Annons
Annons
Surfare i solnedgång.

Upptäck Spaniens vilda hörn Galicien. Foto: Adam Klingeteg

Restips

Upptäck Galicien – Spaniens vackraste hörn

Vidsträckta floddeltan, stupande klippor och fantastiska surfvågor. Peter Sahlberg och Jens Holmér på Surfakademin ger sina bästa tips till spanska regionen Galicien.

Text: Karin Wimark • 2023-05-20 Uppdaterad 2023-05-25

I Spaniens nordvästra hörn väntar otämjd natur, surfvågor i skyddade vikar och byar som lyckats undkomma massturismen.Galicien skulle kunna beskrivas som en slags fusion av Norge och Nya Zeeland på ett spanskt vis. Regionen känns fortfarande genuin och traditionerna är levande. 600 meter höga klippor möter Atlantens vågor och någon högsommarträngsel ser man knappt skymten av. Här hittar man ofta Peter Sahlberg och Jens Holmér, grundare till Surfakademin, som varje sommar bjuder in till surfretreats i provinsen A Coruna. Vi bad dem lista de bästa anledningarna till att resa till Galicien.

Galicien är ett av Spaniens mindre exploaterade områden perfekt för naturälskaren. Foto: Getty Images

Därför ska du resa till Galicien enligt Peter & Jens

1. Autentiskt och trängselfritt

Att hitta en plats i Europa som inte invaderats av turism är svårt. Men Galicien är undantaget. Här finner man byar utan gentrifiering. Matkulturen är som den alltid har varit och det är i princip omöjligt att hitta en bra kaffe – vilket är positivt! Här finns inga hippa hak, traditioner lever vidare och man befinner sig mitt i naturens element, vilket är befriande.

2. Naturupplevelserna

Galicien är Europas sista orörda del där floddeltan varvas med eukalyptusskogar som planterades under general Francos tid kring 1930-talet, klippor som rasar ner i havet och vilda vackra stränder. Kör till Faro de Punta Frouxeira, eller någon av de andra fyrarna i området, för storslagen utsikt. Bli inte förvånad om du möts av vilda hästar eller ser delfiner leka ute till vattnet.

Bege dig till någon av kustens fyrer för storslagen utsikt. Foto: Adam Klingeteg

3. Maten

Här finns bra galiciska viner på druvan albarino och ett kök som präglas av fisk- och skaldjur. Bläckfiskar, knivmusslor, krabbor, hummer och andra delikatesser syns ofta på menyn. Ibland kan man tycka att allt dryper av olja, men det är så det ska vara. Staden A Coruna påminner om baskiska matstaden San Sebastian, med ett levande restaurangliv. Spana in tapasbaren Tarabelo som serverar ångkokta hjärtmusslor och tapasbaren Casa Surrey vars specialitet är bläckfisk, purfärsk direkt från marknaden. Om du kör mot byarna Cedeira och Patin finner du två favoritrestauranger – Casa Caneiro och A Taverna do Puntal. Opretentiösa, enkla och perfekta.

4. Surfing & stränder

Galiciens strategiska placering med både stränder i norr och i väst gör att den vackra kustlinjen är exponerad till fina vågor, även under sommaren då exempelvis Portugal kan vara helt platt. Kombinationen av stora vikar, som skyddar oss mot vinden när brisen kliver på, och uddar bidrar till att vi alltid hittar lekfulla vågor. Galicien är en vågmagnet, och då pratar jag inte stora utmanande vågor, utan snälla longboardvänliga som vi älskar. En favorit är Praia de Pantin som är bra för såväl lugnt strandhäng som surfing. Stanna för en lunch eller ta en öl på restaurangen Aqualon. Baleo och Praia de Vilarrube är två andra stränder värda att lägga på minnet, liksom Praia do Graxal – en vacker lagun i närheten av byn Cedeira dit du vandrar längs klipporna.

Peter Sahlberg älskar vågorna i Galicien. Foto: Adam Klingeteg
Stillsamma solnedgångar och framför allt – trängselfritt! Foto: Adam Klingeteg

5. Vandra mellan byarna

Galiciens nordliga kust kantas av små, charmiga byar vi inte får nog av. Vandringsleden Camino do Faros sträcker sig mellan fyrarna längs Costa da Morta, dödens kust och går genom flertalet kända pilgrimsbyar. Missa inte världsarvsstaden Santiago de Compostela varifrån du kan utforska en del av den klassiska pilgrimsleden. Nästan längst upp i norr ligger byn San Andres de Teixido belägen vid Europas högsta klippor. Här kan du köpa områdets berömda percebes på kilopris på flertalet caféer.

Gemenskap, långa middagar, surfing och äventyr på Surfakademins retreat i spanska Galicien. Foto: Adam Klingeteg

Surfretreat i Galicien

Varje sommar anordnar svenska Surfakademin surfretreats i spanska Galicien. Här bor man antingen på designhotellet Herbeira eller i sommarvillan Golmar, åker gemensamt dit vågorna är bäst för dagen för surflektioner och strandhäng. Dessutom utlovas långa middagar, teori, yoga och skönt häng.


Text: Karin Wimark • 2023-05-20
RestipsSpanienListor

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen