Annons
Annons
Mallorca har allt från charmiga sandstränder till lyxiga badpalats. Vi ger dig tio anledningar att åka dit! Foto: Karin Wimark & Gettyimages.

Mallorca har allt från charmiga sandstränder till lyxiga badpalats. Vi ger dig tio anledningar att åka dit! Foto: Karin Wimark & Gettyimages.

Restips

10 anledningar att älska Mallorca

Mallorca är så mycket mer än vidsträckta stränder och turistorter! Här är anledningarna till varför du någon gång bör åka till Mallorca.

Text: Karin Wimark • 2021-07-06 Uppdaterad 2022-12-01

1. Havet

Turkosa klippbad & idylliska båtutflykter

Det är svårt att vänja sig vid att det turkosa havet är så turkost! Särskilt vid de lite mer undangömda vikarna med pittoreska stränder och inbjudande klippbad. Lämna de större stränderna för Caló des Moro, Cala Mitjana och Cala Llombards som ligger som ett pärlband längs sydostkusten med kalkstensklippor, små gulliga stränder och transparent vatten. Cala del Mago i väst är även den en undangömd favorit. Strandhoppa från land eller åk ut på en båtutflykt för att uppleva Mallorcas kust från en ny sida.

Läs mer: Tips: Mallorcas bästa stränder – 8 favoriter

10 anledningar att älska Mallorca
Ett utmärkt sätt att upptäcka Mallorcas byar och badvikar på är genom en seglingstur. Foto: Karin Wimark.
10 anledningar att älska Mallorca
En av Mallorcas undersköna badvikar, Cala Llombards. Foto: Gettyimages.

2. Vingårdarna

Spaniens okända vinmakare

Ja, det finns faktiskt bra mallorkinskt vin, även om det hamnat i skymundan. Oliver Moragues är en av öns äldsta gårdar och ligger vid foten av Rondaberget i öns inre inbäddad i olivlundar och vinrakor. Lantgården från 1511 har varit i samma familjs ägor fram till idag och producerar ekologiska viner på druvor som Manto Negro och Gorgollassa. En annan favorit är Miquel Gelabert vars gård började som en hobbyverksamhet 1985 på östra delen av ön och som gör ett fylligt och smakrikt Cabernet Sauvignon. Bodega Ribas är dock Mallorcas äldsta vingård, från 1711 och drivs av kvinnliga vinmakare! 

10 anledningar att älska Mallorca
Det finns många vingårdar på Mallorca, den här hittar du i utkanten av Pollença. Foto: Gettyimages.

3. Maten

Trendsättande & medvetet

Under de senaste åren har det hänt mycket på matfronten på Mallorca. Restauranger med hållbarhet i tankarna och närodlat på tallrikarna har poppat upp, inte bara i Palma, utan lite varsans på ön, bönder har sett över sina grödor, barer skapat drinkar på det som är i säsong. Besök Clandesti i Palma för en upplevelse för alla sinnen med ny meny varje dag och där det öppna köket är en del av restaurangen, tapasbaren La Vieja för nutida tolkningar på det klassiska köket och Il Chiringo i Palma Nova för avslappnat strandhäng och färsk fisk. Spana också in den gastronomiska marknaden Mercado 1930 i Palma.

10 anledningar att älska Mallorca
En vanlig syn på Palmas restauranger och barer. Foto: Gettyimages.
10 anledningar att älska Mallorca
Färskare fisk får man leta efter. Foto: Karin Wimark.

4. Hotellen 

Historiskt, hippt & lantligt

Det kryllar av läckra hotell runtom på Mallorca, oavsett om du befinner dig i centrala Palma eller ute på landsbygden i norr. Vid foten av Tramuntanabergen ligger Castell son Claret – ett femstjärnigt hotell beläget i ett rustikt slott från 1800-talet. Så snart man anländer längs den blomsterklädda allén som leder upp till hotellet sjunker axlarna. En nykomling värd att nämnas är svenskägda Concepcio de Nobis – skandinavisk arkitektur med medehavets konst och känsla för design i skarven mellan gamla stan och populära Santa Catalina. I Puerto Sóller ligger Bikini Island & Mountain Hotels som med sin bohemiska inredning i stilrent trä för tankarna till Bali eller Tulum. Utspritt på ön finns givetvis gott om små bed & breakfast liksom Airbnb-boenden värda ett besök!

10 anledningar att älska Mallorca
Hotell, slott eller ja varför inte både och? Foto: Castell son Claret.
10 anledningar att älska Mallorca
Hotellet Castell son Claret ligger vid foten av Tramuntanabergen. Foto: Karin Wimark.

5. Byarna

Som att resa i tiden 

Pollença ligger vid foten av Tramuntanabergen på norra delen av ön och lockar med sin vackra, historiska arkitektur och gulliga kaféer och barer. Den charmiga byn Banyalbufar är känd för sina odlingsterrasser som sluttar ner mot havet och är populär bland musiker med evenemang så som jazzkvällarna under sommarmånaderna. Till Sóller kan du ta dig med det historiska tåget från Palma – en vacker resa över den grönskande ön – för att mötas av ett mysigt torg, kyrkan Sant Bartomeu, smala slingrande gränder och lördagsmarknader som skapar en varm atmosfär i byn. Någon kilometer ner mot vattnet ligger Port de Sóller där en badstrand och hamnpromenad väntar. Ta serpentinvägarna några kilometer in i landet till den vackra bergsbyn Fornalutx som vunnit priser för sin välbevarade stadskärna.

10 anledningar att älska Mallorca
Det gulliga torget i byn Pollença. Foto: Gettyimages.
10 anledningar att älska Mallorca
Ta vintagetåget från Palma till den populära byn Sóller. Foto: Gettyimages.

6. Palma 

Europas största småstad

Se till att tillbringa några dagar i Palma – Mallorcas livliga och charmiga huvudort som är tillräckligt stor för att den ska känna som en storstad, men tillräckligt liten för att man kan promenera överallt. Den gamla bilfria stadskärnan, den majestätiska katedralen som lyser med sin närvaro, hamnpromenaden med sina lyxiga båtar och den levande gastronomin med restauranger, barer och caféer i vart och vartannat hörn. Och detta är endast en bråkdel av vad staden har att erbjuda.

10 anledningar att älska Mallorca
Tapasbarer och pampiga katedraler. Stopp i Palma är ett måste under en Mallorca-resa. Foto: Gettyimages.
10 anledningar att älska Mallorca
Missa inte det urgamla olivträdet på det charmiga torget Plaza Cort i Palma. Foto: Karin Wimark.

7. Roadtripen

Upptäck ön bortom turismen

Mallorca är den perfekta roadtrip-ön, tillräckligt stor för att ha mycket att utforska, men ändå liten nog att köra kust till kust över en dag. Oavsett om du vill vandra i bergen, hitta din egna lilla badvik, botanisera bland vingårdarna eller segla längs kusten är det smidigt att ha bil. Visst går det busstrafik över ön liksom tåg mellan några av de större orterna, men det är både begränsat samt anpassat efter ”sydeuropeisk” tidtabell, med andra ord… bussen kommer lite när den vill. Sträckan längs Tramuntanabergen från byn Valldemosa till Sóller är magiskt vacker, norrut väntar Sa Calobra Road, som för tankarna till Norges trollstigen med sina kurviga vägar klättrandes på bergen liksom Cap de Formentor – en halvö med historisk fyr och vackra utsiktsplatser. Sydöstra kusten är istället perfekt för strandhopp med vikar som kantar kusten.

10 anledningar att älska Mallorca
Sa Calobra Road tar dig på snirkliga vägar över bergmassiven. Foto: Gettyimages.

8. Vandringen

Njutfullt i bergen 

Det vore synt att besöka Mallorca utan att på riktigt uppleva de majestätiska bergen. Ett härligt sätt är att knyta på sig vandringskängorna och ge sig ut till fots. Omgivningarna kring byn Sóller är populära bland vandrare med flera leder som utgår från byn. En halvdags-rundvandring tar dig mellan byar som Fornalutx och Biniaraix och en annan till den söta bergsbyn Deià. Leden Pedra en Sec (GR 221) tar dig genom Tramuntanabergen och är totalt 150 kilometer lång uppdelad i etapper. Wow-vyer utlovas! Och Cap de ses Salines är en kustnära vandring för den som önskar svalka sig med ett dopp.

Läs mer: Vandra på Mallorca – 6 dagsvandringar du inte bör missa

10 anledningar att älska Mallorca
Vandra i Mallorcas vackra berg! Foto: Gettyimages / coberschneider.

9. Cyklingen

Dit alla vallfärdar

Tack vare det härliga klimatet och variationsrika naturen med citronlundar och vackra odlingar, sagolika utsiktsplatser och pittoreska bergsbyar har Mallorca blivit en samlingsplats för cyklister. Halvön Formentor sägs vara en av Spaniens vackraste landskap och är en vacker plats att cykla liksom sträckan från Palmanova upp förbi byn Calvia tar dig upp i Tramuntanabergen på vackra landsvägar. Serpentinvägarna ner till Sa Calobra är en härlig upplevelse! Fråga dig fram och låt sevärdheter, sällskap och val av upplevelser styra dig över ön.

10 anledningar att älska Mallorca
På två hjul längs med Mallorcas vägar – här ovanför den söta byn Sa Calobra. Foto: Gettyimages.

10. Naturen

Frodigt, kargt & böljande vackert

Mallorca fascinerar med sin variationsrika natur som skiljer sig stort på ön – från höga bergsmassiv och frodiga lundar i väst till plattare jordbruksmarker i öst. Mondrago Natural Park är en fantastisk kustupplevelse i sydöst med små, fotogeniska vikar med sandstränder och turkost hav. Vid nordkusten breder våtmarker ut sig och lockar fågelentusiaster medan Tramuntanabergen drar till sig såväl vandrare som cyklister. 

10 anledningar att älska Mallorca
Mallorca bjuder på en riktig natur-smoothie med både långa sandstränder och maffiga berg. Foto: Gettyimages.
10 anledningar att älska Mallorca
Passa på att verkligen insupa den mallorkinska naturen. Foto: Karin Wimark.

Tips: Mallorcas bästa stränder – 8 favoriter

Vandra på Mallorca – 6 dagsvandringar du inte bör missa

Komplett guide till Mallorca – lokalbons 25 bästa tips

12 tips – Mallorcas hetaste restauranger och barer


Text: Karin Wimark • 2021-07-06
RestipsSpanienMallorca

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen