

5) Stadsmuren

(Gradske Zidine)

En vandring på Stari Grads storslagna stadsmurar är ett måste när du besöker Dubrovnik. Utsikten över terrakottafärgade tak, trånga gränder och blått adriatiskt hav är magnifik. Muren är cirka två kilometer lång och tar omkring 45 minuter till en timme att gå, fotopauser inräknade.


Text: Mikael Persson • 2009-05-14
KroatienRestipsDubrovnik

Scroll to Top