Annons
Annons
Sugen på båtluff? Ta dig med färja mellan Kanarieöarnas olika paradisöar. Foto: Gettyimages / Elena-studio.

Sugen på båtluff? Ta dig med färja mellan Kanarieöarnas olika paradisöar. Foto: Gettyimages / Elena-studio.

Restips

Öluffa mellan Kanarieöarna – från Teneriffa till Fuerteventura

Följ med på en öluff mellan några av Kanarieöarnas paradisöar: Teneriffa, La Gomera, La Palma och Fuerteventura. Kombinera två eller flera öar på en långsemester – en utmärkt aktivitet för den som vill utforska svenskarnas solparadis på riktigt!

Text: Mikael Persson • 2021-03-01 Uppdaterad 2023-02-24

Teneriffa

Höga berg & djupa dalar

Från Los Cristianos parasollstränder leder vindlande serpentinkurvor till Spaniens högsta berg, 3 718 meter höga Teide. Taggiga växter tar successivt över ett landskap som tycks ha hämtat färg och form från yttre rymden. Spana mot det sistnämnda från Teideobservatoriets megateleskop eller ta kabinbana till 3 550 meters höjd.

Turisterna är klart färre på den norra delen av Teneriffa. Historiska La Orotava, på ett frodigt veck högt ovanför Atlanten, är en skön bas för upptäckter. Ladda ner appen Guachapp och hitta till guachinches, garage och bakgårdar där familjer serverar hemkört vin, marinerade skinkan carne fiesta, garbanzas på kikärter, papas arrugadas och annat gott. Besök också den isolerade sagostranden Playa de Antequera längst upp i nordväst, prova inhemskt vin och tapas på 1700-talsvingården Bodegas Monje och förundras över växterna i Puerto de la Cruz Jardin Botanico som tillhör världens skarpaste botaniska trädgårdar.

Under tillbakavägen mot Los Cristianos stannar du till för att vandra genom djävulsravinen Barranco del Infierno.

Tips på boende – Teneriffa:

Hotel Alhambra i La Orotava. Skönt boende i litet drömskt palats med vidunderlig utsikt.

Resa till Teneriffa:

Flyg är det enklaste alternativet för att komma till Teneriffa, men det går även färjor från Cádiz på spanska fastlandet till Santa Cruz de Tenerife, ca 42 tim. Huelva–Santa Cruz de Tenerife tar 39 tim.

Öluffa mellan Kanarieöarna – från Teneriffa till Fuerteventura
Storslagna landskap på Teneriffa. Foto: Gettyimages / Dominic Lars Breitbarth / EyeEm.
Öluffa mellan Kanarieöarna – från Teneriffa till Fuerteventura
När havet bjuder in till fest! Foto: Gettyimages.

La Gomera

Valar & vandring

Från hamnen i San Sebastian lyfter vindlande bergsvägar dig till magiska Parque Nacional de Garajonay. Milslånga trekkingleder öppnar upp den stämningsfulla väven av dimsvepta lagerträd. Anspråkslösa Bar Maria, i byn El Cercados, står för lunch på chilipikanta oströran almogrote och soppan potaje de berros på vattenkrasse. Därefter väntar kungarnas dal, Valle Gran Rey. Tillbringa lata dagar på hedonistiska Playa Inglés heta vulkansand eller följ med på Excursiones Tina valskådarturer. Mars–november är bäst för närkontakt med havens jättar.

Tips på boende – La Gomera:

Hotel Finca El Cabrito. Skön ekogård med djur, biodynamiska odlingar och egen strand. Nås med båt eller genom 2,5 timmes vandring. Gäster måste stanna i minst en vecka. Hyr hus.

Resa till La Gomera:

Färja i 50–60 minuter från Los Cristianos på Teneriffas sydkust.

Öluffa mellan Kanarieöarna – från Teneriffa till Fuerteventura
Gör dig redo för milslånga vandringar med vidunderlig utsikt på ön La Gomera. Foto: Gettyimages.

La Palma

En doft av Sydamerika

Regnskogsgrönska, La Palma-destillerad rom, vådliga vulkaner och venuzelanska majspannkakorna chachapa amon y queso. Känslan av Sydamerika når nog aldrig närmare Europa än så här. Redan i öhuvudstaden Santa Cruz de la Palma känns tonläget annorlunda. Träbalkonger och burspråk hänger som svalbon ovanför gator och gränder. På Calle Pérez de Brito 2 väntar dessutom El Cafe de Don Manuel med Spaniens vassaste barista som varvar colombianska finsmakarbönor med kanariska kaffedrinken barraquito på mjölk, kanel, citrusskal och likör.

Senderos de la Palma bjuder på handfasta vandringstips, till exempel spektakulära La Ruta de los Volcanes från El Refugio del Pilar till Fuencaliente.

Reservatet Los Tilos förtrollar genom vattenfall och sprakande djungelgrönska. Parque Nacional de la Caldera de Taburientes gigantiska kaldera berättar om en kollapsad jättevulkan som fått sällskap av vattenfall, hundrametersstup och kanarietallsgrönska. Fortsätt därefter mot söder och stärk dig med grottserverat vin på Bodegon Tamanca.

Tips på boende – La Palma:

Hotel San Telmo i Santa Cruz de la Palma. Romantiskt boende i kanariegult 1600-talshus.

Resa till La Palma:

Färja från San Sebastian på La Gomera, 2,5–4,5 tim.

Öluffa mellan Kanarieöarna – från Teneriffa till Fuerteventura
I huvudstaden Santa Cruz de la Palma strosar du längs sockersöta gator. Foto: Gettyimages.
Öluffa mellan Kanarieöarna – från Teneriffa till Fuerteventura
Nationalparken Caldera de Taburiente. Foto: Gettyimages / Dominic Dähncke.

Fuerteventura

Nästan som Sahara

I norr väntar Parque Natural de Corralejos sanddyner och stränder med en känsla av att västanvinden lyft bitar av Sahara tvärs över havet. Flag Beach gillas av alla inklusive vindsurfarna. Grannbyn El Cotillos sköna Playa de Cotillo och Playa de la Concha matar också på med vit sand och karibiskt turkost vatten. Bada dig lycklig och sikta därefter mot söder. Breda landsvägar drar genom ett inland som är torrt och ödsligt som en klassisk vildavästernrulle. Då och då följer prunkande oaser.

Pausa i byn Betancurias för ost och tapas på La Casa del Queso. Timmen senare följer städerna Costa Calma och Morro Jable i sällskap av den barfotavänliga megastranden Playa de Sotavento de Jandia som även gillas av surfare.

När mörkret lägger sig byter ön om till sensationellt klar nattrymd. Förundras över den i sällskap av Stars by Night som arrangerar fullmånevandringar till toppen av vulkanen Calderon Hondo i närheten av Corralejo.

Tips på boende – Fuerteventura:

Katis Villas Boutique, Corralejo. Välkomnande boutiquehotell med 20 rum i Medelhavsvitt.

Resa till Fuerteventura:

Att resa med färja mellan La Palma och Fuerteventura är lite knöligt men går, 26 timmar. Enklare är att åka från La Palma via Teneriffa. Färja från Santa Cruz de Tenerife till Morro Jable och Puerto del Rosario på Fuerteventura, 5–9 timmar.

Öluffa mellan Kanarieöarna – från Teneriffa till Fuerteventura
Oändliga vidder och turkost hav väntar vid Corralejo Beach. Foto: Gettyimages.
Öluffa mellan Kanarieöarna – från Teneriffa till Fuerteventura
Testa lyckan till havs. Fuerteventura är Kanarieöarnas surfmecka! Foto: Gettyimages.

Så reser du runt

Teneriffa och Gran Canaria är nav för färjetrafiken som når sju Kanarieöar inklusive Lanzarote och El Hierro. I många fall gäller snabbfärjor. Ändå tidsnöd? Gena via de lokala flygbolagen Binter Canarias och CanaryFly.

På sökmotorer som directferries.com kan du söka efter destinationer, priser och tider. Funkar oftast att köpa biljett i hamnen. Annars smidigt att boka online. Under högsäsong rekommenderas förhandsbokat.

Öluffa mellan Kanarieöarna – från Teneriffa till Fuerteventura

Öluffa i Italien – från Capri till Stromboli

Stor guide till Teneriffas bästa stränder

Grönaste Kanarieön La Gomera med småbarn

Här hittar du de bästa stränderna på Gran Canaria


Text: Mikael Persson • 2021-03-01
RestipsSpanienBåtresorKanarieöarnaSol och bad

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen