Annons
Annons
Foto: Getty images

Foto: Getty images

Cypern

5 strandnära skidorter

Skid- eller solresa, vad blir det härnäst? Egentligen behöver du inte välja. Det finns faktiskt ställen där du kan åka skidor på morgonen för att på kvällen varva ner med en drink vid stranden, iförd betydligt lättare klädsel.

Text: Fredrik Brändström • 2008-12-17 Uppdaterad 2008-12-17

1) Marocko

Skidsemester i Afrika slår lite högre än en helg i Sälen, eller? Uppe i de mäktiga Atlasbergen ligger skidorten Oukaimeden. Pisterna är knappast av olympisk klass, men naturen är bedårande, och priserna på liftkort och skidhyra chockerande låga. Efter sista åket rullar du ner mot Atlanten och varvar ner på Agadirs långa playa, eller – om du har kraft kvar i benen – hyr en surfbräda och ge dig i kast med vågorna i avslappnade Taghazout.

2) Cypern

Cypern har blivit närmast synonymt med solcharter. Men i öns inre gömmer sig toppar på nästan tvåtusen meter, och snötillgången är relativt god ända in i mars. Troodos-bergen bjuder på familjevänlig åkning, och härifrån är det en lätt match att blåsa ner till sydkusten. När du sitter vid stranden med en ouzo i näven så har snöflingorna i ditt hår knappt hunnit smälta (onödigt dramatisk överdrift för effektens skull, men ni fattar).

3) Spanien

Otaliga är de svenskar som vallfärdar till Costa del Sol under vinterhalvåret för att värma stela nordiska leder och färga albylvit hy några skalor mörkare. Skulle de någon gång sakna en riktig vinter så är det inga problem att ordna. Sierra Nevada
är skidsportens sydligaste fäste i Europa, och har snö från december ända fram till april. En högkvalitativ resort vare sig du är begiven på slalom, snowboard eller längdskidor.

4) Nya Zeeland

Surfa och skida på en och samma dag? Ingen omöjlig kombo på Nya Zeelands sydö. Skidsäsongen är den omvända, som sig bör med tanke på landets position på
världskartan. I juni öppnar de första pisterna, och ända fram till november brukar snö ligga kvar. Samtidigt som snowboardåkarna plöjer puder på Mount Hutts sluttningar bryter surfare vågor längs stränderna i Sumner utanför staden Christchurch.

5) Slovenien

Kranjska Gora är ett namn som klingar hemtamt för alla som växte upp på sjuttio- och åttiotalen. Den då jugoslaviska skidorten var tummelplats för dåtidens slalomelit: Stenmark, Zurbriggen, Krizaj med flera. Idag tillhör skidorten Slovenien och har ofta öppet ända in i april. Med de julianska alperna i backspegeln byter du snabbt granskog mot lummiga pinjekullar och glider ner till badorten Portoroz vid den Adriatiska kusten.


Text: Fredrik Brändström • 2008-12-17
CypernMarockoNya ZeelandSlovenienSpanienListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top