Annons
Annons
Foto: Istock.

Foto: Istock.

Restips

Guide: Davos, Schweiz

Vagabonds guide till den schweiziska skidorten Davos.

Text: Per J Andersson • 2018-03-28 Uppdaterad 2021-06-23

Snabbfakta Davos

Vad: regionhuvudstad i schweiziska kantonen Graubünden. Belägen på 1 590 m ö h och därmed Europas högst belägna stad.

Antal invånare: 11 000.

Valuta: 1 schweizisk franc = ca 8,50 kr.

Lifthistoria: bergbanan från Davos Platz till Schatzalp stod klar 1899 och fungerade som inspiration för bergbanan i Åre som invigdes 11 år senare. 1934 fick Davos världens första släplift, som var en J-formad klyka.

Också känd för: värd i slutet av januari varje år för världens elittätaste sammankomst, World Economic Forum.

Resa hit

Åk tåg från Sverige ända fram till Davos. Från Köpenhamn med byte i Hamburg, Zürich och Landquart tar det 15 tim och kostar från ca 2 000 kr t/r. Annars direktflyg till Zürich med SAS eller Swiss Airlines för från 1 200 kr t/r och vidare med tåg med byte på Zürich central och i Landquart, där smalspåriga Rhätishe Bahn startar.

Kolla tågtider på eurail.com och boka på Schweizerische Bundes-bahnen (sbb.ch), Rhätische Bahn (rhb.ch) eller Deutsche Bahn (bahn.de).

Bo

Schatzalp. En historisk pärla, lätt bedagat och samtidigt varsamt bevarat. En gång i tiden Europas lyxigaste sanatorium där kultureliten flockades. Att bo här är en tidsresa. Egen kälkbana, rodelbana och bergbana och egna skidbackar på det intilliggande berget, där du som bor här åker lift utan extra kostnad. Dubbelrum från 1 200 kr/natt. (schatzalp.ch)

Zentrum Haus. Mysigt, prisvärt värdshus med bra läge i anrikt hus med historisk känsla. Tillgång till delat kök. Perfekt för den som inte vill ruinera sig på att bo. Dubbelrum från 400 kr/natt. (zentrumhaus.ch).

Iglu-Dorf. Alltså Igloobyn. Schweizisk motsvarighet till Ishotellet i Jukkasjärvi.
Ligger uppe på berget i skidområdet Parsenn. Lyxiga isrum, cool snöbar och frostig fondue-restaurang. Från 1 300 kr per person och natt. (iglu-dorf.com)

Waldhotel. 106 år gammalt och nyligen renoverat fyrstjärnigt hotell. En gång i tiden sanatorium och förebild för sanatoriet Berghof i romanen Bergtagen. Spa med saltvattenspool. Fin utsikt över dalen. Dubbelrum från 2 900 kr/natt. (waldhotel-davos.ch)

Äta

Schwendi. En av de bästa restaurangerna i skidbacken. Ligger i skogen på vägen ner till dalstationen i Klosters Dorf. Schweizisk-italienska klassiker, inklusive flammkuacha, det vill säga Alpernas motsvarighet till pizza. Har även rum för övernattning. (schwendi-klosters.ch)

Restaurang Alpenhof i hotellet med samma namn är en av byns bästa med en kombo av schweiziska smaker och medelhavsmat. Hofstrasse 22 (alpenhof-davos.ch)

Bergrestaurant Strela Alp ligger uppe på berget. Ta bergbanan från Davos Platz till Hotel Schatzalp och promenera sedan sista biten upp till restaurangen. Rejäl schweizisk mat och Davos bästa utsikt. (schatzalp.ch)

Skidor

21 mil pist, 53 liftar och en höjdskillnad på 2 034 m. Davos-Klosters har fem skidområden förbundna med skidbuss. Liftkortet gäller i alla och kostar exempelvis 2 900 kr för 6 dagar. Parsenn är maffigaste skidområdet med uppfarter både från Klosters och Davos Dorf. Även mycket fina längdskidspår. Mer info på davos.ch/winter.

Guide: Davos, Schweiz
Sanatoriet som lockade Europas kulturelit är idag hotell för alpturister.

3 måsten i Davos

1. Early bird-skidåkning i Parsenn

Några dagar i veckan ordnas morgonskidåkning innan liftarna öppnar för den stora massan. Njut av morgo-solen, ensamheten och de nypistade backarna tillsammans med skidguider. Läs mer på davos.ch.

2. Thomas Mann Promenade

3 km lång vandringsled i skogsslutt-ningen mellan Waldhotel och Schatzalp. Skyltar med citat ur Bergtagen utplacerade längs vägen. Avsluta med lunch på Schatzalps Panorama Restaurant med magnifik utsikt över dalen.

3. Afterski i Jatzhütte

Davos livligaste alla dagar i veckan. Börjar redan 14.30. Ligger högst uppe i backen i skid—området Jakobshorn. (jatzhuette.ch)

Guide: Davos, Schweiz
Eftermiddagsfest mitt i skidbacken vid Jatzhütte. Foto: Johan Marklund

Vandring

Massor av fina sommarvandringsleder mellan bergsstugor. Liftar och bergståg tar dig upp och ner så att du slipper de värsta höjdskillnaderna. För mer utmanande vandring kan du gå 22 km till Arosa i dalen bredvid, vilket tar ca 8 tim. I Davos och Klosters finns också sammanlagt 15 mil vinter-vandringsleder (Winterwanderwegen). Läs mer på davos.ch och schweizmobil.ch. 

Guide: Davos, Schweiz

Mer att läsa

Thomas Manns bildningsroman Bergtagen utspelar sig på sanatorium i Davos, där hans fru Katia behandlades på 1910-talet. Boken gavs ut första gången 1924 och kom 2011 ut i en nyöversättning på Bonniers. Mann fick Nobels litteraturpris 1929, men då snarare för en annan av hans romaner, Buddenbrooks, som utspelar sig i norra Tyskland. 

Schweiziska Davos – från kurort till skidmecka


Text: Per J Andersson • 2018-03-28
RestipsSchweizDavosGuide

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen