Annons
Annons
Alpbach med berg i bakgrunden

Alpbach är en bra utgångspunkt för en semester i Alperna. Foto: GettyImages/CaptureLight

Österrike

Därför är Alpbach Österrikes vackraste by

Sugen på semester i Alperna? Vagabonds chefredaktör tipsar om en lugn favorit som har utsetts till Österrikes vackraste by.

Text: Fredrik Brändström • 2021-11-25 Uppdaterad 2023-05-01

Vägen upp till Alpbach byggdes inte förrän 1926, och isoleringen har gjort att byn kunnat behålla sin småskaliga charm och sina sedvänjor. Bli inte förvånad om du möter folk som går omkring i lederhosen på stan, här i Tyrolen är man noga med att vårda sina traditioner.

Men det är inte bara isoleringen som fått byn att behålla sin småskalighet. Vid ett möte i Alpbachs kommunfullmäktige 1953 bestämdes nämligen att all bebyggelse i byn skulle harmoniera och att alla nya hus skulle byggas i trä och inte högre än tre våningar. Strikta detaljplaner att följa, men samtidigt har byn röstats fram som Österrikes vackraste, och dessutom utsetts till Europas vackraste blomsterby.

Checka in på ett bed & breakfast och ägna dagarna åt vandring eller skidåkning, beroende på säsong såklart. Ett trevligt ställe som jag rekommenderar är Haus Schönblick. De har rymliga lägenheter i ett typiskt alphus med prunkande balkonger och utsikt över de idylliska hedarna som för tankarna till filmen Sound of Music.

Traditionella hus i österrikiska Alpbach
Som hämtat ur Sound of Music! I Alpbach är moderna höghus bannlysta. Foto: GettyImages/Joaquin Ossorio-Castillo

En bonus om man övernattar i byn är att man vid ankomst får ett rabattkort av sin värd, Alpbach Card. Sommartid kan man med kortet i hand bland annat åka gratis i liftarna och på lokalbussar. Även vintertid ger det en hel del fördelar, som gratis tillgång till längdåkningsspår och även här gratis bussar. Reser man med familj eller ett större sällskap så är det ett bra sätt att spara pengar.

Ett tips på en fin dagstur är att ta gondolliften upp på berget  Wiederbergerhorn och vandra upp till toppen som ligger på 2 128 meter över havet. Här uppe finns också ett lekland med studsmattor, en bra morot om man reser med barn. Alpbach har ingen egen tågstation men det går fint att ta tåget hit från Sverige, åk via Innsbruck och hoppa av på stationen Brixlegg. Där väntar bussar som snabbt tar dig upp till Alpbach.

Alpbach med kyrka i förgrunden och bergen i bakgrunden.
Blomstrande Alpbach lockar resenärer både vinter och sommar. Foto: GettyImages/Max shen

Text: Fredrik Brändström • 2021-11-25
ÖsterrikeAktiv semesterRedaktionens favoriterVandring

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen