Skönt häng hittar du i stadsdelen Grünerløkka.

Skönt häng hittar du i stadsdelen Grünerløkka.

Norge

24 timmar i Oslo

Så överlever du ett dygn i en av världens dyraste städer utan att bli barskrapad – och får en riktigt kulturell, smakrik och kul upplevelse på köpet.

Text: Kajsa Gustafsson • 2013-05-17

Missa inte

Besök vackra Oslomarka. Du tar dig hit på bara 20 min med spårvagn från centrum. Här finns vandringsleder i skog och mark och här och var hittar du små mysiga kaféer som serverar nygräddade våfflor.

08.30 Frukost

Innan du tar dig an staden gäller det att ladda upp ordentligt med energi. På Grand Hotel kan du äta en brakfrukost i hotellets restaurang, Grand Café (Karl Johans gate 31, afmuseet.no). Här hittar du allt och lite till som bör finnas på en frukostbuffé, och dessutom till rimligt pris även om du befinner dig i en av världens dyraste städer.

10.00 Kultur i världsklass

Konst är inte för alla, men Astrup Fearnley-museet (Strandpromenaden 2, afmuseet.no) är det. Här finns häftig konst som får vem som helst på fall och dessutom är det ett av världens mest spektakulära byggnadsprojekt. 7 000 kvadratmeter stort, en egen sandstrand, tillhörande skulpturpark och ett utsiktstorn.

24 timmar i Oslo
Astrup Fearnley-museet bjuder på vacker vy över Oslos vatten.

Missa gärna

Aker Brygge. Visst, det är en vacker syn att se alla båtar som ligger och guppar i vattnet men här flockas turisterna och priserna är sanslösa i både butiker, kaféer och på restaurangerna. Leta dig hellre bort från turistgatorna och in på de mindre stråken för bättre priser och mindre folkmassor.

12.30 Matmekka

Så sent som i höstas slogs portarna upp till den nya Mathallen (Mariedalsveien 17, mathallenoslo.no) i Vulkanområdet. Ambitionen är att vara ett center för norsk matkultur och att kunna erbjuda det där lilla extra som vanliga matbutiker inte har. Här kan du handla närodlade råvaror, ta en fika i något av kaféerna eller köpa med dig något gott från delikatessbutikerna. Dagens lunch serveras också på ett flertal ställen och oftast görs maten mitt framför näsan på dig. En lyxigare variant av snabbmat helt enkelt.

14.00 Operahuset

Den nya Operan (Kirsten Flagstads pl 1, operaen.no), Oslos stolthet, stod färdig förra våren. Bara arkitekturen är en fröjd för ögat. Ta en guidad tur inne i byggnaden, slå dig ner i baren eller varför inte passa på att se en föreställning? Taket är konstruerat för att man ska kunna gå på det och på sommaren hålls det konserter där uppe med jämna mellanrum.

16.00 Strosa i Grünerløkka

Ta en tur i det område som är Oslos svar på Stockholms Södermalm – Grüner­løkka. Detta gamla arbetarkvarter, som håller på att bli ett av Oslos mest attraktiva områden, bjuder på både häftiga barer, restauranger och vintagebutiker. Kvällstid fylls stadsdelen med partysugna människor. Missa inte Velouria Vintage (Thorvald Meyers gate 34, velouriavintage.no), en charmig butik med riktigt snygga vintageplagg.

18.00 Törstsläckare

Bar Boca (Thorvald Meyers gate 30) tar dig 50 år tillbaka i tiden med sin retrokänsla och här serveras troligtvis Oslos bästa drinkar. Trots att det är ett relativt litet ställe är det en pulserande och gemytlig stämning och får väl kallas för en av stadens populäraste barer just nu. Med andra ord ett perfekt ställe att börja kvällen på.

20.00 Fisk- och skaldjursfrossa

Älskar du fisk och skaldjur är det restaurangen Fjord (Kristian Augusts gate 11, restaurantfjord.no) du ska gå till. Här serveras inget annat än det havet kan erbjuda. Varje vecka ändras menyn och här erbjuds också en fantastisk vinlista för den som uppskattar drycken lika mycket som maten. Se till att boka bord i tid och be gärna om ett bord med utsikt över köket. Normala priser för att vara i Norge, men väl värt pengarna.

23.00 Party, party

Oslo har ett brett utbud av både barer och nattklubbar. Internasjonalen (Youngstorget 2, internasjonalen.no) är ett populärt ställe för både unga och gamla. Nedanvåningen är en bar och ovanvåningen är ett dansgolv. Vare sig du bara vill ta en öl i baren eller dansa dig svettig in på småtimmarna kan du lita på att du får en höjdarkväll här.

24 timmar i Oslo
Anländ med fördel till Mathallen på tom mage.

Text: Kajsa Gustafsson • 2013-05-17
NorgeRestipsOslo

Scroll to Top