Annons
Annons
Redaktionen

Redaktionen

Polen

Tidsresa i Krakow

Medeltida torg, tavlor av renässansens mästare, judisk folkmusik och moderna operor. HÙ�ng med på en kulturell tidsresa genom Krakows intensiva centrum!

Text: Redaktionen • 2010-04-14 Uppdaterad 2010-04-14

3 x Museum

1 Museum i gammal kvarn

I kulturcentrat och museet Galicia Jewish Museum, http://www.galiciajewishmuseum.org, visas judarnas historia i texter, fotografier och målningar. Museet är byggt i en gammal kvarn och ligger mitt i den judiska stadsdelen Kazimierz. I juni öppnar, bland annat, en utställning med berättelser av judar från den ukrainska staden Lviv som överlevde förintelsen. Förutom utställningar brukar lokala artister och musiker framträda här.
Adress: ul. Dajwór 18.
Tips: Vandra runt i kvarteren Kazimierz utanför museet och upptäck inspelningsplatser från filmen Schindlers List.

2 Kungligt slott på topp

Kungliga slottet på Wawel, http://www.wawel.krakow.pl, är fyllt av historiska föremål och konstverk. Gigantiska flandriska gobelänger, italienska renässansmålningar, orientalisk konst och kron­juveler är bara en bråkdel av vad museet har att erbjuda.
Adress: Wawel 5.
Tips: Uppe på kullen Wawel i Krakows centrala delar ligger även Krakows domkyrka och under jord finns en naturlig grotta att besöka.

3 Polsk kung från Sverige

Czartoryskimuseet, http://www.muzeum-czartoryskich.krakow.pl, hänger tavlor på Sigismund III Vasa som hann med att vara kung i både Sverige (1592–1599) och i Polen (1587–1632). Tavlor av Rembrandt och den berömda Damen med hermelinen av Leonardo da Vinci, finns ock­-så här. (Museet ska renoveras under våren men öppnar framåt sommaren igen.)
Adress: ul. Sw. Jana 19.
Tips: Ta dig tid att promenera runt i Krakows gamla stad som finns med på Unescos världsarvslista.

3 x Musik

1 Judisk musik i judiska kvarter

Den judiska folkmusiken klezmer, avlyssnas bäst i kvarteren i Kazimierz. På gatan Szeroka ligger restaurangerna tätt och varje kväll spelar flera klezmerband upp till konsert. Välj till exempel restaurang Ariel, http://www.ariel.ceti.pl, eller Hotel Rubinstein, http://www.hotelrubinstein.com.
Adress: ul. Szeroka.
Tips: Under den årliga The Jewish Culture Festival, 26 juni till 4 juli, spelas det klezmermusik i vartenda gatuhörn. http://www.jewishfestival.pl.

2 Opera för ung och gammal

Opera Krakowska, http://www.opera.krakow.pl, sätter varje år upp cirka 200 föreställningar. I vår spelar operan ett antal föreställningar anpassade för barn, bland andra Gioacchino Rossinis Askungen, den musikaliska sagan Mr Marimba och historien om Mozarts liv, Mozart unlimited. Föreställningarna sjungs på blandade språk som franska, ryska, polska och italienska, oftast med polsk textning.
Adress: ul. Lubicz 48.
Tips: Operan sätter senare i vår upp Stravinskys sceniska verk Historien om en soldat.

3 Klassisk finkultur

Krakows filharmoniska orkester, http://www.filharmonia.krakow.pl, var den första polska filharmoniska orkestern som skapades efter andra världskriget. De spelar regelbundet i stadens konserthall som är byggd i nybarock stil och som ligger bara ett stenkast från gamla stan. I år är det 200 år sedan den polske tonsättaren Chopin föddes och det firas genom att ett flertal verk av honom framförs.
Adress: ul. Zwierzyniecka 1.
Tips: Flera klassiska konserter av andra orkestrar och konstellationer kan ses i någon av alla de gotiska kyrkorna som finns i gamla stan.

Vårtecken: Piroger i solsken

När solen bryter fram fylls torgen i Krakow av uteserver­ingar. På gatan Szeroka, som är mer ett torg än en gata, serveras klassiska polska piroger fyllda med kött och
grönsaker. Kallare dagar hjälper utplacerade filtar och varm choklad till att hålla värmen.

Vårweekend i Krakow

Flyg: Från Skavsta tar du dig till Krakow med Ryanair eller Wizzair. Från Köpenhamn flyger Norwegian.
Transfer: Ryanair och Norwegian flyger till Krakows John Paul II International Aiport. Därifrån tar man sig lättast med tåget som går var 20:e minut från flygplatsen till centrala Krakow på 15 minuter. Wizzair flyger till Katowice-Pyrzowice, därifrån går det bussar som tar 1,5 timme in till Krakow.
Mer om vad som händer: http://www.krakow.pl/en/


Text: Redaktionen • 2010-04-14
PolenRestipsKrakow

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen