På Las Terrazas de Bendinat har du havsutsikt.

Restips

Palmas bästa restauranger

Palma de Mallorca har många fantastiska restauranger, men även ett förrädiskt utbud av turistfällor. Här är några av våra favoriter.

Text: Per J Andersson • 2013-04-16

Tast

Ett utmärkt val för tapas och pinchos, vilket är snudd på obligatoriskt på ett besök i Spanien. En annan specialitet här är kött som tillagas på heta stenar som du själv lagar färdigt efter eget önskemål på bordet. Här är det ofta kö på gatan, vilket säger en hel del om ställets popularitet. Om du redan har ätit så är du lika välkommen in på en drink. Tast finns på två adresser i Palma.
Tast Unión
Calle Unión 2
0971-72 98 78
Tast Avenidas
Avenida Compte de Sallent 13
Tast.com
0971-10 15 40

Tast Club

Det finns som sagt två officiella restauranger som heter Tast i Palma, men det finns en tredje, hemlig restaurang som inte har något uttalat namn, men går under benämningen Tast Club. Ingången är via en innergård, och det finns varken skylt eller meny utanför. Ta sikte på Hotel Born, det ligger bara 100 meter bort. Här samlas sofistikerade gäster för att äta elegant, men relativt dyr mat som håller hög klass. Känslan är lite som en brittisk gentlemannaklubb.
Calle San Jaime 6
0971-71 01 50

Mercado Olivar

Mitt i Palma ligger den kom™�munala saluhallen, som den gör i de flesta spanska städer. Här kan du köpa fantastiska grönsaker, köttbitar, fiskar, ostar, oliver och korvar – inte minst sobrasada, den bredbara paprika­kryddiga fläskkorven som är typisk för ön. Men bäst är att gå till fiskbaren i ena hörnet av saluhallen, parkera sig vid bardisken, beställa ett glas kallt vitt vin och tre, fyra tapas: friterad bläckfisk med aioli, musslor kokta i vitt vin och räkor i vitlök. Bättre än så blir aldrig livet.
Plaza Olivar

Palmas bästa restauranger
Nautic ligger i Palmas hamn.

Nautic

På andra våningen i ett av kontorshusen i hamnen ligger denna underbara fiskekrog med enorm terrass med utsikt över vita segelbåtar och blått hav. Måndag till fredag kan du äta deras prisvärda trerättersmeny inklusive vin, vatten och kaffe för 25 euro. Annars är deras skaldjurspaella – som här kort och gott kallas arroz (ris) – en av de bästa jag ätit.
Real Club Náutico de Palma, Muelle San Pedro 1 (1 tr)
0971-72 63 83
nautic-restaurant.com

Ca’n Pedro

Byn Genova ligger på bergssluttningen 2 kilometer sydväst om centrum. Utsikten över Palma från de stora terrasserna är fantastisk, inte minst på kvällarna när stadens ljus glittrar. Ca’n Pedro är extremt populär bland Palmaborna själva. De vallfärdar hit fredags- och lördagskvällar för att äta grillat kött och dricka rödvin. På väggarna hänger tallrikar, gamla karotter och redskap. Priserna är låga, stilen är rustik och atmosfären folklig. Boka bord!
Calle Rector Vives 4, en syster­krog och namne finns på
nr 14 på samma gata i Genova
0971-70 21 62
mesoncanpedro.com (sajten låg dessvärre nere i april 2013)


Palmas bästa restauranger

Portixol

Ett hotell och en restaurang som säger sig kombinera skandinavisk enkelhet med Medelhavets färger. Inte så konstigt: stället drivs sedan 1997 av svenska Johanna och Mikael Landström. Portixols trerätters-meny kostar bara 19 euro och håller hög kvalitet. Stilen är medelhav, men snarare innovativ än traditionell med inslag av framförallt Asien. Här kan du njuta av rätter som kombinerar spanskt med malaysiskt och indiskt, men också en mycket bra italiensk carpaccio med ruccolasallad.
Calle Sirena
0971-27 18 00
portixol.com

Las Terrazas de Bendinat

Ett ganska dyrt alternativ, men du betalar för det fina läget. Restaurangen hör till Hotel Bendinat som ligger i ett lugnt bostadsområde och dess terrass ligger på klipporna med utsikt över bukten. Många Mallorcabor håller detta som sin favorit. Vi rekommenderar torskryggen på svart risotto. Boka bord om du planerar att äta här en fredag eller lördag.
Calle Andrés Ferret Sobral 1, Portals Nous
0971-67 57 25
hotelbendinat.es

Bar Coto/Coto Gourmet

Charmig bar och restaurang som öppnade för sex år sedan. Från början var det en liten bar, 2010 tog man över lokalen bred­vid och utökade bar- och restaurangverksamheten. I år har man satsat på att bli en riktig finsmakarkrog, som man döpt till Coto Gourmet. Närodlade råvaror och många lokala viner på vinlistan. Många stammisar.
Plaza Drassana 12
0609-88 10 40
bar-coto.com

Ribello

Ribello har blivit utnämnd till Mallorcas bästa italienska re­staurang och mannen bakom succén är ingen mindre än Stockholmskrögaren Emilio Ingrosso. Krogen öppnade 2010 och blev snabbt populär. Läget är perfekt i den gamla stads­delen La Lonja, som tidigare var fiskekvarter, men numera är känt för alla kaféer, barer och restauranger som trängs på de mysiga bakgatorna. “Maten på Ribello är lagad med mycket passion och helt utan respekt för de italienska regionerna.” Så beskriver sig restaurangen på sin hemsida, men klart är
att de lyckas med sin twist på ett utmärkt sätt.
Calle Apuntadores 11, La Lonja
0971-72 91 30

El Pilón

Traditionell tapasbar och restaurang i långsmal lokal med kunniga kypare i klassisk mundering. Här äter du framför allt underbara skaldjur, som musslor och hummer. Den sistnämnda tas levande ur akvariet vid entrén. Missa inte de goda baby­bläckfiskarna som serveras med bönor. Vinlistan innehåller flera bra Mallorcaviner (ön har numera en bred produktion av kvalitetsviner). Atmosfären: spanskt folklig.
Carrer C’an Cifre 4
0971-71 75 90

PER J ANDERSSON, per@vagabond.se
KAJSA BEAUSANG, kajsa.beausang@vagabond.se


Text: Per J Andersson • 2013-04-16
RestipsSpanienMallorcaMat och dryckWeekendresa

Scroll to Top