Annons
Annons
Barcelona i all ära, men ibland kan det vara skönt att fly från det hektiska stadslivet och upptäcka något nytt. Som Girona till exempel. Foto: Istock.

Barcelona i all ära, men ibland kan det vara skönt att fly från det hektiska stadslivet och upptäcka något nytt. Som Girona till exempel. Foto: Istock.

Restips

6 dagsutflykter från Barcelona

Du har gått längs Las Ramblas, besökt Parc Güell och solat på Barceloneta. Kanske är det dags att upptäcka något nytt utanför stadens gränser? Vi har listat några förslag.

Text: Erika Holmberg-Dahl • 2017-06-12 Uppdaterad 2021-10-14

1. Girona

Med snabbtåg tar det knappt 40 minuter att ta sig till Girona från Barcelona. Staden befinner sig i en korsning av tre floder och är fylld med historiska sevärdheter. Den största attraktionen är den gotiska katedralen med anor från 400-talet och som går att känna igen från den hyllade TV-serien Game of Thrones. Det finns även en hel del judisk historia som går att ta del av på Museu d’Història des Joues de Girona. Det vackra badhuset i romersk stil från 1100-talet Banys Árabs är också värt ett besök. Staden utmärker sig också på det kulinariska planet och har många välrenomerade restauranger som dessutom ofta är billigare än de i Barcelona. 

2. Montserrat

En timme nordväst om Barcelona med tåg finns berget Montserrat. Det sågtandade berget är 1 236 meter högt och ett populärt besöksmål och spirituellt centrum bland pilgrimer från hela världen. Vid foten av berget står benediktinerklostret Santa Maria som är känt för sin Svarta Madonnastaty ”La Moreneta” och den Gregorianska pojkkören som uppträder varje dag. Det går att åka linbana uppför berget, men tänk på att ta på dig sköna skor ändå, du kommer behöva gå en del. 

6 dagsutflykter från Barcelona
Imponerande arkitektur i klostret Santa Maria.

3. Colònia Güell

20 minuter med tåg utanför Barcelona ligger Gaudís sista stora projekt (om man bortser La Sagrada Familia). Gaudís huvudsakliga roll var att bygga kyrkan Còlonia Güell men han hann bara att göra klart kryptan, som är öppen för besökare. 

4. Sitges

Från Barcelona tar det ungefär 50 minuter med tåg att nå Sitges. Staden är känd för sina stränder, nattklubbar, historiska platser och även för sin filmfestival och karneval. Den klassiska badorten har historiskt sett varit en fristad för konstnärer och homosexuella men idag åker alla möjliga storstadsbor hit från Barcelona på helgerna, då är det som mest besökare i staden. Glöm inte att ta med badkläder, Sitges har 11 eller 17 badstränder, beroende på hur man räknar. Flera är långgrunda och passar barnfamiljer. 

6 dagsutflykter från Barcelona
Strandliv i Sitges.

5. Tarragona

Beläget 1,5 timme med tåg söder om Barcelona ligger den Unesco-skyddade hamnstaden Tarragona. Ett måste är att spana in den romerska amfiteatern som förr i tiden brukade annordna både gladiatorkamper och avrättningar inför upp till 14 000 åskådare. Tarragona har även en mindre mordisk sida, i form av vackra sandstränder och ett sprudlande nattliv.  

6. Figueres

En timme med snabbtåg norr om Barcelona ligger Figueres – födelseort till konstnären Salvador Dalí. Museet Teatro-Museo Dalí är tillägnat konstnären och är byggt som ett massivt rött slott. De fantasifulla alstrerna inuti utgör den största samlingen av Dalí och varierar från enorma installationer till små mystiska rum. Andra sevärdheter är 1700-talsfortet Castell de Sant Ferran och leksaksmuseet Museu del Joguet

6 dagsutflykter från Barcelona
Teatre-Museu Dalí. Foto: Getty Images.

Text: Erika Holmberg-Dahl • 2017-06-12
RestipsSpanienBarcelonaListorWeekendresa

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Rulla till toppen