Annons
Annons
På skidor i Chamonix. Foto: Istock.

På skidor i Chamonix. Foto: Istock.

Frankrike

5 resmål för en weekend på skidor

De flesta alpbyar är inte större än att du blir vän med dem på några dagar. Skidor åker du till sista april och när snön börjar smälta snörar du på dig vandringskängorna.

Text: Redaktionen • 2016-12-13 Uppdaterad 2021-07-21

1. Alagna, Italien

Paradis för friåkare

Den pittoreska byns slogan Free-riders paradise talar sitt tydliga språk. Här handlar det främst om offpiståkning av yppersta- klass. Liftarna och pisterna är få till förmån för lätttillgängliga snöfält som breder ut sig och erbjuder puder-åkning i flera dagar efter snöfall. Men som en del av Monterosa ski når du även dalarna- Gressoney och Champoluc, som har betydligt mer utbyggda lift- och pistsystem, om det Ù�r manchester som lockar. Men håll koll på vinden. Vissa kabinbanor stänger vid blåst och då riskerar du att bli strandad i fel dal. Missa inte att boka en natt på en rifugio- i området. Det är en oförglömlig upplevelse att innan liftarna har öppnat byta sängen mot skidor – och få en bit av Alpernas näst högsta bergsmassiv för sig själv.

Resa hit: Direktflyg till Milano från Stockholm och Köpenhamn, bil från Malpensa flygplatsen till Alagna (10 mil).

5 resmål för en weekend på skidor
Vita toppar i Alagna. Foto: Bigstock.

2. Matrei in Osttirol, Österrike

Barnfamiljens favorit

I byn Matrei in Osttirol är den österrikiska charmen och det genuina bevarat. Läget i nationalparken- Hohe Tauern gör den till den perfekta utgångspunkten för dig som vill snöra på sig kängorna – här finns 1 200 kilometer markerade vandringleder anpassade till allt från korta promenader till långturer. Vill du hellre cykla finns här en uppsjö terrängcykelrutter. 

Vintertid är det förstås Östtyrolens största sammanhängande skidsystem, Grossglockner Resort Kals-Matrei, som lockar. Nedfarterna har svårighetsgrader som passar hela familjen. Och liftköerna lyser med sin frånvaro. Lugnet i pisterna gör byn till en av Alpernas bästa skidorter för barn-familjer.

Resa hit: Direktflyg från Stockholm och Köpenhamn till Salzburg och med en mellandning till Innsbruck eller Klagenfurt. Därefter buss eller bil (15–20 mil).

5 resmål för en weekend på skidor
Matrei in Osttirol. Bästa vandringen, kortaste liftköerna. Foto: Istock.

3. Chamonix, Frankrike 

Skidåkningens huvudstad

Franska Chamonix är en enda stor fest. Dygnet runt. Skid-åkare och bergsklättrare har i decennier vallfärdat hit och mest lever alpstaden – som brukar kallas skidåkningens huvudstad – upp på våren.
Så på med solskyddsfaktorn, spana mot Alpernas högsta topp, Mont Blanc, och tillbringa dagen utövande valfri alpin aktivitet. Valmöjligheterna är knappast fler någon annanstans i världen. Ge dig sedan ut i det pulserande nattlivet. Här ligger fullproppade krogar, kaféer, barer och nattklubbar på rad. 

Resa hit: Direktflyg till Genève från Stockholm och Köpenhamn, därefter delad minibuss till Chamonix (8 mil).

5 resmål för en weekend på skidor
Chamonix. Världens skidhuvudstad hittar du på Mont Blancs sluttningar. Foto: Istock.

4. Gstaad, Schweiz 

För stora plånböcker

I exklusiva Gstaad kan du förena skidåkning och andra alpina aktiviteter med spa-besök och lyxshopping. Bli inte förvånad om du i den bilfria byn springer på celebriteter som är här för att andas schweizisk alpluft och botanisera bland klädmärken som Prada och Louis Vuitton. Går du “all in” bor du förstås på världsberömda Gstaad Palace som blivit en symbol för alplyxturismen med högklassiga restauranger, spa, gym, egen squashbana samt flera tennisbanor, inom- och utomhuspool och nära 30 sviter. 

Resa hit: Flyg till Bern med en mellanlandning, bil eller tåg till Gstaad (8 mil).

5 resmål för en weekend på skidor
Checka in på lyxhotellet Gstaad Palace för en guldkant på skidsemestern.

5. Garmisch-Partenkirchen, Tyskland

Tysklands bästa vintersportort

OS-staden från 1936 är kanske mest känd för nyårsdagens traditionsenliga deltävling under den tysk-österrikiska backhopparveckan. Egentligen är den en sammanslagning av byarna Garmisch i väster och Partenkirchen i öster. Den bayerska orten är ensam i Tyskland om att ha sitt skidområde delvis på en glaciär. Men kurorten har mycket mer att erbjuda än traditionella alpina aktiviteter. Varför inte spendera en natt i igloo på landets högsta bergstopp, Zugspitze 2 962 m ö h? Varje år byggs en hel by av snö upp här och det finns både bar, restaurang och möjlighet till varma bad. För den som är spelsugen och istället förlitar sig på tur är ett besök på kasinot Spielbank Garmisch-Partenkirchen ett måste.

Resa hit: Direktflyg till München, därefter tåg (1,5 tim).

5 resmål för en weekend på skidor
I Garmisch-Partenkirchen kan du besöka Tysklands högsta alptopp. Foto: Istock.

Hit ska du åka för billigast skidsemester 2017


Text: Redaktionen • 2016-12-13
FrankrikeÖsterrikeSchweizTysklandWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top