Annons
Annons
Bildskön bro över Limatfloden. Foto: Thinkstock.

Bildskön bro över Limatfloden. Foto: Thinkstock.

Restips

24 timmar i Zürich – ett dygn i Schweiz största stad

Schweiz största stad är betydligt roligare än sitt rykte. Skön och behändig bjuder den på upplevelser också av det alternativa slaget.

Text: Svante Nybyggars • 2016-03-12 Uppdaterad 2021-06-23

08.30 Zürich på hjul

På Hauptbahnhof kan du lösa ut en City Bike mot uppvisande av id-kort och en deposition på cirka 140 kr – pengar du får tillbaka när du lämnar cykeln i retur. Det bästa och billigaste sättet att se staden som bara är något större än Malmö. Spårvagnsnätet är utbrett så taxi-resor är knappast nödvändiga inom stan.

09.00 Välj lyx eller budget

Från centralstationen kommer du direkt ut på paradgatan Bahnhofstrasse med extravaganta modebutiker, urmakare och kaféer. Eller så väljer du att ta dig västerut till de alternativa och mång-kulturella kvarteren runt Langstrasse och Josefstrasse. Här syns fasadklotter, vilket annars är sällsynt. En fika på nämnda gator kostar cirka halva priset jämfört med citystråken. 

11.00 Nedslag på Babu’s

Kaféet Babu’s ligger på Löwenstrasse 1, nära Bahnhofstrasse, och serverar även lunch. Populär mötesplats för hipsters i olika åldrar, finans- och försäkringsfolk. Snett över gatan ligger Bambus, med prisvänliga miltärkläder och prylar.

24 timmar i Zürich – ett dygn i Schweiz största stad
Café Restaurant Mohrenkopf på Niederdorfstrasse 31 serverad lättare sallader och pajer och schweiziska specialiteter. Foto: Svante Nybyggars.

13.30 Myller i Gamla stan

De äldre stadsdelarna med Niederdorfstrasse som pulsåder är som en sammansmältning av Söder och Gamla stan i Stockholm. I den här stadsdelen tillbringar man gärna åtskilliga timmar. Här finns de roligaste kaféerna och barerna och flera prisvärda hotell, som Wellenberg och Adler. Smala kullerstensgator med historiska hus och en härlig kreativitet bland affärsidkarna. Är du det minsta intresserad av genuint denim och workwearmode ska du besöka VMC (Rindermarkt 8), med ett enastående urval av jeans, skinnjackor och kängor. Det sägs att butiken lockar nördar ända från New York och Japan. 

15.00 Under viadukten

Vill du shoppa i annorlunda miljö finns nyöppnade Im Viadukt (Viaduktstrasse), under en äldre tågviadukt. Drygt 30 butiker och en grönsaksmarknad med speciell karaktär. Rockprofilen Lloyd Cole sägs höra till stammisarna.

18.00 Världens äldsta vegetarian

Världens äldsta vegetariska restaurang. Haus Hiltl (Sihlstrasse 28) är från 1898 och serverar en buffé som förför vilken köttätare som helst. Merparten av gästerna är inte vegetarianer men har anammat trenden att äta gott och sunt. Var lite försiktig med hur mycket du tar av de över 100 specialiteterna. Vi gjorde själva det misstaget och fick betala drygt 350 kr för en portion, exklusive dryck. Din tallrik vägs i kassan och, som det heter, smakar det så kostar det. 

24 timmar i Zürich – ett dygn i Schweiz största stad
Promenadvänliga gator finns det gott om. Foto: Svante Nybyggars.

9.30 Musik på Moods

Bilden av schweizarna som något stela och konservativa kommer på skam, när man ger sig ut i Zürichs kvällsliv. Staden har ett stort utbud av ställen med live- och klubbmusik. Med spårvagn (eller cykel) från city tar man sig till Moods (moods.ch), en avslappnad och vänlig klubb som nästan varje kväll har konserter med lokala och internationella storheter inom jazz, blues och världsmusik. Moods är inhyst i Schiffbau, som ursprungligen var fartygshallar. På andra sidan Zürichsjön ligger Rote Fabrik (Seestrasse 395), ett kulturcenter med spännande och experimentella aktiviteter, både kulturella och sociala. 

23.00 Skön avrundning

Längs Limmatquai och i gamla stan finns de roligaste barerna/restaurangerna, till exempel Oepfelchammer (Rindermarkt 12). Stället har anor från 1801 och bjuder på pietetsfull miljö och skön atmosfär. Ett perfekt ställe att avsluta en heldag i ZÙ?rich.

24 timmar i Zürich – ett dygn i Schweiz största stad
Butiken VMC. Foto: Svante Nybyggars.

Missa gärna!

Att lägga upp ett digert dags-program. Pampiga Bahnhofstrasse kan visserligen vara värt en titt, men i hanterliga gamla stan är det större chans att bli positivt överraskad vad gäller shopping, kaféhäng, frisörer och annat.

Missa inte!

Jeansmuseet i Zürich. Kanske det enda i världen. Visas efter överenskommelse med grundaren Ruedi Karrer, också känd som @swissjeansfreak i sociala medier. Ruedi, en vänlig och entusiastisk man i 50-årsåldern, har genom åren samlat på sig cirka 12 000 jeans och jeansjackor. Han kan även tipsa om annat i Zürich. jeansmuseum.org

Redaktionen tipsar: 7 alternativa weekendstäder att besöka i vår

12 sagolika bilder från Norge som kommer få dig att tappa andan

24 timmar i Wien: Ett dygn i Österrikes ståtliga imperiestad


Text: Svante Nybyggars • 2016-03-12
RestipsSchweizWeekendresaZürich

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen