Foto: Turismo de Portugal

Foto: Turismo de Portugal

Portugal

24 timmar i Lissabon

Fado, fisk och fina vyer! Portugals huvudstad är en upplevelse för alla sinnen.

Text: Redaktionen • 2010-03-24

09.00 Strosa planlöst

Största sevärdheten i Lissa­bon är staden i sig. Sällan kommer du drömmen om den kontinentala storstaden så nära som här. Du vet den med espresso på gatukafé, pickande duvor och farbröder med tidning under armen. Njut av hur de ståtliga hus­fasaderna runt torget Rossio inte pryds av monsterstora reklamplanscher för mobil­telefoner och multinationell glass.

10.00 Koloniala minnen

Hoppa på spårvagn 15 och kliv av i Belém. Denna stadsdel, som liksom Lissabons centrum är belägen vid floden Tejo men närmare havet, är den som mer än någon annan bär upp minnet av Portugals guldålder – kolonialtiden. Besök det maffiga klostret Mosteiro dos Jerónimos så tidigt du kan – när det är fullt av turister är det svårt att koncentrera sig. I en grav i kyrkodelen vilar Vasco da Gama. Hans upptäckt av sjövägen till Indien 1498 blev startskottet för den portugisiska imperialismen.

11.00 Kakor bland kakel

Förkovra dig i vad som hände sedan på Sjöfartsmuséet snett bakom klostret. Slå dig därefter ner vid ett bord i kakelprydda Antiga Confei­taria de Belém (84–92 Rua de Belem). Detta anrika kafé må vara lite överreklamerat, men deras klassiska varma vaniljbakelser är godare än de ser ut.

13.00 Kika ut över stan

I likhet med Rom är Lissabon byggd på sju kullar, men till skillnad från i Rom märks det verkligen – hela tiden. Garanterat vackra vyer bjuds vid utsiktspunkten Miradouro da Graça och naturligtvis från hissen Elevador de Santa Justa i Baixa. Hissen byggdes av en elev till ingen mindre än självaste Eiffel.

15.00 Shoppa globalt

Portugals förflutna som kolonialmakt är påtaglig i staden, många av invånarna är angolaner, indier och brasilianare. Något av detta återspeglas i gemytliga köpcentret Centro Comer­­- cial Mouraria. I de många butikerna kan du fynda såväl glittrande sarier och saftiga mangor som falska märkesklockor och por­tugisiskt korkkitsch.
17.00 Provsmaka Portvin Mitt i en brant backe i Bairro Alto ligger Solar do Vinho do Porto (45 Rua de Sao Pedro de Alcantara) – en bar som tillhör det statliga portvins-
institutet i Porto. Slå dig ner i en av de röda fåtöljerna och invänta betjäning av kyparna. Det ser ganska snofsigt ut men det finns ingen anledning till oro. Vinlistan inne­håller ungefär 200 sorter. Ett glas kan kosta tio kronor eller flera hundra, beroende på årgång och sort.

19.00 Havets läckerheter

Nere vid hamnen kryl­lar det av restauranger specialiserade på allt kulinariskt som havet erbjuder. 5 Oceanos (Doca de Santo Amaro, Armazém 12) är en av de bästa. Det kostar men smakar – ljuvligt. Kökets ugnsbakade torsk med tomater är välkänd i stan. Avsluta brakmiddagen med en promenad längs hamnen och förtrollas av
den magnifika utsikten.

22.00 Väck känslorna med fado

De restauranger och barer som bjuder på fado – Lissabons egen smäktande och smärtade musik – brukar börja första showen vid åttatiden. Men vänta hellre till
tiosnåret med att gå dit. Då har stämningen hunnit tätna, gitarristerna fått upp värmen i fingrarna, och turisterna och deras fotoblixtar börjat tunnas ut. En favoritbar bland lokalborna är Grupo Excursionista Vai Tu (6–8 Rua da Bica Duarte Belo).

00.00 Barrunda i Bairro Alto

Ta en barrunda och vandra vidare i natten. Bairro Altos smala gränder, med spindelvävslika graffiti­målningar på fasaderna, är Lissabons trevligaste bar­kvarter. Stämningen är vanligtvis livlig och hjärtlig. Här finns något för alla smaker – glammigt, ruffigt, jazzigt, fulsnyggt och krypinmysigt. Besökarnas sammansättning är därefter. Stojiga gymnasieungdomar trängs tillsammans med medelålders par.

02.00 Ut på dans­golvet

Om du inte har fått nog – ta del av den beryktade lissabonska klubbscenen. Luanda (Avenida 24 de Julho 68) spelar svängig afrikansk dansmusik, men området klubben ligger i, Alcântara, är tyvärr inte det säkraste tillhållet i staden nattetid. Gå inte dit ensam. Raka motsatsen finner du på västra sidan om centrum i form av tjusiga, på gränsen till flådiga Lux (Avenida Infante Dom Henrique). Ett annat hett tips är houseklubben Kremlin (Escadinhas da Praia 5).

Tips: Surf’s up!

Kring Lissabon finns flera fantastiska stränder. Större delen av året kan det vara lite kallt för ett dopp. Men ingen fara. Dra på dig en surfdräkt istället och ge brädan en chans. Ett flertal surfingskolor finns som lär ut konsten och har utrustning att hyra. Bussar går regelbundet från Lissabon till stränderna.

24 timmar i Lissabon

Missa inte: Utflykt till Sintra

Får du en dag över i Lissabon är en utflykt till Sintra att rekommendera. En fridfull stad omgiven av skog och klippor där tiden känns som den stått stilla. Anorna från medeltiden och det moriska inflytandet är tydligt. Tåg avgår från Rossio-stationen.

24 timmar i Lissabon


Text: Redaktionen • 2010-03-24
PortugalRestipsLissabon

Scroll to Top