Annons
Annons
Konst i Lettland vid stranden

Visste du att Lettland har vingårdar? Det också mycket mer finns att upptäcka på andra sidan Östersjön. Foto: Johan Marklund

Lettland

3 måsten i Lettland som inte är Riga

När man besöker Lettland är det lätt att fastna i huvudstaden Riga, som på alla sätt och vis är värt ett besök, men här listar vi tre platser till att se.

Text: Christian Daun • 2021-11-03 Uppdaterad 2021-11-03

The bridge to nowhere

Mitt ute på en äng, nära byn Irlavas, ligger en 55 meter lång järnvägsbro som leder, ja, ingenstans. Berättelsen bakom den övergivna stumpen är sorglig. Bron var tänkt att ingå i järnvägslinjen mellan Tukums och Kuldiga, men projektet övergavs i och med andra världskrigets utbrott och bron blev stående. Mitt ute i ingenstans, ledande ingenstans.

Bro i Lettland
En bro utan syfte. Foto: Johan Marklund

Abavas Winery

Den som besöker bron har inte långt till Abavas, den vackert belägna gården där Lettlands främsta viner tillverkas. Den som förhandsbokar i maj–september kan få en guidad tur av ägaren Martins Barkans, följt av en provsmakning (vin, cider, mousserande och likörer) av sortimentet.

Läs mer i tillhörande reportage: Roadtrip i Lettland: Sovjet-vibbar, vingårdar och konst

Salaspils Memorial

Här, i nazisternas arbetsläger, vistades omkring 20 000 människor. Idag har Salaspils omvandlats till en plågsamt vacker minnesplats. En monolit av grå betong vilar fallen mot ett fundament fullt av streck. Streck efter streck efter streck och så en davidsstjärna vid slutet. Och en tidsangivelse: 1944.12. Det var då lägret upphörde. Bortom monumentet: sju jättelika stenstatyer i olika stadier av förtvivlan. Från en dold högtalare någonstans i fjärran hörs taktfasta hjärtslag. En plats som gör intryck.

Salaspils Memorial – ”en plats som gör intryck”. Foto: Johan Marklund

Text: Christian Daun • 2021-11-03
Lettland

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen