Annons
Annons

Vinrankor, slott och berg – bara några anledningar att cykla i Schweiz. Foto: Switzerland Tourism/Nico Schaerer

Schweiz

Med elcykel upp i bergen – Schweiz har precis blivit mer lättillgängligt

Upptäck Schweiz på två hjul, och ett behjälpligt batteri för lite extra skjuts i uppförsbacken. Med elcykeln kan fler ta sig upp i de vackra alpina naturområdena.

Text: Helle Kikerpuu • 2024-08-29 Uppdaterad 2024-08-30

De schweiziska bergen syns ofta som en kuliss bakom städerna eller genom tågfönstren för den som inte mäktar med att vandra eller på annat sätt ta sig upp i bergen närmare naturen. Men nu finns det ett lite enklare sätt att bege sig ut och upp, tack vare en ny cykelrutt lämpad för elcyklar. Schweiz storsatsar på cykelturism med flera nya rutter de senaste åren, och när nästan hälften av alla sålda cyklar i landet är elcyklar betyder det nya möjligheter för såväl medborgare som besöksnäringen.

Rutten, som heter Route 1291 efter landets tillblivelse, är 385 kilometer lång och uppdelad i sju etapper lämpade för en elcykel. Med lite eldriven hjälp swishar man förbi sjöar, betesmarker, byar och natursköna bergspass och dalar genomsyrade av historia och kulinariska specialiteter. Man kan också boka ett cykelpaket via Eurotrek som bland annat inkluderar boende och väsktransport. Det går också utmärkt att ta sig an rutten med en vanlig cykel helt solo.

Även om elcykeln ger lite extra skjuts är det viktigt att planera sin resa noga, och inte tro att cykeln kommer göra hela jobbet. Högsta punkten ligger på 2 400 meter över havet och man lider ingen brist på backar.

Läs mer: Tågluffa i Schweiz – en spektakulär resa på höjden

Schweiz har cykelvägar många länder drömmer om. Foto: Switzerland Tourism/Nico Schaerer
En sista bensträckare i Willisau innan man når Luzern. Foto: Switzerland Tourism/Nico Schaerer

Natursköna vyer i alperna

De alpina delarna av etapperna 2 och 3 är särskilt imponerande och sträcker sig från Altdorf till Meiringen via Andermatt, populära sträckor bland cyklister. Två höjdpunkter är Furkapasset där Sean Connery iklädd rollen som James Bond körde i Goldfinger (1964) och den legendariska Teufelsbrücke (även kallad ”Djävulsbron”) över floden Reuss.

Enligt legenden ska självaste djävulen ha hjälpte till att bygga den första bron över ravinen Schöllenen. Innan man når Meiringen är det värt att ta omvägen förbi den vackra ravinen Aareschlucht.

Gif: Switzerland Tourism/Nico Schaerer


Text: Helle Kikerpuu • 2024-08-29
SchweizCykelsemester

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen