Annons
Annons
Kyrka vid sjö i Nordmakedonien

Häng med till Balkan genom smaker och berättelser. Foto: GettyImages

Nordmakedonien

9 matiga tips till Nordmakedonien

Följ med på en matresa till Balkan i den nya boken "Diadonnas Balkanmat" där vi får ta del av klassiska rätter och nordiska tvister, liksom en glimt av livet på Balkan. Här listar hon även 9 tips till Nordmakedonien.

Text: Karin Wimark • 2021-10-26 Uppdaterad 2021-10-27

Hej Diana ”Diadonna” Dontsova! Varför en bok om Balkanmat? 

– Det har hittills varit mycket fokus på Grekland, Mellanöstern, Italien. Nu tror jag att Sverige är redo för Balkan – både matmässigt och området. Jag har rötter i Nordmakedonien och växte upp med med maten, språket och kulturen så det kändes naturligt att boken skulle handla om Balkan.

– Maten på Balkan har starka influenser från det både det grekiska och turkiska köket. Men det som är typiskt för Balkan och som särskiljer det från Norden är meze, smårätterna. Matkulturen baseras ofta på smårätter och plockmat på råvaror som fetaost, tomater, paprika, bönor och kål. Dessutom sitter man länge och njuter, gärna i stora sällskap. Gemenskapen är viktig!

Kokboken Balkanmat och livet kring det dukade bordet.

Nordmakedonien

Diadonna har en speciell anknytning till Nordmakedonien och vi passade på att fråga vad man inte får missa vid en resa dit. Här är hennes bästa tips på restauranger, vingårdar och marknader.

1. Bästa klassiska restaurangen

Restaurant Korzo är en favorit och ligger centralt på gågatan i staden Bitola. De serverar klassisk makedonsk husmanskost och många av de rätter jag är uppvuxen med i mitt barndomshem kan jag hitta på deras meny. Det serveras i små lerkrus, i stora grytor på klasiskt sätt eller direkt rykande från en panna vilket gör att du får känslan av det genuina matkulturen. Testa Ajvar, Cevapcici och deras Mesana skara som är en mixad grilltallrik. Missa inte den smälta osten Topeno Sirenje, perfekt som tillbehör.

2. Bästa frukosten

På Novi Pazar (nya torget) i Bitola finns ett Burek-ställe dit vi brukar gå och äta frukost. Den frasiga filodegspajen är oftast fylld med köttfärs, men går att välja med vitost eller spenat och serveras ofta med yoghurt. Dessutom löjligt billigt. Gå dit!

3. Balkans svar på Langos

På Bar Manaki i Bitola kan du äta mekici som är Balkans svar på langos eller en skål corba som är en soppa på kalv som ska beställas in med ett litet glas rakija eller raki, ett brännvin gjort på vindruvor.

4. Bästa marknaderna

Man får inte åka till Balkan utan att besöka en marknad! Oftast hittar man dem i städernas gamla stadskärna (Stara Charshija). Här finns matmarknaden, köttmarknaden, ostmarknaden, det mesta lokaltillverkat i byarna runtomkring. Här hittar du också frisören i vita rockar, skomakaren, skräddaren, plåtslagaren, ja alla de där gamla yrkena som stolta lever vidare. Spana in den gamla stan i staden Bitola eller Skopje –och slå dig ner på någon restaurang med klassisker så som cevapcici, pljeskavica, frasiga burek och tomatsalladen shopska salata för att nämna några rätter.

Diana ”Diadonna” Dontsova är aktuell med en ny bok om Balkanmat. Foto: Freddy Billqvist

5. Bästa utflyktsmålet

Vid den vackra staden Ohrid ligger en av Europas äldsta och djupaste sjöar – Ohridsjön. Om du tröttnar på stadslivet så är detta ett perfekt utflyktsmål för sol och bad. Staden bjuder på pittoreska gränder och landskapet runtomkring för tankarna till Toscana med böljande kullar och vinodlingar. På en udde vid sjön ligger Sveti Jovan Kaneo – en av landets äldsta, makedonsk-ortodoxa kyrkor från 1200-talet varifrån du har en utsikt över hela Ohridsjön. Vykortsvackert minst sagt!

6. Bästa kaféet

När sötsugen kickar in äter vi oftast baklava eller tulumba– två klassiska där man sötar efteråt i form av en sockerlag och häller över. Bredvid den lilla floden Dragor i centrala Bitola har du Slatkarnica Stela, ett konditori om du vill avnjuta klassiska bakverk. Vill du bara dricka något svalkande eller ta en kaffe är Bar Charshija ett mysigt café i Gamla Stan. Förmodligen det allra mysigaste.

Sankt Johannes kyrka i Kaneo vid Ohridsjön. Foto: Diana ”Diadonna” Dontsova

7. Bästa restaurangen i Skopje

Makedonska huset, Makedonska Kuka är en restaurang som samlar alla klassiska, traditionella rätter och varvar mat med uppträdanden och musik. Den finns även i staden Prilep. Där sitter du i en folklore miljö med traditionella krukor och folkdräkter runt omkring dig. En annan restaurang i Skopje som absolut bör besökas är Skopski Merak. När du kikar på deras meny, kasta extra öga på husets specialiteter. Där hittar du alla mina favoriträtter som tavce gravce, turli tava, selsko meso och sarma. Missa inte den här pärlan.

8. Bästa restaurang och musik

På restaurangen Belvedere i Ohrid går vi alltid för livemusik och bra mat. Utomhus spelar ofta trubadurer och inomhus kan du uppleva makedonsk folkdans där folk ofta uppträder i folkdräkter. Beställ in något grillat och meze förstås. Missa inte vitlökskrämen makalo som är perfekt till både den grillade tallriken men också brödet. Vill du äta god mat i en mysig gränd är det Restaurant Sveta Sofija du ska boka bord på. Dessa två ställen är givna när jag är i Ohrid.

9. Bästa vingården

Det finns mycket gott kroatiskt vin på Balkan, men jag tycker man även ska utforska vin från Nordmakedonien. En favorit är vingården Tikves i området med samma namn som du kan besöka för vinturer och provsmakningar. När vi var där sist bokade vi en 5-rätters middag med lika många viner till för en struntsumma. Man sitter och äter inne bland vintunnorna och själva vinproduktionen i en otroligt vacker miljö. Dessutom fyller de på glasen tills flaskorna är tömda.

Diadonnas Balkanmat: och livet kring det dukade bordet finns på nätbokhandlare för ca 225 kr. Läs mer och inspireras på hennes Instagram: @diadonna, podcasten Maten & Livet med Walldén/Diadonna och bloggen bydiadonna.femina.se

Mat från Balkan, som rostad paprika.
Ett axplock av mat från Balkan. Foto: Diana ”Diadonna” Dontsova


Text: Karin Wimark • 2021-10-26
NordmakedonienMat och dryck

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen