Annons
Annons
Preikestolen. Turisternas egentliga mål. Foto: Istock.

Preikestolen. Turisternas egentliga mål. Foto: Istock.

Norge

Turistinvasion i norsk by efter miss i Google Maps

På senare tid har turister flockats till den norska byn Fossmork. Men turisterna har inte kommit hit frivilligt. På grund av en bugg i Googles karttjänst har de trott att de varit på väg mot den kända fjällplatån Preikestolen, drygt tre mil därifrån.

Text: Johanna Jackson • 2017-05-09 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

Enligt invånare i den lilla byn har buggen i Google Maps lett att hundratals förvirrade turister hamnat på villovägar. Det skriver flera tidningar och hänvisar till den lokala tidningen Stavanger Aftenbladet.

Turisternas egentliga mål är den 604 meter höga klippan Preikestolen som ligger vid kanten av Lysefjorden. Fossmork ligger också på Lysefjorden – fast på andra sidan. 

– De säger att de ska Preikestolen och förstår ingenting. Google Maps leder dem över Lysefjordbroen och in i Fossmork. Vägen här är ganska smal och ibland blir de ganska upprörda när vi säger att de behöver åka tillbaka, säger Fossmork-bon Gunnar Bøe till tidningen.

Samtidigt som många av turisterna blir besvikna när de upptäckt misstaget välkomnar invånarna den missriktade turistboomen.

– Det är ganska trevligt. Vi får prata med kineser och japaner, och det var en amerikan som ville köpa en stuga här. Han tyckte stället var fantastiskt, fortsätter Gunnar Bøe.

Till Aftenposten säger en talesperson från Google att man välkomnar feedback och att man ständigt jobbar med att förbättra tjänsten. Roy Jarle Johansen är skyltansvarig på Norges vägmyndighet Statens Vegvesen. Han säger att man kommer att undersöka problemet. 

– Jag tycker att vi borde få till något som visar folk rätt, nu när det är en så pass välbesökt plats, säger han till Aftonposten.

8 anledningar till varför du borde besöka Lofoten

Skulle flyga till Australien – hamnade i Kanada


Text: Johanna Jackson • 2017-05-09
Norge

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top