Annons
Annons
Ta tåget genom Norge. Foto: GettyImages

Ta tåget genom Norge. Foto: GettyImages

Norge

Nu släpper SJ biljetter för tågresor i Norge

Att tågsemestra i Sverige och Norge får en skjuts framåt i och med att SJ Norge den 10 mars börjar sälja biljetter till sju norska sträckor. Dessutom ger SJ förslag på tre fantastiska rutter för tågluff.

Text: Helle Kikerpuu • 2020-03-10 Uppdaterad 2021-06-22

Det nyvaknade intresset för tågresor över den svensk-norska gränsen beror på att SJ i juni förra året fick i uppdrag att köra och utveckla trafiken på sju norska sträckor. Trafiken som vanns i en upphandling kommer köras på Dovrebanen (Oslo-Trondheim), Nordlandsbanen (Trondheim-Bodø) och fem underliggande sträckningar/linjer:

Nu börjar alltså biljetterna för sommarens tågresor att säljas. I vår lanseras även SJ Prio i Norge som blir det första kundprogrammet för tåg i Norge.

– Det känns riktigt bra att lansera kundprogrammet SJ Prio även på den norska marknaden. Det är en av de bästa sakerna vi plockar som inspiration från svenska SJ AB. Vi har en stark tro på att detta kommer göra att fler norrmän och svenskar utnyttjar sina poäng för att resa i respektive grannland, säger Lena A Nesteby, kommersiell direktör i SJ Norge.

Kundprogrammet betyder att svenska SJ Prio-medlemmar kan använda sina poäng även till att köpa norska tågresor (och vice versa). Med bara ett knapptryck kan svenska kunder gå från sj.se till norska sajten sj.no och boka sin resa. Vid lanseringen är det två skilda bokningssystem, men på sikt är tanken att det ska gå att köpa norska resor på sj.se och tvärtom på den norska sajten.

Nu släpper SJ biljetter för tågresor i Norge
Raumabanans järnväg tar dig förbi Trollväggen i Romsdalen. Foto: Leif Johnny Olestad/Visit Norway

Tre tågäventyr:

1. Nord-rutten:

Östersund-Trondheim-Bodø-Lofoten-Narvik-Kiruna

Resan går genom växlande fjällandskap, böljande kulturbygder och majestätiska kuster. En del av Nordlandsbanen, som sträcker sig mellan Trondheim och Bodö, går till exempel över det vidsträckta fjällområdet Saltfjellet. Räcker det inte med vyerna ombord, kan man kliva av på Lønsdal Stasjon och Hotell Polarsirkelen och vandra vandringsleder i nationalparken Svartisen.

Efter tio timmars resa blir nästa stopp Bodø, som ligger vackert på en halvö och erbjuder både charmigt stadsliv och mer natur. Här kan man paddla kajak, ta en passagerarbåt ut i skärgården, spana efter havsörn eller hyra in sig på fisketur. Största attraktionen är dock den dramatiska Saltstraumen, som räknas till världens starkaste tidvattenströmmar.

Från Bodø till Lofoten går det expressbåt. Båtar till huvudorten Svolvær och en av de mindre öarna Værøy går dagligen. Få platser på jorden erbjuder lika andäktig, monumental natur som Lofoten. Mäktiga taggiga bergväggar som står i givakt.mHemresan till Sverige går med lokalbussar till Narvik och därefter tåg på Ofotenbanen/Malmbanan till Kiruna.    

Nu släpper SJ biljetter för tågresor i Norge
Nord-rutten tar dig via pittoreska Trondheim. Foto: Martin Hündlykken Visit Norway

2. Öst-rutten:

Karlstad-Oslo-Hamar-Röros-Trondheim-Östersund

Börja med att upptäcka Oslo och efter några dagar tar ni tåget norrut mot Hamar, som ligger mellan rullande kulturlandskap och Mjösa, Norges största insjö. Här ska ni kolla in Domkirkeodden. Den täcker ruinerna av den 950 år gamla Hamar katedral och har av, amerikanska tidskriften Travel + Leisure, röstats fram till ett av världens vackraste museer.

Från Hamar tar man Rörosbanan till världsarvstaden Röros, vars trähusbebyggelse är bland de äldsta i Europa. Staden grundades år 1644, när man upptäckte kopparmalm i området. Drygt två timmars vacker tågresa bort ligger Trondheim med imponerande Nidarosdomen.

Staden lockar numera även till sig matnördar. Den räknas som Norge nya mathuvudstad, ett kulinariskt centrum för Trøndelags alla småproducenter och fiskare. Surf´n´turf på riktigt med andra ord. Kritikerrosade teaterrestaurangen Røst Bistro och Jossa Mat og Drikk rekommenderas.

Sedan börjar återresan på Meråkerbanan, förbi stationen i Hell som alla utländska turister vill fotografera, mot Östersund.

Nu släpper SJ biljetter för tågresor i Norge
Öst- och västrutten tar dig via Oslo där ett stopp är stadens moderna operahus. Foto: Björn Eirik Ostbakken/Visit Norway

3. Väst-rutten:

Östersund-Trondheim-Dombås-Åndalsnes-Dombås-Oslo-Göteborg

Delvis samma resa som ovanstående, men nu ligger slutmålet i det mäktiga fjord-Norge och Åndalsnes, som räknas som Norges stora klättringsmetropol. Eller Tindehovedstad, de höga bergstopparnas huvudstad, som staden kallar sig själv.

Första stopp på resan efter Trondheim kan göras i Hjerkinn. Här finns det många möjligheter till vandring och att pricka av en arkitektonisk pärla: Snøhetta utsiktpaviljong, med utsikt över fjälltoppen Snøhetta.

Från järnvägsknuten Dombås byter ni tåg till Raumabanan, som matchar de omtalade schweiziska järnvägarna i skönhet. Den bjuder på snötäckta fjälltoppar, hisnande vattenforsar och Norges kanske mest fotograferade järnvägsbro, Kylling bru.

Slutmålet Åndalsnes ligger vackert vid Romsdalsfjorden. Toppattraktion är Romsdalseggen, drygt 900 meter över havet, som röstades fram till Norges vackraste vandringsled 2018. Från toppen ser du Åndalsnes, Trollveggens och Trolltinders fjälltoppar, och dessutom ända till Molde och havet i väst. Luffen går sedan tillbaka mot Dombås och därefter söderut mot Oslo och vidare mot Göteborg.

Nu släpper SJ biljetter för tågresor i Norge
Romsdalstrappa vid Åndalsnes är ett av västruttens huvudnummer. Foto: Matti Bernitz /Visit Norway

Tågresor med SJ Norge

• Den första premiärturen för SJ Norge går 8 juni 2020.  

• Tågbiljetter i Norge släpps alltid 90 dagar innan avgång. Nya avgångar släpps varje timme och efterhand blir därmed utbudet på SJ.no allt större.  

• Köp kan göras på sj.novy.no samt norska nationella biljettsystemet Entur.

• SJ släpper en norsk boknings-app senare i vår.

• Svenska SJ Prio-poäng kommer kunna användas i Norge och vice versa.

• Inledningsvis kan svenska kunder med bara ett klick gå från sj.se till sj.no.  I dag är det två skilda bokningssystem, men på sikt är tanken att det ska gå att köpa norska resor på sj.se och tvärtom på den norska sajten.

 

Lyssna på vår podcast:

”Resor med Vagabond”

Vagabond listar: Årets 30 bästa resmål 2020

Vagabonds podcast: Tågluffa med barn

Nytt land och tågluffarpass – fem nyheter från Interrail


Text: Helle Kikerpuu • 2020-03-10
NorgeSverigeTågresor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen