Annons
Annons
Populärt bastuhäng på Sørengas Badstue- og helårsbadeanstalt i Oslo. Foto av: Henrik Bonnevier

Populärt bastuhäng på Sørengas Badstue- og helårsbadeanstalt i Oslo. Foto av: Henrik Bonnevier

Danmark

5 nordiska kallbad, källor och heta bastubad

Vad är speciellt med nordiska bad och var finns de mest spektakulära? I boken Nordiska bad besöker Ulrica Nordström svenska kallbad, finska bastubad och isländska källor för att ta reda på mer om traditioner, attityder och livsstilar.

Text: Karin Wimark • 2019-12-02 Uppdaterad 2021-06-22

De nordiska länderna har starka badkulturer. Det kalla klimatet och ländernas geografiska utformning har gjort att vissa former av badande etablerade sig redan under förhistorisk tid. Bastubad, kallbad, källbad och motionsbad är en del av Nordens kulturhistoria som har överlevt i tusentals år.

I vetenskap, konst, litteratur och religion möter vi berättelser om vattnets betydelse för människan och naturen – som en god och förödande kraft, som nytta och en symbol och metafor för rening. Vi badar av hygieniska, medicinska, religiösa och stärkande skäl men också för att umgås och slappna av.

Författaren till boken Nordiska bad, Ulrica Nordström, delar med sig av fem bad för Vagabonds läsare. Resten kan du läsa mer om i boken.

Ressugen? Läs mer från vagabond.se här!

5 nordiska kallbad, källor och heta bastubad

Helsingfors, Finland

Allas Sea Pool

Det är underbart att mitt i vintern simma i en 28-gradig bassäng samtidigt som man blickar ut över presidentpalatset och färjorna som går från hamnen till Suomenlinna. Här kan man också bada isbad och bra finsk bastu. Under en helg i Helsingfors kan man också passa på att besöka den moderna bastun Löyly och Georgsgatans simhall som är Finlands äldsta.

Hofsós, Island

Hofsós Pool

Om man tar en tur till Island och åker norrut på ön är ett besök i den lilla byn Hofsós värt omvägen. Här ligger en av Islands vackraste simbassänger byggd på en höjd över havet med utsikt över Skagafjorden och ön Drangey. Bättre utsikt från ett bad går nog inte att få. 

Skåne, Sverige

Kallis och Ribersborgs kallbadhus

En badhelg i Skåne är inte att underskatta. Åk först till Kallis i Helsingborg där du doppar dig i Öresund med utsikt mot Helsingör. Ta sedan Pågatåget till Malmö och upplev den fina stämningen på Ribersborgs kallbadhus.

Oslo, Norge

Sørengas Badstue- og Helårsbadeanstalt

Vinterbadande har blivit populärt igen i Norge. Flera spännande bastur har öppnat runt om i landet som gör att man året om kan ta kalla bad och värma sig efteråt. Sørengas Badstue- og helårsbadeanstalt ligger precis bredvid operahuset i Oslo och är en enkel bastuinrättning med supermysig stämning.

Köpenhamn, Danmark

Frederiksberg Svömmehal

Utifrån ser det ut som en helt vanlig simhall men inne i badhuset finns en dansk konstskatt. Här kan man motionssimma med den danske konstnären Vilhelm Lundstrøms mäktiga mosaikverk från 1930-talet ovanför sig.

 

Boken går att köpa online

Quiz: Har du koll på Baltikum – Estland, Lettland, Litauen?

Bästa stränderna på Seychellerna – vi listar 7 favoriter

Det här blir den djupaste poolen i världen


Text: Karin Wimark • 2019-12-02
DanmarkFinlandIslandNorgeSverige

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen