Annons
Annons
Foto: All Over Press

Foto: All Over Press

Bolivia

5 maffiga megamarknader

Trött på inglasade köpcentrum? Vagabond listar fem ställen som bjuder på shoppingupplevelser utöver det vanliga.

Text: Andreas Larsson • 2009-12-07 Uppdaterad 2009-12-07

1. Kashgar, Kina

Vid världens ände, längst västerut i Kina, omgivet av bergskedjor och öken finner man staden Kashgar, hem åt världens största marknad. Varje söndag växer staden från 350 000 invånare till upp emot en halv miljon. Förvänta dig inga vackert inslagna paket, utan här ligger elektronik, bröd och kanske framför allt hattar, som folkgruppen uigurerna älskar, huller om buller. Och så gäller det att se upp för de vilt galopperande hästarna som när helst kan dundra fram runt hörnet.

2. Tarabuco, Bolivia

I Tarabuco i södra Bolivia lever fortfarande Yampana-kulturen och traditionen med marknad på söndagarna. Färgstarka tyger, kryddor, kokablad och djurfett, som används i Yampanaindianernas matlagning, travas i stora högar. Ur tunnor serveras majsdrycken chicha, Andernas motsvarighet till vin. Det mesta säljs för en spottstyver och en poncho kostar mindre än 200 kronor. Tyvärr säljs inga syrgastuber vilket hade varit välkommet eftersom Tarabuco ligger på 3 290 meters höjd!

3. Pushkar, Indien

Under en veckas tid, från slutet av oktober till början av november, förbyts det relativa lugnet i småstaden Pushkar till fullständig kalabalik, när 200 000 människor och 50 000 kreatur flyttar in. Soluppgången signalerar att marknaden börjar. Bollywoodmusik skränar från högtalarna. Tusentals kameler brölar när de görs redo för de obligatoriska loppen. När kvällen närmar sig börjar kvinnorna tillaga curry och chapati. Vid midnatt slutar allt. Bara för att några timmar senare börja om igen.

4. Marrakech, Marocko

I en stad som kan stoltsera med Afrikas största torg är det kanske inte så konstigt att man också hittar en av kontinentens största marknader. Hela medinan, (gamla stan) är en marknad. Smeder, skomakare, skräddare, nästan allt tänkbart, trängs på gatorna, som slutar i torget Djemaa el Fna. Där övergår shoppingfrenesin till lokal underhållning i form av dansare, dresserade apor och ormtjusare. På kvällen förvandlas torget till en enda stor restaurang. Vassa armbågar rekommenderas för att lägga beslag på en sittplats.

5. Notting Hill, London

Gatumarknaden på Portobello Road må inte erbjuda särskilt mycket i exotisk väg men desto mer i utbud. Sex dagar i veckan säljs det saker men det är först under veckoslutet som det verkligen blir intressant. På fredagarna är marknaden vigd åt alla fashionistas med en förkärlek för det brittiska second hand- och vintagemodet. På lördagen är det istället antikvitetsbodarna som håller öppet och längre nerför gatan kan, med en portion tur, riktiga fynd göras på loppisen.


Text: Andreas Larsson • 2009-12-07
BoliviaIndienKinaMarockoStorbritannienListorLondonMarrakech

Nyhetsbrev

Missa inte våra bästa tips och guider!

Scroll to Top