Annons
Annons
Annons
Rynek Glowny, stora torget i gamla stan, är navet som allt kretsar kring. Foto: Istock.

Rynek Glowny, stora torget i gamla stan, är navet som allt kretsar kring. Foto: Istock.

Polen

24 timmar i Kraków: Ett dygn i Polens mysigaste stad

Judisk kultur, argentinskt kött, överdådig chokladfrossa och polsk öl. Häng med under ett händelserikt dygn i Polens historiska huvudstad.

Text: • 2016-08-22 Uppdaterad 2021-06-23
Annons

09.00 Frukoststopp

Ta en morgonpromenad i Stare Miasto, gamla stan. Längs smala kullerstensgator myllrar det av mysiga kaféer. Slå dig ner på Resto Illiminati (Gołebia 2) omgiven av röda tegel­ väggar och fyll på med energi i form av müsli med bär, färskpressad apelsin­ juice och kaffe.

10.00 Guidad tur

Nästan vart du än vänder dig kan du se små eldrivna golfbilar som körs av lokalbefolkningen och tar med turister på guidade turer. Kan kännas som en turistfälla, men för 200 zloty (440 kr) får du lära känna Kraków på riktigt. Betala kontant och sätt dig tillrätta. Under en timme får du se och höra historier om gettot, Oskar Schindlersfabrik och de judiska kvarteren. Ha kameran i högsta hugg och be guiden avsluta turen i Kazimierz, de judiska kvarteren.

11.00 Söndagsmarknad

I Kazmierz kan du spendera åtskilliga timmar. Här finns historia, kultur, syna­ gogor, kyrkor, kaféer, restauranger och mycket mer. Börja vistelsen med ett stopp på söndagsmarknaden. Här säljs kläder, väskor, skor och smycken väl­ digt billigt. 

24 timmar i Kraków: Ett dygn i Polens mysigaste stad
I gamla staden finns mängder med mysiga gränder. Foto: Istock.

11.30 Andas historia

Även om mycket förstördes under andra världskriget finns det kvar en hel del av de judiska kvarteren. I en smal gränd ligger små butiker som fanns redan före kriget. Butikerna har nu blivit fik men de gamla skyltarna sitter fortfarande kvar. Ägna en stund åt att bara promenera omkring i stadsdelen som verkligen andas historia. Passa på att besöka en av alla synagogor som finns här.

13.00 Polsk lunch

Du kan inte lämna Kraków förrän du provat pierogi – en polsk specialitet. Rätten kan liknas vid ravioli och är ofta fylld med köttfärs. Avnjut lunchen på en av Kazimierz alla uteserveringar.

14.30 Parkpromenad

Strosa omkring i Planty Park på vägen tillbaka – en 4 kilometer lång park som omger gamla stan med gröna träd,växter och blommor. Slå dig ner på en bänk och ta in alla nya intryck innan du beger dig in i folkmyllret på Krakóws stortorg. 

24 timmar i Kraków: Ett dygn i Polens mysigaste stad
Minnen av tider som flytt i Kazmierz. Foto: Tove Ronnebäck.

15.30 Medeltida torg

Rynek Glowny, stora torget i Kraków, är ett av Europas största medeltida torg. Gå in i marknadshallen Sukiennice som ligger mitt på torget. Inuti pryds långsidorna av färgsprakande mark­ nadsstånd och här säljs i stort sett allt du kan tänkas hitta på en marknad.

17.00 Varm chokladfrossa

Bara ett stenkast från Rynek Glowny ligger Camera Café (Wiślna 5), ett stilrent kafé som går i filmens tecken med väggar prydda av filmrullar och filmaffischer. Slå dig ner vid ett bord, beställ in Polens fantastiskt goda varma choklad och förbered dig på en choklad­ chock deluxe.

18.30 Argentinsk grillmiddag

Dags för en god middag. 2007 öppnade Pimiento Argentino Grill (Stolarska 13) och har sedan dess blivit en populär restaurang, både för lokalbefolkningen och turister. Beställ in en grillad köttbit – restaurangen är känd för sitt otroligt goda argentinska kött. Avnjut med ett glas vin. Fråga de kunniga servitörerna om vilket som passar bäst till just din måltid. 

24 timmar i Kraków: Ett dygn i Polens mysigaste stad
Pimiento Argentino Grill. Nästan som på Pampas. Foto: Tove Ronnebäck.

22.00 Obligatoriskt ölstopp

Precis som med pierogin kan du inte åka hem från Kraków utan att ha besökt något av alla ölkaféer. Avrunda dagen på Beer Gallery (Dominikanska 3). Här finns över 150 olika ölsorter och flera av dem är inhemska. Beställ en Kozlak eller en Zywiec – två polska favoriter. Ett svårslaget avslut på kvällen. 

Missa gärna!

Att ta en taxi från en taxihåll- plats – det blir 30 procent dyrare än om du ringer och beställer en. Missa också Starbucks i staden som vimlar av genuina polska kaféer. 

Missa inte!

Auschwitz-Birkenau. Ett jobbigt, men viktigt besök. Från Kraków tar det ungefär en och en halv timme hit med buss. Boka en guidad grupptur på svenska (krakowresor.se). Turerna går varje tisdag, torsdag och lördag och kostar 140 zloty/person (300 kr). 

24 timmar i Kraków: Ett dygn i Polens mysigaste stad
Missa inte. Foto: Istock.

Gilla Vagabond på Facebook för fler sådana här artiklar, inspiration och gratis reseguider i ditt flöde.

Vodka, katedraler och kanaler – 10 tips till en weekend i kulturstaden Wroclaw

Redaktionen tipsar: 7 alternativa weekendstäder att besÙ?ka i vår

5 weekendstäder för dig med liten reskassa


Text: • 2016-08-22
PolenRestipsKrakowWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen